Szijjártó Péter: A budapesti amerikai nagykövet a magyar ellenzék egyik vezető szereplője

Vágólapra másolva!
David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a magyar ellenzék egyik vezető szereplője, s a megnyilvánulásait is ennek megfelelően kell értékelni - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető az Európai Unió informális külügyi tanácsülését követő sajtóértekezletén feltett újságírói kérdésre válaszolva azt mondta David Pressmannek a magyar békemissziót érő bírálatai kapcsán, hogy az amerikai nagykövet egy 

ellenzéki aktivista, a magyar ellenzék egyik vezető szereplője. És az ő megnyilatkozásait ennek megfelelően is kell értékelni. Ha pedig a tartalmáról akarnék beszélni az ellenzéki aktivista megnyilvánulásának, akkor azt tudnám elmondani, hogy érdekes módon, amikor Olaszország miniszterelnöke Kínában járt, s azt mondta, hogy Kína megkerülhetetlen párbeszédpartner a mostani törékeny nemzetközi viszonyok közepette, akkor az ellenzéki aktivista úr nem aktivizálta magát

- mutatott rá. A külügyminiszter elmondta, hogy amikor Zelenszkij elnök felhívta Donald Trumpot, akkor sem fejezte ki a rosszallását, vagy amikor az ukrán külügyminiszter legutóbb Kínában járt, akkor sem hallottuk a kritikáját. 

Tehát nyilvánvalóan itt ez egy ellenzékiségből fakadó, onnan inspirálódó megnyilatkozás volt

 - tette hozzá. Szijjártó Péter ezután a litván kollégája által megfogalmazott bírálatokról azt mondta, hogy Gabrielius Landsbergis az egyik legháborúpártibb politikus Európában. "Versenyképes a legháborúpártibb politikus címért, rendszeresen bírálja a magyar békepárti álláspontot. Azt hiszem, az ő helyzetértékelése sem tekinthető realistának semmilyen szempontból" - vélekedett.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!