Newsmax: Joe Biden visszalép, nem indul újra az elnökségért

Vágólapra másolva!
Joe Biden amerikai elnök úgy döntött, hogy befejezi választási kampányát - számolt be Mark Halperin amerikai politikai elemző és kommentátor a Newsmax televíziós csatorna műsorában.
Vágólapra másolva!

Mark Halperin több demokrata párti forrásra hivatkozva azt állítja, hogy 

a Fehér Ház vezetője visszavonja jelöltségét az amerikai elnökválasztáson, és befejezi választási kampányát. 

A kommentátor azt is elmondta, Biden számára már készül a beszéd, amelyet a 81 éves politikus a hétvégén, valószínűleg július 21-én, vasárnap olvas fel.

A párt az augusztus 19-22-i chicagói országos kongresszuson választ új demokrata elnökjelöltet. Biden azonban nem támogatja Harris alelnököt. A demokraták Andy Beshear Kentucky kormányzóját és Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzót tartják a legesélyesebb jelöltnek. Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom és Michigan kormányzója, Gretchen Whitmer is versenyezhet - idézte Halperin szavait a Newsmax. Ez nyitott jelölőgyűlést jelent majd, vagyis óriási politikai cirkusz várható az országos kongresszuson, ahová ezek szerint teljes bizonytalanságban érkeznek majd a küldöttek.

Biden a Kongresszusban a Demokrata Pártra nézve is fenyegetést jelent
Halperin rámutatott, amellett, hogy megalapozott kétségek merültek fel Biden győzelmét - többek között rendkívül megromlott mentális állapota miatt -, majd további négy évig az ország vezetését illetően, 

attól is tartanak, hogy más demokraták támogatottsága is csökkenne.  

Ez viszont veszélyeztetné a párt esélyeit arra, hogy visszaszerezze az irányítást a képviselőházban, és növelné a kockázatát, hogy elveszítsék a szenátusban való többségüket - állapította meg a riporter.

A The Washington Post egy nappal korábban értesült arról, hogy a demokraták támogatója, Barack Obama volt elnök az elmúlt napokban azt mondta szövetségeseinek, hogy Biden győzelmi esélyei jelentősen csökkentek, és hogy "komolyan meg kell fontolnia jelöltségének életképességét". Donald Trump stábja már biztos benne, hogy Biden nem indul, akiről még egy volt demokrata elnökjelölt is azt állítja, hogy egy báb.

Az amerikaiak mintegy 70 százaléka úgy gondolja, hogy Bidennek ki kellene kerülnie az elnökválasztási versenyből. Ezt az eredményt mutatta ki az AP-NORC felmérése. A demokrata válaszadók mindössze 27 százaléka bízik teljesen abban, hogy Biden hatékonyan tudja ellátni az elnöki feladatokat - írja a Lenta.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!