Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül16 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 876. napjáról.

 

21:18
július 18, 2024
Vágólapra másolva!

Moszkvában 13 év börtönre ítéltek kábítószerügyben egy amerikai állampolgárt

Kábítószerügyben 13 év szabadságvesztésre ítélte egy moszkvai bíróság csütörtökön Travis Leake amerikai állampolgárt, zenészt és volt ejtőernyős katonát.

Bűntársa, Veronyika Grabancsuk 24 éves moszkvai lakos 7 év börtönt kapott.

Az orosz főváros ügyészsége szerint az ötvenes éveiben járó Leake 2023 januárja és júniusa között kábítószert vásárolt egy másik bűntársától, aki ellen külön büntetőeljárás indult. Az amerikai csomagokba osztotta szét az szert, amelyeket Grabancsuk rejtekhelyeken helyezett el. Az elítéltek négy alkalommal mintegy 40 gramm mefedront kíséreltek meg eladni.   

 A nyomozás a férfi lakásán mintegy 1,6 grammot foglalt le ebből a kábítószerből, valamint 0,54 grammnyi MDMA-t tartalmazó tablettát. Leake ártatlannak, Grabancsuk pedig bűnösnek vallotta magát.

20:10
július 18, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz kézen a vovcsanszki magasházak első sora

Elfoglalta az orosz hadsereg a harkovi régióban lévő Vovcsanszk városban a magasházak első sorát - jelentette ki Apti Alaudinov vezérőrnagy, az orosz fegyveres erők katonapolitikai főcsoportfőnökségének helyettes vezetője, a Csecsenföldön felállított Ahmat különleges alakulat parancsnoka csütörtökön a Rosszija 1 televízióban.

"Az elmúlt napokban a legnehezebb harcszakaszt a vovcsanszki magasépületek jelentették. Ezeknek a magasépületeknek az első sora már teljesen az orosz védelmi minisztérium alegységeinek ellenőrzése alatt áll. Alegységeink minden nap egy kicsit előrenyomulnak" - mondta a vezérőrnagy.

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy az orosz erők a hatból négy frontszakaszon nyomultak előre az elmúlt nap folyamán Ukrajnában - ezek között a harkovit nem említette meg -, miközben kilenc ellenrohamot vertek vissza.

19:04
július 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok kivonultak a Donyeck megyei Urozsajne településről

Az ukrán erők visszavonultak a Donyeck megyei Urozsajne településről - hozta nyilvánosságra csütörtökön Nazar Volosin alezredes, a keleti országrészben harcoló ukrán csapatok Horticja hadseregcsoportjának szóvivője.

A tiszt közlése szerint az orosz hadsereg a földdel tette egyenlővé a falut, és megsemmisítette az ukrán hadsereg ottani állásait. Az emberéletek megóvása érdekében a parancsnokság a visszavonulás mellett döntött, és távolabbi állásokba vonták vissza az ottani ukrán csapatokat - tette hozzá.

 A szóvivő szavai szerint az orosz hadsereg nem törődik saját emberveszteségével. "Valamiféle győzelmek elérése érdekében az elpusztított településeken és falvakban az ellenség naponta jelentős veszteségeket szenved el. Az eredmény egy elpusztult település, körülötte pedig egy rakás orosz katona teteme, akik már soha nem térnek haza családjukhoz" - fogalmazott Volosin. Hozzátette, hogy az ukrán hadsereg ebben az irányban ellenőrzése alatt tartja a helyzetet.

18:09
július 18, 2024
Vágólapra másolva!

Egy házaspárt ítélt el a német bíróság drónalkatrészek szállítása miatt Oroszországnak

A németországi Stuttgart városában a bíróság július 17-én elítélt egy házaspárt -mindketten német-orosz állampolgárok - akik drónalkatrészeket szállítottak Oroszországnak - írja a Kyiv Independent.

17:01
július 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna ezer tonna búzalisztet adományozott a Gázában élő palesztinoknak

Ukrajna ezer tonna búzalisztet adományozott és szállított le a palesztin nép számára - jelentette be csütörtökön az ukrán külügyminisztérium.

A közlemény szerint a szállítmányt a "Gabona Ukrajnából" humanitárius program keretében, egy három részre osztott adomány első részeként juttatták el "az Izrael és a Hamász gázai konfliktusa sújtotta" palesztinokhoz.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője az X közösségi felületen azt írta, hogy az adományból több mint 100 ezer palesztin családnak jut majd. Létfontosságúnak nevezte a segélyt "a bizonytalan ellátástól szenvedő és éhínség fenyegette ártatlan civilek számára".

15:55
július 18, 2024
Vágólapra másolva!

Franciaország újabb katonai segélyt készít elő Ukrajnának

Franciaország új katonai segélycsomagot készít elő Ukrajnának - írja a Nexta.

A csomag tartalmazni fogja a következőket: 128 darab VAB páncélozott személyszállító jármű, 18 darab Caesar önjáró tüzérségi rendszer, 24 darab könnyű harckocsi (feltehetően AMX-10RC), páncéltörő rakéták, teherautók és radarok.

14:19
július 18, 2024
Vágólapra másolva!

Rendszám alapján szelektálnak

Észtország és Litvánia az uniós szankciók miatt a továbbiakban nem engedi be a fehéroroszországi rendszámú autókat az oroszországi vagy belarusz határaik ellenőrző pontjain. „Fehéroroszország közvetlenül hozzájárul és támogatja Oroszország ukrajnai agresszióját ” – mondta Margus Csahkna észt külügyminiszter. Lettország a héten hasonló tilalmat jelentett be. A tilalmak nem vonatkoznak a diplomata autókra. A három ország, valamint Lengyelország, Finnország és Norvégia tavaly megtiltotta az orosz rendszámú autók behajtását területükre.

12:24
július 18, 2024
Vágólapra másolva!

Három év börtönt kapott a csempész

Három év börtönbüntetésre ítéltek egy orosz férfit az Egyesült Államokban, amiért amerikai gyártású katonai minőségű mikroelektronikát csempészett Oroszországba. Az 52 éves Makszim Marcsenkót és két orosz küvőtársát azzal vádolták, hogy fedőcégeket használtak a puskatávcsőben, éjjellátó szemüvegben, hőoptikában és más fegyverrendszerekben használt OLED mikro-kijelzők beszerzésének eltitkolására. Az összeesküvők azt állították, hogy az alkatrészek orvosi elektronmikroszkópokhoz készültek Kínában és Hongkongban.

10:01
július 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az elsődleges célok között van Zaporizzsja

Ukrajna védelmi minisztere, Rusztem Umerov üdvözölte, hogy az Egyesült Államok feloldja a korlátozást, ami miatt eddig amerikai fegyverekkel nem támadhattak oroszországi célpontokat. Azt mondta, hogy az ukrán városok és infrastruktúra elleni orosz támadásokat csak úgy védhetik ki, ha eltalálják azokat a katonai támaszpontokat, ahonnét a támadások kiindulnak. Azt is mondta, hogy katonai céljaik között a zaporizzsjai atomerőmű feletti ellenőrzés visszaszerzése az elsők között szerepel.

08:46
július 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok kivonultak Krinkiből

A BBC egyik ukrán katonai forrása megerősítette, hogy az ukrán csapatok kivonultak Krinki faluból, amely kulcsfontosságú támaszpont a dél-herszoni régióban, a Dnyeper folyó oroszok által megszállt keleti partján. A forrás azonban hozzátette, hogy Ukrajna hadművelete a térségben folytatódott.

07:36
július 18, 2024
Vágólapra másolva!

Lefelezhetik a német segélyt

A kormány által jóváhagyott költségvetési tervezet szerint Németország jövőre csaknem felére csökkenti az Ukrajnának szánt katonai segélyt, körülbelül 8 milliárd euróról körülbelül 4 milliárd euróra. Christian Lindner pénzügyminiszter kijelentette, hogy Ukrajna finanszírozása "belátható időn belül megoldott" a gazdag nemzetek G7-csoportjának programja miatt, amelynek célja, hogy 50 milliárd dollárt hitelt adjon a befagyasztott orosz pénzeszközök kamataiból. Bár az Ukrajnának szánt katonai segélyt csökkentik, a 2025-ös védelmi költségvetést 1,3 milliárd euróval, 53,25 milliárd euróra emelik. Ez ugyan kevesebb, mint az a 6 milliárd euró, amelyet Boris Pistorius védelmi miniszter szorgalmazott, de összességében Németország azt tervezi, hogy 2025-ig teljesíti a NATO-szövetség által megkövetelt 2%-os GDP-arányos védelmi célt.

06:47
július 18, 2024
Vágólapra másolva!

Trump alelnökjelöltje megszakítaná Ukrajna támogatását

Donald Trump frissen megnevezett alelnökjelöltje, JD Vance ohiói szenátor az Ukrajnának nyújtott segélyek hangos bírálója. Az idei müncheni biztonsági konferencián azt mondta, Európának rá kell ébrednie arra, hogy az Egyesült Államoknak Kelet-Ázsiára kell összpontosítania.

"Az amerikai biztonsági takaró lehetővé tette az európai biztonság elsorvadását" - fogalmazott.

05:56
július 18, 2024
Vágólapra másolva!

Új tengerbiztonsági stratégia

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a rendeletet, amely életbe lépteti a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács határozatát Ukrajna új tengeri biztonsági stratégiájáról, amely tartalmazza a haderőfejlesztés során elért változásokat, de jelentős részben a partnerekkel való együttműködésen alapul. 
 

04:45
július 18, 2024
Vágólapra másolva!

95 ukrán hadifogoly térhetett haza

Napi videójában az ukrán elnök bejelentette, hogy újabb 95 hadifogságba esett ukrán katona térhetett haza a családjához. Többségük közkjatona és őrmester, heten tisztek. Sokan közülük súlyos sebesüléseket szenvedtek, egyikük rákos. Az elnök azt ígérte, mindenki megkapja a szükséges segítséget.
Arról nem beszélt Volodimir Zelenszkij, hogy a fogolycsere keretében hány orosz foglyot adtak át, csak azt mondta, hogy az arab közvetítéssel létrejött fogolycseréknek köszönhetően eddig 3405 ukrán térhetett haza.

04:42
július 18, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. július 17-én az ukrán-magyar határszakaszon 6423 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5447 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 73 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:26
július 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!