A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNLosonczi Dávid
18:45BirkózásSemen Novikov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl

Véres harcok az orosz határon

Vágólapra másolva!
Moszkva intenzív harcokat folytat az ukrán erőkkel, amelyek az oroszországi Kurszk régióba hatoltak be, ami az invázió kezdete óta az egyik legjelentősebb ukrán előrenyomulás.
Vágólapra másolva!

Szerdán Ukrajna tovább nyomult előre a kurszki térségben; ezúttal drónokkal és rakétákkal csapott le a régióra, a kedden indult szárazföldi offenzívát követően. Az orosz légvédelem 11 drónt megsemmisített – közölte az orosz védelmi minisztérium. Az éjszaka során is súlyos összecsapások zajlottak, miközben az ukrán erők Szudzsától északnyugatra, Moszkvától 530 kilométerre délnyugatra nyomultak előre – állítja az orosz védelmi minisztérium.

Moszkva szerint ötven páncélozott járművet, köztük hét harckocsit és több más katonai járművet semmisítettek meg a térségben

- írja a Magyar Nemzet.

Szudzsa az utolsó működő rakodási pont az Európába irányuló orosz gázexport útvonalán. Csak hatvan kilométerre északkeletre fekszik a Kurszk atomerőműtől. Ukrajna nem kommentálta az eseményeket, miközben Moszkva tartalékosokat küldött a védelem megerősítésére. 

Oroszország 2023 nyara óta 420 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza Ukrajnától 

- nyilatkozta Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára. Ukrajna nagy területeket veszít, és Kijevet aggasztja, hogy az amerikai támogatás gyengülhet, ha Donald Trump megnyeri a közelgő választásokat az Egyesült Államokban.

Alekszej Szmirnov, a Kurszki Régió Kormányzója által a Telegram-csatornáján közzétett fotón a Szudzsa városában 2024. augusztus 6-án történt károk láthatók, amelyeket az ukrán erők lövöldözése okozott az oroszországi Kurszk régióban. Fotó: AFP/Alekszej Szmirnov

Sojgu kedden arról beszélt, hogy egyre kevesebb esély van a békés megoldásra, és ha Kijev nem tárgyal időben, a béke még költségesebb lesz az ukrán nép számára. 

Felszólították a civileket, hogy húzódjanak biztonságba a dróntámadások miatt.

A határ menti térségben a kialakult helyzet miatt az egészségügyi intézmények vérkészleteket gyűjtenek - mondta Szmirnov, és a második világháborús kurszki csata helyszínén mobil véradó pontot állítanak fel. Az orosz hatóságok szerint több ezer ember menekült el az ágyúzás elől. A Die Welt német lap szerint több mint húszan meghaltak, és sokan megsérültek. Kétszáz embert buszokkal és más járművekkel evakuáltak a harcok sújtotta városokból. Az ukrán támadást újabb civilek elleni terrortámadásként jellemezte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. 

Ez egy újabb terrortámadás volt, amely ártatlan civileket célzott 

- tette hozzá a diplomata. A kurszki helyzet miatt Vlagyimir Putyin azonnali megbeszélést tartott kormánytagokkal és a helyi vezetőkkel, és szükséges segítségnyújtást rendelt el. Az orosz elnök Denis Manturovot kérte fel a munka koordinálására. Kijev és Moszkva is azt állítja, hogy támadásaik nem a civil lakosságot célozzák, noha a háború következtében rengeteg civil áldozatot követelnek. Szmirnov arról is beszámolt, hogy egy ukrán drón egy mentőautót talált el a városon kívül, megölve a sofőrt és egy mentőápolót, valamint megsebesítve egy orvost. Egy ortodox pap szerint az ukrán támadás komolyan megrongált egy székesegyházat és más épületeket. Az orosz-ukrán háborús élő közvetítésünk ide kattintva érhető el. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!