A háború ellenére is erősödik az orosz gazdaság az OECD szerint

Vágólapra másolva!
Magyarország is ellenzi a kínai elektromos autókra kivetett védővámokat, védik a britek a munkaerőpiacukat a bevándorlóktól, létrejön az iszlám Vatikán, az orosz gazdaság pedig a vártnál is nagyobb mértékben bővülhet.
Vágólapra másolva!

Magyarország ellenzi a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámokat, és támogatja az ukrajnai háború mielőbbi rendezését célzó kínai-brazil béketervet – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter helyi idő szerint hétfő este New Yorkban. Szijjártó Péter kiemelte, hogy megalapozatlan döntésről van szó, és emlékeztetett rá, hogy Brüsszelben az európai autógyártók érdekeire hivatkoznak, de ezek a vállalatok közben „kézzel-lábbal tiltakoznak” a vámemelés ellen, hangsúlyozva, hogy az nekik is komoly károkat okozna, ugyanis jelen vannak a kelet-ázsiai ország piacán ők is, egyesek gyártási kapacitásokkal is.  

„Azt pedig mi Magyarországon jól látjuk, milyen szorosan működnek együtt a nyugat-európai és a kínai autóipari vállalatok éppen az elektromobilitási stratégiájuk végrehajtása tekintetében” – szögezte le Szijjártó Péter.  

Sokkal súlyosabb leépítés jöhet a Volkswagennél, mint ahogy állították 

Nem a korábban emlegetett 15 ezer, hanem a duplája, összesen harmincezer állás van veszélyben Németországban a Volkswagennél – írja a német Manager Magazin alapján a Villanyautósok. A konszernhez közeli forrásaik szerint harmincezer állás leépítése lehet szükséges az országban a Volkswagennél, hogy elérjék versenyképességi kitűzéseiket. Arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, hogy két gyárat bezárhatnak és 15 ezer embert elküldenek, ami egyébként felháborodást keltett a munkavállalói képviseletnél, ugyanis ez azt jelenti, hogy az egy évtizedre visszatekintő munkahelyvédelmi program nagyon valószínű, hogy nem tartható. 

Olaszország szerint ugyanakkor az európai zöldmegállapodás (Green Deal) hátráltatja az autóipart, ezért enyhíteni kell a szigorú szabályokon. Az ágazat megsínylette az elmúlt éveket, pedig a stabilitása kulcsfontosságú: az európai autóipar több mint 13 millió embernek biztosít munkahelyet, a szegmens húzóágazat az öreg kontinens számos országában.  

Bevándorlás: a britek megnehezítik a külföldiek munkavállalását 

A brit kormány nem fogja engedni, hogy a cégek tömegesen váltsák ki a hazai munkaerőt a bevándorlókkal. Sir Keir Starmer miniszterelnök szerint brit fiatalok tömegei küzdenek a munkavállalással, miközben egyre több munkavállalási vízumot adnak ki az országban. Starmer közölte, hogy ennek véget vetnek, a hazai munkaerőre helyezik a hangsúlyt, illetve a bevándorlást egy pontozásos rendszerrel nehezítik meg. 

A cselekvési terv megfogalmazása szerint a jövőben nem a külföldi munkavállalók felvétele lesz „a magától értetődő válasz” a munkaerőhiányra. 

Történelmi döntés: új állam jön létre Európában 

Ami most történik Albániában, az túlzás nélkül korszakos jelentőségű. A bejelentett tervek szerint megalakul egy új állam, ami muszlim vezetés alatt áll majd, ezzel pedig létrejön az iszlám Vatikán. szuverén államot alakítanának ki az albán fővárosban, Tiranában, amit a bektási muszlimoknak adnak. Ezzel a lépéssel a mérsékeltséget, a toleranciát és a békés együttélést szeretnék előmozdítani. 

Ennek megértéséhez érdemes tudni, hogy a 2,4 milliós albán népesség nagyjából fele muszlim vallású, a másik 50 százalékot katolikus és ortodox keresztények, illetve egyéb kisebb vallási közösségek követői képezik. A bektási rend követői az albániai muszlimok mintegy 10 százalékát teszik ki a legutóbbi népszámlálás adatai szerint. Az iszlám Vatikán egyébként a maga leendő huszonhét hektárjával negyedakkora mint a Vatikán. 

OECD: a háború ellenére is erősödik az orosz gazdaság 

Javított kissé idei globális növekedési előrejelzésén a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a szerdán kiadott prognózisában az előző, májusi becsléséhez képest, míg a jövő évi előrejelzést változatlanul hagyta. Az OECD honlapján közzétett dokumentum szerint a globális GDP-növekedés a 2023-ban elért 3,1 százalék után az idén 3,2 százalék lesz a májusban prognosztizált 3,1 százalék helyett, majd 2025-ben ugyancsak 3,2 százalékkal bővül a világgazdaság. Az OECD prognózisa szerint a leggyorsabb növekedési ütemet India éri el. 

India gazdasága az idén 6,7 százalékkal, jövőre pedig 6,8 százalékkal bővülhet. 

Az OECD egyúttal rontotta a német gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését: Németország bruttó hazai terméke az idén 0,1 százalékkal, 2025-ben pedig 1,0 százalékkal növekedhet a májusban jelzett idei 0,2 százalék és a 2025. évi 1,1 százalék helyett. Az OECD ugyanakkor javította az orosz gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését: az orosz gazdaság idén 3,7 százalékkal, jövőre 1,1 százalékkal bővül az OECD előrejelzése szerint. 

Májusi prognózisában 2,6 százalékos idei és 1,0 százalékos jövő évi orosz GDP-növekedéssel számolt az OECD. 

Oltásért könyörögnek az amerikai gazdák a madárinfluenza ellen 

A baromfik beoltásának engedélyezését kérik a Biden-adminisztrációtól az amerikai gazdák, hogy ezzel szálljanak szembe a madárinfluenzával. A 67 milliárd dolláros baromfi iparágat idén először kettős veszély fenyegeti, hiszen a tejágazatban is terjed a betegség a tehenek körében, miközben a vándormadarak is hamarosan útra kelnek. A 2022 óta tartó járvány során ugyanis a vírus már nem csak a madarakat fertőzi meg. Egyre több tehén, sőt ember is elkapja a madárinfluenzát, ami miatt három év alatt több mint 100 millió szárnyas vesztette életét.  

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!