Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Sebastian Kurz: Orbán Viktor erőfeszítései lehetőséget kínálnak arra, hogy elindulhassunk a jó irányba

Vágólapra másolva!
Sebastian Kurz egykori osztrák kancellár elismerően szólt a magyar miniszterelnök erőfeszítéseiről. A Mandiner arról ír, hogy a korábbi osztrák kancellár szerint meg kell állítani a vérontást, és tárgyalóasztalhoz kell ülni.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a hét elején Kijevbe látogatott, hogy egy békejavaslatról egyeztessen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Pénteken pedig Moszkvába utazott a magyar kormányfő, hogy tárgyalást folytasson Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Orbán ukrajnai és oroszországi békemissziójával kapcsolatban a Mandiner megkereste Sebastian Kurzot, aki 2017-2019, illetve 2020-2021 között volt Ausztria kancellárja. 

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellár
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Az Ukrajna elleni agresszív orosz háború hihetetlen szenvedést hozott. Elsőleges célunknak a vérontás befejezésének és a tárgyalásokhoz való visszatérésnek kell lennie. Ezt csak diplomáciai úton és nyílt kommunikáción keresztül lehet elérni. Orbán Viktor és a magyar elnökség erőfeszítései lehetőséget kínálnak arra, hogy tehessünk egy lépést a jó irányba, de végső soron a harcoló feleknek kell megoldást találniuk

– fogalmazott Kurz.

A magyar miniszterelnök régóta jó kapcsolatot ápol az osztrák konzervatív politikussal, aki korábban a Mandinernek adott interjújában kifejtette, hogy politikai pályafutása során mindig jól együtt tudott működni Magyarországgal. „Személyes szinten jó kapcsolatok fűznek Szijjártó Péterhez és Orbán Viktorhoz is, illetve sok más magyar kormánytaghoz” – fogalmazott.

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy, korábbi francia elnök
Fotó: AFP 

A Mandiner megkereste Nicolas Sarkozyt is, aki kifejtette: 

Az orosz-ukrán háborúnak nincs katonai megoldása. Békét pusztán diplomáciai tárgyalások útján lehet elérni. A nap végén ez a felek döntése lesz. De első lépésként helyre kell állítani a kommunikációs csatornákat. Helyesen cselekszik a magyar miniszterelnök, amikor ezen dolgozik.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről