Vágólapra másolva!
Tizenhárom év után szerepel újra hazai rendezésű Európa-bajnokságon a vízilabda-válogatott, amely a tavalyi vb-győzelemmel magasra tette a lécet. A csapatra már a csoportban is kemény meccsek várnak a szerbek, a horvátok és a spanyolok ellen. Benedek Tibor szövetségi kapitány reméli, a csapat nem teherként éli meg a hazai pályát, hanem erőt merít a szeretetből.

Amikor tavaly nyáron a megfiatalított pólóválogatott a barcelonai világbajnokságra készült, senki sem tudta, a Kemény Dénes-korszak után mire számíthatunk. Hosszú idő után először indult neki a csapat úgy egy tornának, hogy nem emlegették a legnagyobb favoritok között.

Ez így maradt a csoportkör után is, nehéz volt ugyanis elképzelni a szerbek elleni vereség és az ausztrálok elleni döntetlen fényében, hogy a Benedek Tibor által összerakott új válogatott rögtön képes lesz valami igazán nagy dologra.

Ehhez képest az egyenes kieséses szakaszban sorrendben a kazahok, a görögök, a horvátok és a montenegróiak is fejet hajtottak Nagy Viktorék előtt, így a magyar csapat 1973 és 2003 után ismét világbajnok lett.

Kemény ellenfelek a csoportban

A győzelem magasra tette a lécet, így a július 14-én kezdődő, hazai rendezésű Európa-bajnokságnak ismét úgy vághat neki a csapat, hogy meg kell birkóznia az esélyesség terhével. A barcelonai vb-döntő után azt írtuk, a válogatott pontosan olyan, mint amilyen a kapitánya volt játékosként: harcos, fifikás, sosem adja fel. Ezekre az erényekre most is óriási szükség lesz, mivel már a csoportban is kemény ellenfelek várnak, sorrendben Spanyolország, Franciaország, Szerbia, Németország és Horvátország.

Benedek Tibor játékosként kétszer nyert Eb-t, kapitányként ez lehetne az első Forrás: MTI/Kovács Tamás

A franciák ellen csak a győzelem különbsége a kérdés, a németek ellen sem lehet gond, a spanyol, szerb, horvát hármas viszont okozhat meleg pillanatokat. Benedek az Eb előtt azt mondta, a szerb csapat kiemelkedik a mezőnyből, és nem véletlenül dongolja így: ott van a szolnoki - Gocic, Aleksic, Stefan Mitrovic - és egri - Cuk, Branislav Mitrovic - különítmény mellett a 2011-ben a világ legjobbjának megválasztott Filip Filipovic és az egyik legokosabb vízilabdázónak tartott Andrija Prlainovic.

A horvátoknál a Londonban olimpiai bajnoki címet szerző csapatból heten kerültek be az Eb-keretbe, a spanyoloknál pedig ott találjuk a névsorban Szirányi Balázst is, aki 2009 óta stabil tagja a válogatottnak.

"Azt gondolom, hogy két, egymástól teljesen eltérő csoportról beszélünk, hiszen az egyikben három erős mellett három gyengébb szerepel, tehát tudhatjuk, hogy - ha nem történik nagy csoda, - melyik három válogatott jut be onnan a negyeddöntőbe. Nálunk viszont már a továbbjutásért óriási harc lesz" - mondta Benedek a Vlv.hu-n szombaton megjelent interjújában. "Hét erős csapat van az Eb-n, nyilvánvalóan négy az egyik csoportban, három a másikban, és mivel mi az előbbiben vagyunk, egész más körülmények között kell vívnunk a meccseinket. Nem egyenlőek a feltételek, de ezt nagyon régóta tudjuk, felkészültünk arra fejben, hogy mi vár ránk" - fogadkozott a kapitány.

Két új arc a vb-hősök között

A magyar csapatban két új név szerepel a tavalyi kerethez képest: a 24 éves egri Erdélyi Balázs és a 29 éves Tóth Márton, aki a következő szezont már Szolnokon kezdi, de korábban volt a Honvéd, a Vasas és a Szeged játékosa is.

Tóthnak nincs igazi posztja, a kapus kivételével mindenhol bevethető, de a válogatottban centerként számítanak rá, miután kiszorította a tavalyi csapat meglepetésemberét, Bedő Krisztiánt. Erdélyi 2010 nyarán korosztálya egyik legtehetségesebb játékosaként egy amerikai egyetemre ment tanulni, de tavaly meghívót kapott az Universiade-csapatba, amely végül aranyérmesként zárt. Erdélyi Amerikába visszatérve is kitett magáért, az egyetemi bajnokság döntőjében őt választották a legjobb játékosnak, aztán idén év elején Benedek meghívta a válogatott edzőtáborába, most pedig már az Eb-re készülhet.

Szintén bekerült a szerencsés tizenhármak közé Szivós Márton, akit áprilisban infarktus miatt műtöttek. A tavalyi vébé egyik magyar hőse már akkor is azt hangoztatta, hogy "egy ilyen pici rög nem fog az utamba állni", és előbb azt a jó hírt kapta, hogy folytathatja a pályafutását, majd annak örülhetett, hogy kiderült, a kapitány számít rá. Szivós a vébén nagyon fontos gólokat lőtt, emellett ha kellett, centerben brusztolt, igazi csapatember volt, és akkor azt nyilatkozta az Origónak, a magyar csapat legnagyobb ereje az volt, hogy "nagyon sok lábon állt".

Szivós Márton a tavalyi vébén az egyik legjobbja volt a magyar csapatnak Forrás: MTI/Kovács Tamás

Európa-bajnokságot legutóbb 2001-ben rendezett Magyarország, akkor a Sydneyben olimpiai aranyérmes csapat az elődöntőben kikapott az olaszoktól, és végül bronzérmesként zárt. A hazai pálya mindenképp előnyt jelent majd, ugyanakkor ilyenkor a felhajtás és az elvárás miatt a teher is nagyobb a játékosokon.

Ne teher, hanem öröm legyen

"Muszáj már a torna előtt lelkileg felkészítenie magát az embernek arra, mi vár rá, tisztában kell lenni azzal, hogy ez nem olyan, mintha vurstliba mennénk, ha itthon játszunk, az elvárás is nagyobb" - nyilatkozta a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely még 2011-ben az Origónak, amikor azt fejtegettük, előny vagy hátrány a hazai pálya.

A magyar Eb-szereplők névsora:

Férfiak:
Decker Attila, Nagy Viktor - kapusok, Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Madaras Norbert, Szivós Márton, Tóth Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton - mezőnyjátékosok
Nők:
Bolonyai Flóra, Gangl Edina - kapusok, Antal Dóra, Bujka Barbara, Csabai Dóra, Czigány Dóra, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Kisteleki Dóra, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó - mezőnyjátékosok

Kiss szerint van egyfajta nehézsége annak, ha egy csapat hazai pályán játszik, mert a közönség támogatása ugyan szerencsés esetben átsegítheti a játékosokat a kritikus helyzeteken, de kiválthat görcsösséget is, amitől felborulhat a lelki egyensúly. Ráadásul itthon úgy kezeli a nagy többség a vízilabdát, mint ahogy Brazíliában tekintenek a focira, vagyis csak az arany számít, minden más csalódás.

Az Eb előtti sajtótájékoztatón meg is kérdezték Benedeket, nem fél-e attól, hogy úgy jár a csapata, mint a brazilok a focivébén, mire a kapitány azt felelte, ha túl komolyan veszik az Eb-t, és rágörcsölnek, akkor rá lehet fázni. "Kell egy kis lazaság, hogy élményként éljük meg, és ne stresszként. A felhajtást nem teherként, hanem örömként kell kezelni, úgy felfogni, hogy azért jönnek ki a meccsre, mert tett érte a csapat, hogy szeressék" - mondta Benedek.

Nagy Viktortól várjuk a bravúrokat Forrás: MTI/Kovács Tamás

A csoportból az első három jut tovább, úgyhogy ha a magya, szerb, horvát, spanyol négyesből valakinek fájni fog, hogy a csoportkör után már csak a helyosztókon játszhat. A csoportelsők automatikusan elődöntőbe jutnak, a második és a harmadik helyezettek pedig a másik csoport továbbjutóival játszanak keresztbe.

Vagyis ha a magyar csapat nem nyeri meg a csoportot, akkor bizonyára a Montenegró, Olaszország, Görögország hármasból kap valakit a négybe jutásért. A magyar válogatott utoljára 1999-ben, a firenzei Eb-n végzett az élen.

A nőknél még nehezebb tippelni

A nőknél eddig kétszer született magyar siker, 1991-ben Athénban, 2001-ben pedig itthon, de a nőknél ha lehet, még nehezebb tippelni arra, hogy ki lehet a befutó. A nyolcas mezőnyből talán csak a britek és a franciák lógnak ki lefelé, a magyarokon kívül pedig a görögök, a hollandok, a spanyolok, az olaszok és az oroszok is odaérhetnek az első helyre.

A magyarok a görögökkel, a hollandokkal és a britekkel kerültek egy négyesbe, és Merész András csapatának önbizalmat adhat, hogy az Eb előtti utolsó felkészülési tornán a legjobb európaiként zárt - másodikként az Egyesült Államok mögött.

A csoportbeosztások

Férfiak:
A csoport: Montenegró, Olaszország, Görögország, Románia, Oroszország, Grúzia
B csoport: Magyarország, Szerbia, Horvátország, Spanyolország, Németország, Franciaország
Nők:
A csoport: Magyarország, Görögország, Hollandia, Nagy-Britannia
B csoport: Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Franciaország

A magyar férfiak 20.30-tól, a nők 17.30-tól játsszák a csoportmeccseiket. A részletes menetrendet itt találja.

Mindent egy helyen az Eb-ről