Az MI6 és a CIA vezetői elmondták, mi fenyegeti a világrendet

Vágólapra másolva!
A hidegháború óta nem tapasztalt fenyegetések érik az eddigi kiegyensúlyozott nemzetközi világrendet, amely viszonylagos békét, stabilitást, növekvő életszínvonalat teremtett az elmúlt évtizedekben. Erről írt a Financial Timesban szombaton megjelent közös cikkében a brit és az amerikai hírszerzés vezetője.
Vágólapra másolva!

Sir Richard Moore, a brit hírszerzési titkosszolgálat - Secret Intelligence Service (SIS), közkeletű nevén az MI6 - főnöke és William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a londoni üzleti napilap online kiadásában közölt írásában leszögezi: 

az orosz-ukrán konfliktus megmutatta, hogy a technológia és a hagyományos fegyverzet kombinált használata módosítani tudja a háborúk menetét.

Az orosz-ukrán háború az első, amelyben együttesen és ilyen példátlan mértékben jutottak szerephez a nyílt forráskódú szoftverek és az élenjáró hadszíntéri technológiák, amelyek kereskedelmi és katonai műholdak fotóit, dróntechnológiai megoldásokat, magasan és kevésbé magasan fejlett kiberhadviselést, személyzet nélküli légi és tengeri járművek bevetését vegyítették a közösségi média felhasználásával együtt - fogalmaznak a két hírszerző szolgálat vezetői.

Moore és Burns szerint az MI6 és a CIA az orosz hírszerzés Európában folytatott "felelőtlen szabotázshadjárattal"szemben is közösen lép fel a cikk szerint. 

Oroszország "cinikus módon" használ technológiai eszközöket hazugságok és álinformációk terjesztésére, annak érdekében, hogy éket verjen a nyugati szövetséges országok közé. Oroszország szemérmetlenül megsérti az ENSZ Alapokmányát és a globális normákat, Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban nem lesz képes felszámolni Ukrajna szuverenitását és függetlenségét - áll a cikkben.

Az MI6 és a CIA számára azonban Kína felemelkedése jelenti a 21. század elsődleges hírszerzési és geopolitikai kihívását, és a két szolgálatot ennek megfelelően át is kellett szervezni.

Mindeközben a terrorellenes fellépés is a két szervezet partnerségének középpontjában áll, és mindkét szolgálat szorosan együttműködik másokkal az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoportnál támasztott, újból felrémlő fenyegetés ellen - írta közös szombati cikkében a brit és az amerikai hírszerző szolgálatok vezetője.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!