Terrortámadástól félnek az Oktoberfesten, szigorítanak a szervezők

Vágólapra másolva!
A múlt hónapban történt Solingeni késes támadás miatt nehezebben lehet majd bejutni az Oktoberfestre. A világ legnagyobb sörünnepe szombaton kezdődik és október 6-ig tart. A résztvevőknek kígyózó sorokra kell számítani.
Vágólapra másolva!

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, válogatás nélkül gyilkolt a tömegben egy terrorista múlt hónapban a németországi Solingenben a város 650. évfordulós ünnepségén. 

A támadásban három ember meghalt, nyolcan megsérültek, közülük öten súlyosan.

Egy szíriai férfi önként adta fel magát a hatóságoknak, emberölés, illetve terrorszervezethez tartozás gyanújával indítottak ellene eljárást.

A támadásra tekintettel szigorítanak a biztonságon az Oktoberfest szervezői. A bulizók hosszabb sorokra számíthatnak és először a bajor sörfesztivál 189 éves történetében fémdetektorokat is elhelyeznek a bejáratnál - írja az ABC News.

A hatóságok szerint nincs különösebb veszélyben a világ legnagyobb sörünnepe, amely szombaton kezdődik Münchenben és október 6-ig tart.

 A rendezvény ideje alatt mintegy 6 millió résztvevőre számítanak. A német belügyminisztérium ezen a héten kiterjesztette az ideiglenes határellenőrzést valamennyi határára. Kézi fémdetektorokat először alkalmaznak a fesztiválon, a rendőrség véletlenszerűen ellenőriz embereket, illetve gyanús esetekben. 

Reagálnunk kellett arra a tényre, hogy az elmúlt hetekben és hónapokban megszaporodtak a késes támadások

 – mondta Dieter Reiter müncheni polgármester az Associated Pressnek a fesztivál területén tartott sajtóbejárás során. "Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az Oktoberfestre senki ne jöjjön késsel vagy más veszélyes fegyverrel" - tette hozzá. A fesztivál területén 600 rendőr és 2000 biztonsági őr lesz, ezen kívül 50 kamerát szerelnek fel. 

A bulizóknak tilos kést, üvegpalackot és hátizsákot magukkal vinniük. 

Egyre több hír szól arról, hogy valakit késsel megtámadtak Németországban. A rendőrök keményebben lépnek fel az ilyen támadókkal szemben – írja a Die Welt. Észak-Rajna–Vesztfáliában például olyan információkat is látnak a támadókról, amelyek nem minden adatbázisban szerepelnek.

Áprilisban egy fiatal nő lett egy migráns késelő áldozata Angliában, július végén pedig az angliai Southportban tartott rendezvényen egy őrjöngő férfi késsel támadt gyerekekre. A Merseyside Police tájékoztatása szerint két gyerek azonnal meghalt, kilenc megsebesült, köztük hat súlyosan és két felnőtt is súlyosan. Mint kiderült, ez a támadás is egy migráns, egy ruandai férfi kontójára írható. 2023-ban egy bölcsődést késelt meg egy szír bevándorló egy francia játszótéren, egy évvel később egy szenegáli migráns szúrt agyon egy fiatal fiút Párizsban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!