Kereskedelmi hajókat támadtak meg Jemen partjainál

Vágólapra másolva!
Két kereskedelmi hajót ért támadás Jemen partjainál hétfőn - közölte a brit haditengerészet. Az egyik támadás elkövetőiként a jemeni húszi lázadók jelentkeztek.
Vágólapra másolva!

Két lövedék ért egy hajót mintegy 112 kilométerre a jemeni Hodeida várostól, de ennek nem voltak áldozatai. A brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO) szerint a legénység biztonságban van, és a "hajó a következő kikötője felé tart".

A Közös Tengeri Információs Központ (JMIC) arról számolt be, hogy a Blue Lagoon 1 nevű, panamai zászló alatt közlekedő olajszállító tartályhajóról volt szó.

A hajót három ballisztikus rakétával vették célba, amelyek közül az egyik a tengerbe csapódott, a hajó "minimális károkat szenvedett, de nem igényelt segítséget".

A jemeni húszi lázadók hétfő este jelentkeztek a támadás elkövetőiként. A hajót azért vették célba "rakétákkal és drónokkal", mert a tulajdonában lévő társaság "megsértette a megszállt Palesztina kikötőinek kiszolgálására vonatkozó tilalmat" - mondta katonai szóvivőjük, Jahja Szarí.

Az UKMTO arról is beszámolt, hogy egy dróntámadás egy másik hajót is célba vett mintegy 93 kilométerre Hodeidától, de nem voltak áldozatok - írja a Reuters.

A húszi lázadók november óta tartó támadásai megzavarták a világkereskedelem számára létfontosságú tengeri övezet forgalmát. Az Egyesült Államok válaszul nemzetközi tengeri koalíciót hozott létre, hogy csapást mérjen a lázadók jemeni célpontjaira, több esetben brit részvétellel.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!