Egy új gyógyszer hosszabbíthatja meg jelentősen az emberek életét

Vágólapra másolva!
Egy új gyógyszer közel 25 százalékkal növelte meg az egerek élettartamát - és a tudósok remélik, hogy ugyanezt a hatást az emberekre is kifejtheti. A kezelt egereket „szupermodell nagyiknak” nevezték el a laboratóriumban, mert fiatalnak és egészségesnek tűntek a kezelés után.
Vágólapra másolva!

Az állatok hosszabb ideig éltek egészségesebben, és kevesebb rákos megbetegedésük alakult ki, mint nem kezelt társaiknak.

A gyógyszert már embereken is tesztelik, de hogy ugyanilyen öregedésgátló hatása lesz-e, még nem tudni. A tudósok évszázadok óta próbálják meghosszabbítani az emberi életet.

A közelmúltban a 2-es típusú cukorbetegség elleni gyógyszer, a metformin egyike a számos gyógyszernek, amelyet öregedésgátló tulajdonságai miatt kutatnak.

A Medical Research Council Laboratory of Medical Science és az Imperial College London tudósai megállapították, hogy az interleukin 11 (IL-11) nevű fehérje kikapcsolása megnövelte az egerek egészséges élettartamát. Az emberekben ennek a fehérjének a szintje az öregedés során megnő, és hozzájárul a szervezetben a gyulladás magasabb szintjéhez.

A kutatók úgy vélik, hogy ez az, ami több biológiai "kapcsolót is átkapcsol", amelyek az öregedés ütemét szabályozzák.

Azok az egerek, amelyek kezelést kaptak, hogy az IL-11-et kiürítsék a szervezetükből, átlagosan 155 hétig éltek, míg a kezeletlen egerek 120 hétig.

Az idős laboratóriumi egerek jellemzően rákban halnak meg, az IL-11-et nélkülöző egereknél azonban jóval kisebb mértékben fordult elő a betegség - írja a The Sun.

Jelenleg több vizsgálat is folyik az IL-11 elleni terápiák tesztelésére bizonyos gyulladásos betegségeknél, például tüdőfibrózisban szenvedő embereken, de egyik sem vizsgálja a potenciális öregedésgátló hatását.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!