Terrortámadásnak minősítették a müncheni lövöldözést

terrortámadás,München
Fotó: X
Vágólapra másolva!
Ahogyan arról korábban beszámoltunk, rálőttek a német rendőrök csütörtökön reggel egy rendőrökre támadó "gyanús személyre" Münchenben a náci Németország történetével foglalkozó múzeum és az izraeli főkonzulátus közelében. A bajor belügyminiszter közlése szerint a fegyveres gyanúsított a helyszínen meghalt. A hatóságok az elkövető tettét később terrorakciónak minősítették.
Vágólapra másolva!

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter elmondta: a támadót azután ölték meg, hogy rálőtt a rendőrség tisztjeire. Mint mondta, nem lehet kizárni, hogy célpontja az izraeli konzulátus volt. A rendőrség szóvivője később bejelentette, hogy 

az elkövető egy 18 éves osztrák állampolgár volt, és a tettét terrorakcióként kezelik.

A hatóságok szerint a férfi az 1972-es müncheni terrortámadás évfordulóján készült merényletre a konzulátus ellen. A müncheni olimpián palesztin fegyveresek az izraeli csapatra támadva 11 izraeli állampolgárral végeztek. Sajtóértesülések szerint a 18 éves fegyveres férfit az Iszlám Állam terrorszervezethez köthették szálak, de ezt a belügyminisztérium nem erősítette meg. 

A támadás München belvárosa közelében, a Karolinenplatz környékén történt. 

A lelőtt osztráknál egy régi típusú, hosszú, szuronyos lőfegyver volt, a rendőrök ezért nyitottak rá tüzet.

A tűzharc után csak annyit közöltek, hogy a gyanúsnak ítélt személyt eltalálták és súlyosan megsebesítették. Hozzátették, nincs arra utaló jel, hogy az esettel kapcsolatban más gyanúsított is lenne. A rendőrség arra kérte a helyieket, hogy kerüljék el a környéket a vizsgálat idejére. 

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter hangsúlyozta, hogy Németországban kiemelkedő fontosságú az izraeli intézmények védelme. Olaf Scholz kancellár elismerését fejezte ki a biztonsági erők felé, úgy fogalmazott, hogy intézkedésükkel "rettenetes történéseket kerültek el". 

Az antiszemitizmusnak és az iszlamizmusnak nincs helye Németországban

- tette hozzá az X közösségi oldalon közzétett üzenetében. 

Az izraeli főkonzulátus zárva volt az incidens idején, munkatársaiknak nem esett bántódásuk.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!