Megkezdődött az elmúlt harminc év legnagyobb orosz hadgyakorlata - videó

Iranian, Chinese and Russian naval forces at Indian Ocean
Képünk illusztráció!
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
A most kezdődő Okean-2024 lesz Oroszország számára az elmúlt harminc év legnagyobb flottagyakorlata - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a manőverek keddi megnyitóján.
Vágólapra másolva!

Három évtized legnagyobb orosz hadgyakorlatának kezdetét jelentette be Vlagyimir Putyin.

Ma kezdődik a gyakorlat aktív szakasza, amelynek során a legösszetettebb, a harcihoz a lehető legközelebb álló feladatokat fognak elvégezni. (...) Az elmúlt három évtized folyamán először tartunk tengeren ilyen nagyszabású gyakorlatot

- mondta az államfő. 

Vlagyimir Putyin
Fotó: AFP / R POOL / AFP

Közölte: a manővereken a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg hadihajói és repülőgépei is részt vesznek, megfigyelőként pedig 15 állam képviselőit hívták meg rájuk. 

Hangsúlyozta a baráti országokkal folyó katonai együttműködés erősítésének fontosságát a növekvő geopolitikai feszültségek közepette. 

Az orosz elnök azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy mindenáron igyekszik fenntartani globális katonai és politikai dominanciáját, és ennek érdekében Ukrajnát felhasználva stratégiai vereséget szeretne okozni Oroszországnak.

Az állítólagos orosz fenyegetés elhárításának és a Kínai Népköztársaság feltartóztatásának ürügyén az USA és szatellitái növelik katonai jelenlétüket Oroszország nyugati határainak közelében, valamint az Északi-sarkvidéken és az ázsiai-csendes-óceáni térségben

- hangoztatta. 

Képünk illusztráció!
Fotó: AFP / Genya SAVILOV / AFP

Kifogásolta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei közepes és rövidebb hatótávolságú rakétákat terveznek telepíteni

egyebek között a Csendes-óceán nyugati részén lévő szigetekre, valamint az ázsiai-csendes-óceáni térség több országába. Ennek célja szerinte a biztonsági architektúra és a térségben fennálló erőegyensúly megbontása. 

Azzal vádolta Washingtont, hogy fegyverkezési versenyt provokál, fittyet hányva szövetségesei biztonságára. Hangsúlyozta, hogy Oroszországnak készen kell állnia a helyzet bármilyen alakulására, és fegyveres erőinek megbízhatóan kell védeniük a szuverenitást és a nemzeti érdekeket. 

Méltatta a "különleges hadműveletben" részt vevő orosz haditengerészek teljesítményét. Kilátásba helyezte a haditengerészet megerősítését, beleértve annak stratégiai nukleáris komponensét is. 

Az Okean-2024 kódnevű, egy hétig tartó, előre beütemezett hadászati parancsnoki és vezérkari gyakorlatot egyszerre tartják a Csendes-óceán és a Jeges-tenger, a Földközi-tenger, a Kaszpi-tenger és a Balti-tenger vizein. 

A manőverekben több mint 400 hadihajó, tengeralattjáró és támogatóhajó, több mint 120 repülőgép és helikopter, továbbá mintegy hétezer egységnyi fegyverzet és hadfelszerelés vesz részt. 

A gyakorlatba összesen több mint 90 ezer főnyi személyi állományt vontak be.

Nemrég arról írtunk, hogy egyre közelebb a totális eszkaláció. Az orosz–ukrán háború ugyanis az utóbbi hónapban jelentősen átalakult, hiszen Ukrajna kurszki frontja meglepetésszerűen érte az oroszokat. Arról is írtunk, hogy drámai változásra számít a Fehér Ház a háborúval kapcsolatban.

Júliusban arról is beszámoltunk, hogy az oroszok az Atlanti-óceánon tervezett tengeralattjáró-keresési és -követő gyakorlatokat tartottak. Az Admiral Gorszkov fregatt és az Északi Flotta Ka–27 helikoptere vett részt rajtuk. 

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!