Erős földrengés volt Krétán

Vágólapra másolva!
Erős, 5,3-as erősségű földrengés történt a Földközi-tenger keleti részén, a görögországi Kréta partjainál vasárnap reggel. A rengés a tengerfelszínhez közel, mindössze 17,2 kilométeres mélységben zajlott le, és ezért erősebben érezhető volt az epicentrum közelében, mint egy hasonló erősségű, nagyobb mélységben bekövetkezett rengés.
Vágólapra másolva!

A Richter-skála szerinti 5,3-as erősségű földrengést észleltek a görögországi Kréta szigetén -  jelentette az Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC), amely világszerte figyelemmel kíséri a szeizmikus tevékenységeket. 

A földrengés vasárnap reggel, helyi idő szerint reggel 7:01-kor, 17,2 kilométeres (más információk szerint 31 kilométeres) mélységben történt az epicentrum alatt.

A földrengés pontos nagysága, epicentruma és mélysége a következő néhány órán belül módosulhat, amint a szeizmológusok áttekintik az adatokat és pontosítják számításaikat. 

A Német Geotudományi Kutatóközpont (GFZ) második jelentésében már ennél is erősebb, 5,4-es erősségű rengésről számolt be. Az előzetes szeizmikus adatok alapján a rengés nem okozhatott jelentős károkat, de valószínűleg sokan érezték a földmozgást az epicentrum környékén. 

Gyenge remegést lehetett érezni például az epicentrumtól 73 kilométerre található Gialosban (870 lakos), a 75 kilométerre lévő Palaiochora (2400 lakos), a 98 kilométerre fekvő Kissamos (4200 lakos), valamint a 120 kilométerre lévő Chaniában (53.900 lakos). 

Az eseményről beszámoló VolcanoDiscovery automatikusan frissíti a földmozgással kapcsolatos adatokat.

A Greek City Times azt emeli ki, hogy a földrengés epicentruma 170 kilométerre délnyugatra volt a körülbelül 137.000 lakosú várostól, Herakliontól. Információik szerint személyi sérülés vagy kár nem történt.

image

Igen erős, 7,2-es magnitúdójú földrengés volt nemrég a Csendes-óceánon Peru partjaitól nyugatra. Az erős földmozgást követően kiadták az országban a cunamiriadót. Peru egyes partvidékein többméteres hullámok keletkeztek. Peru a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, az országban évente több ezer földrengést regisztrálnak. Pár napja Nápolyban is kisebb földrengés volt, ezt megelőzően pedig 

májusban a Richter-skála szerinti 4,4-es földrengés rázta meg Nápoly városát

Akkor az utórengéseket több kilométerrel arrébb is érezni lehetett. A lakosokat nem kellett evakuálni, de jelentős anyagi kár keletkezett. A tűzoltókat leginkább veszélyes repedésekhez és leomló törmelékekhez riasztották. Személyi sérülés szerencsére nem történt, de órákkal később is érezhető volt az utórengés.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!