Újabb fordulat, Ukrajna megint bejelentést tett a Barátság kőolajvezetékről

Vágólapra másolva!
Ukrajna a szerződések lejártáig maradéktalanul teljesíti az orosz kőolaj Európába történő tranzitjára vonatkozó kötelezettségeit - helyesbítette Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda tanácsadója pénteken korábbi kijelentését.
Vágólapra másolva!

Ukrajna teljes mértékben teljesítette és teljesíteni is fogja szerződéses kötelezettségeit az adott szerződések érvényességének előre meghatározott lejártáig, mert ez érinti az európai országokkal fenntartott kétoldalú kapcsolatainkat

- hangsúlyozta Podoljak a Mi-Ukrajina hírportálon megjelent nyilatkozatában.

Az ukrán Ukrtransznafta és az orosz Transznyefty vállalat 2019 decemberében írta alá azt a megállapodást, amelynek értelmében meghosszabbították az orosz kőolaj Ukrajnán keresztüli tranzitját 2020. január 1-jétől újabb tíz évre.

A Barátság kőolajvezeték
Fotó: Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A megállapodást Zágrábban egy nemzetközi energetikai konferencia keretében írta alá Mikola Havrilenko, az Ukrtransznafta akkori vezérigazgatója és Szergej Andronov, az orosz vállalat alelnöke.  

A tanácsadó egyúttal kiemelte: 

Ukrajna támogatja az Európai Bizottságot abban a törekvésében, hogy diverzifikálja a térség egyes országainak olajellátását, és csökkenjen vagy teljesen megszűnjön az orosz kőolaj jelenléte az uniós piacon.

Podoljak korábban - a Novoni.Live ukrán hírportálnak adott, pénteken megjelent interjújában - azt mondta, hogy 2025. január 1-jétől megszűnik az orosz kőolaj tranzitja Ukrajna területén a Barátság olajvezetéken keresztül.

Pénteken arról jött hír, hogy a jövő évtől teljesen leáll Magyarország Ukrajnán keresztüli olajimportja. Később saját, korábbi kijelentését cáfolta meg Mihajlo Podoljak.

A hírekre korábban Szijjártó Péter és a Mol Nyrt. is reagált. 

Sajtóhírek a Barátság kőolajvezetékről

Sajtóhírek a Barátság kőolajvezetékről

Posted by Szijjártó Péter on Friday, August 30, 2024

Amikor a nyár közepén az ukránok már kikezdték a Barátság kőolajvezetéket – akkor csak az orosz Lukoil szállítmányait tiltották ki –, már az önmagában havi 1,1 millió hordó olaj kiesését jelentette. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!