Szörnyű hír érkezett az iráni atombombáról

Vágólapra másolva!
Irán folytatja a magas koncentrációjú urán előállítását, és nem javult az együttműködés az ENSZ-nek az atomsorompó szerződés betartásán őrködő szakosított szervezetével annak ellenére sem, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbbi kormányzótanácsi ülésén elfogadott határozat erre szólította fel Teheránt - áll a NAÜ-nek csütörtökön a Reuters brit hírügynökség birtokába jutott bizalmas jelentéseiben.
Vágólapra másolva!

A NAÜ 35-tagú kormányzótanácsának júniusban tartott negyedéves ülésén elfogadott határozat ellenére a "nukleáris diplomácia" várakozó állásponton volt Maszúd Peszeskján júliusi megválasztása és a novemberben esedékes amerikai elnökválasztás miatt. Az elmúlt negyedévben nem volt előrehaladás számos régóta húzódó, a NAÜ és Teherán kapcsolatait nehezítő kérdésben, nevezetesen a NAÜ urándúsításra szakosodott megfigyelőinek a kitiltásában és a be nem jelentett létesítményekben talált uránnyomokkal kapcsolatos iráni magyarázat elmaradásában - derül ki a jelentésekből. 

Eközben Irán az urán finomítására használt újabb centrifugakaszkádokat telepített a natanzi és fordói létesítményben.

Teherán nyolc újabb korszerű IR-6 centrifugát telepített Fordóban, így ezek száma összesen tízre emelkedett, bár az újakat még nem kapcsolták be a hálózatba, így még nem termelnek dúsított urán- hexafluorid (UF6) gázt sem - olvasható az egyik jelentésben. 

Az 60 százalékra dúsított iráni uránkészlet- a 60 százalék közel van az atombomba gyártásához szükséges 90 százalékhoz -, a becslések szerint 22,6 kilogrammról 164,7 kilogrammra nőtt az egyik jelentés szerint.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy Irán az elmúlt években számos alkalommal hangsúlyozta, hogy nukleáris törekvései békés célúak, de megváltoztatja a nukleáris doktrínáját, ha Izrael fenyegeti létezését.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!