Hat tonna kokaint találtak banánszállítmányokba rejtve Ecuadorban

Vágólapra másolva!
Kutyák találtak meg 6,23 tonna kokaint egy banánszállítmányban Ecuadorban - közölte a rendőrség.
Vágólapra másolva!

A hatóságok 5630 csomagot foglaltak le, tele fehér porral, amely később pozitív lett kokainra. A tisztviselők szerint a szállítmányt Németországba szánták.

Öt embert őrizetbe vettek és kihallgatják őket.

A rendőrség közölte, hogy a hatalmas kokainszállítmányt az ecuadori Posorja mélytengeri kikötőben tárolt konténerek rutinellenőrzése során találták meg. A kokaincsomagokat exportra szánt banánládák alá rejtették. 

A letartóztatott személyek egyike a szállítmányért felelős exportcég képviselője volt, aki jelen volt az ellenőrzésen, és megadta a négy másik gyanúsított nevének kiadását.

Köztük vannak annak a banánültetvénynek a vezetői is, ahol a gyanú szerint a kokaint a gyümölcsszállítmányhoz adták, valamint az a sofőr, aki a konténert a kikötőbe vitte. 

Ecuador a szomszédos Peruban és Kolumbiában termelt kokain egyik fő tranzitországává vált, és a nemzetközi bűnbandák Ecuador kikötőit használják a kábítószer Európába és az Egyesült Államokba történő szállítására. Tavaly az ecuadori biztonsági erők több mint 200 tonna kábítószert, többségében kokaint foglaltak le. 

A bandák erőszakos bűncselekmények hullámát okozták Ecuadorban, ami miatt Daniel Noboa elnök szükségállapotot hirdetett, és több tízezer rendőrt és katonát vont be az ellenük folytatott akciókba. 

Ezek a biztonsági erők megakadályozták, hogy nagy mennyiségű kokaint szállítsanak Európába. 

Januárban a rendőrök megtalálták az Ecuadorban valaha lefoglalt legnagyobb, 22 tonna kokaint egy sertéstelepen elásva. Ugyanakkor a zsarolások, emberrablások és gyilkosságok száma továbbra is magas az országban - írja a BBC.

Több mint 900 kilogrammnyi, Nagy-Britanniába szánt kokaint foglaltak le az ecuadori hatóságok tavaly januárban is egy kikötői ellenőrzés során.

Az ecuadori rendőrség közel 8,8 tonna kokaint talált egy Belgiumba tartó banánszállítmányban tavaly februárban is. Fausto Salinas rendőrparancsnok szerint a kábítószer becsült értéke 330 millió dollár (117 milliárd forint). Tavaly több mint 200 tonna kábítószert foglaltak le az országban, nagyrészt Guayaquil kikötőjében.

Rekordmennyiségű, több milliárd euró értékű kokaint találtak a nyomozók Németországban is a múlt hónapban.

Több mint kétszáz kilós kokainszállítmányt foglalt le a görög rendőrség Pireusz kikötővárosban is májusban. A kokaint rákok közé rejtették.

Áprilisban a nyugat-németországi Hildesheimben a rendőrség mintegy 190 kilogramm kokaint fedezett fel a város egyik áruházláncának szállított banános ládákba rejtve. A nyomozók szerint a banánszállítmány Kolumbiából érkezett, és április közepén Hamburgon keresztül hozták be.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről