Visszavonulnak az ukránok, elsöprő orosz támadás indult

Vágólapra másolva!
Az ukrán erők visszavonultak a Donyeck megyei Urozsajne településről - hozta nyilvánosságra csütörtökön Nazar Volosin alezredes, a keleti országrészben harcoló ukrán csapatok Horticja hadseregcsoportjának szóvivője.
Vágólapra másolva!

A tiszt közlése szerint az orosz hadsereg a földdel tette egyenlővé a falut, és megsemmisítette az ukrán hadsereg ottani állásait. 

Az emberéletek megóvása érdekében a parancsnokság a visszavonulás mellett döntött, és távolabbi állásokba vonták vissza az ottani ukrán csapatokat 

- tette hozzá. 

Russian missile leaves 3 dead, 7 injured in Ukraine's Donetsk
Rommá lőtt épületek Donyeckben.
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Dmitro Lihovij, a délkeleti (Tavria) hadműveleti-stratégiai csoport szóvivője egy tévéműsorban elmondta, hogy Herszon megyében az ukrán védelmi erők a vezérkar által meghatározott állásokban vannak a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partján. 

Az ukrán védelmi erők továbbra is harci küldetéseket hajtanak végre a Dnyeper bal partján, beleértve Krinki település környékét is. Az ukrán csapatok főbb állásai azonban ebben a faluban teljesen megsemmisültek az intenzív, kombinált és hosszan tartó ellenséges tűz következtében. 

Maga a falu kőhalommá változott, az ellenséges lövedékek teljesen elpusztították. Ez már nem lakott terület, hanem egy olyan hely, ahol gyakorlatilag lehetetlen védekezni. 

Aftermath of the Russian airstrike in Ukraine's Donetsk
A háború pusztítása Donyeckben.
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

 

Korábban már írtunk arról, hogy a pusztítás olyan mértékű Ukrajnában, hogy ötven év is kevés lesz annak a helyreállításához. Nem beszélve az ehhez szükséges nyugati támogatásokról. Az is kétséges, hogy egyáltalán újjáépítik-e ezeket a városokat, hiszen a Nyugat csak a háborút finanszírozza, az ukránok esetleges jólétéből már nem lesz semmilyen haszon.

Az orosz erők az elmúlt napokban hatból három frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában, miközben három ellenrohamot vertek vissza. A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek csaknem kétezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán. 

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!