Vágólapra másolva!
Az egyik legsikeresebb és legkedveltebb magyar kosáredző, Rátgéber László 15 év után úgy döntött, elhagyja a Pécs nőikosárlabda-csapatát, és a Szpartak Moszkva trénere lesz. A magyar női válogatott szövetségi kapitányaként is (kiválóan) dolgozó szakember az [origo]-nak írt negyvenegyedik blogbejegyzését újra vidnojei otthonából keltezte.

Mindenki azt kérdezgeti tőlem, hová lehet még fokozni a sikert, mi következhet még a final four után? Hát a final five...

Na jó, félre a hülyeséggel. Jóformán mindent elértem már, amit egy kosárlabdaedző elérhet, azért nem ártana, ha az orosz bajnoki címet is a kollekciómba illeszthetném. Vasárnap játsszuk az első elődöntőt a CSZKA-val, s ha továbbjutunk, minden bizonnyal megint a Jekatyerinburggal találkozunk a fináléban.

Lassan már úgy ismerjük egymást, mint az ember a tenyerét, csak ebben a szezonban négyszer csaptunk eddig össze, kettő-kettő a mérleg, teljesen kiegyenlítettek az esélyek, már csak azért is, mert az orosz bajnokságban mindig a pályán kell tartani legalább két, belföldi kosarast. S oroszokkal mi csehül állunk.

Még Salamancában történt, a diszkóban, hogy orrvérzésig táncoltam a nálam két fejjel magasabb Lauren Jacksonnal. Amikor leültünk szusszanni egyet, megkérdezte tőlem, mióta edzősködöm az Euroligában. "Amióta csak van Euroliga" - feleltem. "És hány első helyed van?" - folytatta. "Ez az egy." - válaszoltam. "Látod, ilyen játékosokkal kell dolgoznod, mint amilyenek mi vagyunk..."

De akkor már ott volt mellettünk Marina Karpunyina, az egyik orosz hátvéd, és ő megjegyezte, hogy neki három trófeája van, 2007-ből, 2008-ból és 2009-ből. "Az semmi" - tódította Irina Oszipova. "Nekem négy..." Hát persze, mert ő 2003-ban már a Jekatyerinburggal is nyert egyet.

Odajött hozzám a Sopron egyik légiósa is, és sóvárogva megjegyezte, milyen jó a moszkvaiaknak, hogy az edzőjük velük bulizik, meg hogy ők felhajthatnak egy-két pohárral. Nekik ezt nem engedik. "Tudod, azt ki kell érdemelni. Nyerni kell néhány olimpiát, világbajnokságot, Eb-t, vagy aznap este egy Euroligát. Akkor biztosan ihatnátok." - mondtam.

Hazafelé - mármint Madridból Moszkvába hazafelé - a repülőgépen elveszett a táskám, fél órával ezelőtt hozták meg a reptérről, szerencsére meglett. Az elnökünk négy autóbusznyi szurkolót rendelt ki elénk a seremetyevói repülőtérre, de az tény, hogy Dmitrij Medvegyev elnök gratuláló táviratot küldött nekünk, s ez tényleg nagy szó. Igaz, Szili Kati is gratulált nekünk, valahányszor bajnokságot nyertünk a Péccsel...

Forrás: [origo]

Április tizenegyedikén megyünk Gromov kormányzó úrhoz, ő a moszkvai terület gubernátora, nála van a "zseton". Már értesültünk róla, hogy a siker hatására megígérte, növelni fogják a csapatnak folyósított támogatás összegét. És képzeljék el, még Szerbiából is kaptam egy csomó, gratuláló sms-t meg emailt, az ottani edzők testülete hivatalos levélben fejezte ki jókívánságait.

Na, ennyi elég volt már az önfényezésből, most élvezzék a salamancai képgalériámat - legalább annyira, amennyire én élveztem ezt a bő egy hetet Spanyolországban.

Rátgéber az év edzője

Rátgéber László lett a szezon kosárlabdaedzője egy tekintélyes internetes szaklap szerint. Az eurobasket.com szezonzáró összegzésében az egyéni kategóriákban egy kivételével minden címet a Szpartak Moszkva játékosainak, illetve edzőjének adott. A lap ugyan a sorozat első és második számú ötösébe sem választott be senkit a negyedik helyen végzett MKB Euroleasing-Sopron, illetve a negyeddöntőig jutott MiZo Pécs 2010 csapatából, de az "elismerést érdemlő teljesítmény" címszó alatt kiemelt nyolc kosaras között helyet kapott Jelena Milovanovic (Sopron) és Iványi Dalma (Pécs) is.



Mindent egy helyen az Eb-ről