Óriási a felháborodás II. Erzsébet királynő új bronzszobra miatt

Vágólapra másolva!
Megosztó a II. Erzsébet királynőről elkészült újabb bronzszobor. A többségben felháborodást váltott ki az Észak-Írországban felállított emlékmű.
Vágólapra másolva!

Történelmi pillanatnak lehettek tanúi múlt héten az észak-írországi Antrim városának lakói. 

Felállították II. Erzsébet királynő bronzszobrát az Antrim Castle Gardensben.

 A szobrot Anto Brennan észak-belfasti művész készítette. II. Erzsébet királynő bronzszoba mellett Fülöp herceg és két corgija is helyet kapott.

 A szobor méltóképp örökíti meg Őfelségét, tükrözve kecsességét, állhatatosságát és a közszolgálat iránti élethosszig tartó elkötelezettségét

- írta Facebook-bejegyzésében az Antrim és Newtownabbey kerületi tanács, megosztva az új szoborról készült fotókat. 

A közvélemény azonban teljesen ellentmond ennek az állításnak - írja a Sky News. Kommentelők hada azt írta, hogy a szobor egyáltalán nem hasonlít Erzsébet királynőre, 

volt, aki nevetségesnek, sőt rettenetesnek tartotta, egyesek inkább Mrs. Doubtfire-hez hasonlónak látják és kérték, hogy távolítsák el a szobrot. 

A sértődöttség túlterjedt a helyi közösségen, különösen az X-en. Richard Morris művészettörténész is erősen kritizálta a szobrot. 

A városi tanácsa azonban nem hajlandó eltávolítani a kastélykertből a szobrot, mivel szerintük a többség pozitívan értékeli és vonzó turisztikai látványosság. 

A néhai II. Erzsébet királynő első szobrát 98.születésnapja alkalmából a nagy-britanniai Rutlandban leplezték le áprilisban.

Szeptember 8-án volt II. Erzsébet királynő halálának második évfordulója.  A néhai királynőt tíznapos gyászidőszak után, szeptember 19-én helyezték végső nyugalomra a  windsori kastély Szent György-kápolnájában, ahol édesapja, VI. György király; édesanyja, a 2002-ben, 102 évesen meghalt Erzsébet anyakirálynő és néhai férje, Fülöp edinburgh-i herceg is nyugszik.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!