A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3
HUNLosonczi Dávid
19:55BirkózásTurpal Bisultanov-David Losonczi

Több ezer tonna lőszer van a svájci tavakban, a hadsereg tanácstalan

Vágólapra másolva!
Ötleteket vár a svájci hadsereg az alpesi ország tavaiban elsüllyesztett lőszerek kiemelésére, ennek apropójából versenyt is hirdetett a hadfelszerelésért felelős svájci szövetségi hivatal (Armasuisse) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A Vierwaldstätti-, Thuni- és Brienzi-tóban fürdőzők gyakran nem is sejtik, hogy mit rejt a mélység. 1918 és 1964 között ugyanis 8200 tonna lőszert süllyesztettek el ott a szövetségi hivatal szerint. De más tavakban is volt erre példa, kisebb mennyiségben. A hadianyagok átlagosan 150-220 méteres mélységben vannak a tavak fenekén és egy-két méteres iszapréteg fedi őket.

Az Armasuisse mindenekelőtt vállalatoktól és főiskoláktól várja ötleteik benyújtását 2025 februárjáig. A nyerteseket áprilisban fogják kihirdetni. Az még nem dőlt el, hogy a díjnyertes projekteket meg is valósítják-e. 

A három legjobb elképzelést 50 ezer svájci frank (21 millió forint) jutalommal díjazzák.

Az Armasuisse hangsúlyozza, hogy nem áll fenn veszély: a vízminőséget folyamatosan ellenőrzik, és eddig nincs nyoma annak, hogy káros anyagok váltak volna ki. Az elsüllyesztett hadianyagok esetében jórészt feleslegessé vált, lejárt szavatosságú, vagy gyári hibás lőszerekről van szó. A szövetségi hivatal ugyanakkor nem elégedett az eddigi megoldási javaslatokkal, ugyanis ezek során túl sok iszapot kellene felbolygatni és nagy terhelés érné a tavak ökológiai rendszerét. Mindemellett kihívást jelent a részben apró - vas-, réz-, sárgaréz- és alumínium - darabok kiemelése. Korábban arról is írtunk, hogy egy amerikai folyóban II. világháborús lövedékeket találtak.  

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!