A korábbi ukrán válogatott focista azt kérte a hadseregtől, hogy öljenek orosz civileket - videó

Vágólapra másolva!
A Lokomotiv és az ukrán válogatott egykori labdarúgója, Olekszandr Alijev felszólította az ukrán fegyveres erőket, hogy „öljenek civileket” a Kurszk régióban.
Vágólapra másolva!

Az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottsága büntetőeljárást indított a Lokomotiv és az ukrán válogatott volt labdarúgója, Olekszandr Alijev ellen. A nyomozás a terrorista tevékenységre való nyilvános felhívásokról szóló cikkely alapján folyik – jelentette augusztus 30-án a nyomozóbizottság moszkvai osztályának sajtószolgálata.

A nyomozók szerint Alijev közzétett egy nyilvános videót az egyik videómegosztó oldalon, amelyben felhívást intézett az emberekhez, hogy öljenek orosz civileket a Kurszk régióban.

orosz-ukrán háború
Háború Ukrajnában Fotó: AFP

A minisztérium hozzátette, hogy a moszkvai nyomozók és a rendőrség időben felfedezte és leállította Alijev illegális tevékenységét. A nyomozóbizottság ezután felvette Alijevet a körözöttek listájára.

Alijev videót készített az orosz csapatok Ukrajnában végrehajtott csapásai után. Arra szólított fel, hogy úgy öljék meg a civileket, ahogyan ők teszik.

Augusztus 30-án reggel széles körben terjedt az interneten Alijev Instagramjának augusztus 28-án közzétett videója. A felvételen Alijev autót vezet, és az ukrán hadsereghez szól. 

A videóban a focista ezt mondta:

Mint tudják, ezen az éjszakán az ellenség egész Ukrajnára lőtt. Azt mondom a fiúknak, akik a fronton vannak, akik előre haladnak a Kurszk régióban: srácok, a legfontosabb, hogy vigyázzatok magatokra, de menjetek tovább, és öljétek meg ezeket a gonosz szellemeket, öljétek meg a civileket, ahogy ők teszik azt a mi asszonyainkkal és gyermekeinkkel. Dicsőség Ukrajnának! 

Alijev a felhívást azután rögzítette, hogy az orosz hadsereg augusztus 26- án és 27-én hatalmas rakéta- és dróntámadást indított Ukrajna ellen. Az augusztus 26-i csapás a háború legnagyobb csapása volt, az orosz erők 127 rakétát és 109 támadó drónt használtak. 

Miután a média felhívta a figyelmet Alijev videójára (és kritizálni kezdte), augusztus 30-án reggel az egykori focista azt írta Instagram-sztorijába, hogy „A kakas fellázadt”, és három nevető hangulatjelet helyezett el. A közzétett új videóban Alijev elmondta, hogy sok fenyegető üzenetet kapott, például, hogy meg fogják ölni a szüleit.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!