Benedek a fiatal tehetségekben hisz

Benedek Tibor, a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya
Hungary's coach Tibor Benedek directs his team against Croatia during the men's Water Polo European Championships match Hungary vs Croatia in Budapest on July 21, 2014. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Az év utolsó napján kihirdette a januári belgrádi Európa-bajnokságra utazó magyar férfi vízilabda-válogatott névsorát Benedek Tibor szövetségi kapitány.

Ugyanez a 13 fősre szűkített keret vesz részt vasárnaptól a háromnapos győri Volvo Kupán is.

A szövetség honlapjának csütörtöki beszámolója emlékeztet rá, hogy a január 11-én rajtoló férfi Eb előtt húsznapos felkészülés jut a válogatottnak, ez idő alatt kell késszé alakítani a csapatot. Benedek Tibor 19 fős Eb-keretet hirdetett a felkészülés elején, s a kassai torna után még nem szűkítette tovább a névsort. Nem tette ezt az e héten hétfőtől szerdáig tartó zágrábi edzőtábor előtt sem, igaz, Tóth Márton, Hárai Balázs és Jansik Dávid idehaza készült, amíg a többiek négy kétkapus mérkőzést játszottak a világbajnoki ezüstérmessel.

Benedek Tibor szeretné feltüzelni a csapatát Forrás: AFP/Kisbenedek Attila


"Alapos átgondolást igényelt a keret kijelölése, és még mindig vannak kisebb kérdőjelek, hiszen nem tudni, Hárai Balázs teljesen felépül-e. Nyilván azzal számolunk, hogy igen, ellenkező esetben változtatásra kényszerülünk. Ezzel együtt a Volvo Kupán velünk lesz majd Bedő Krisztián és Tóth Márton is" - indokolt a kapitány.

Bizonyíthatnak a fiatalok

A névsor elején Nagy Viktor után Bisztritsányi Dávid következik a kapuban.

"Kizárólag az elmúlt két hét teljesítménye alapján döntöttem mellette, Lévai Marci marad ki a keretből. Dávid győzött meg inkább a teljesítményével" - mondta Benedek Tibor.

Manhercz Krisztián is megkapta a bizalmat Forrás: waterpolo.hu


A két bekk Gór-Nagy Miklós és Decker Ádám lesz, a centerek közül pedig Hárai Balázs mellett a válogatottba visszatérő Kis Gábor utazik Belgrádba. Nagy kérdés volt, hogy Salamon Ferenc, Manhercz Krisztián és Bátori Bence közül melyik kettő lesz a keret tagja, a kapitány végül Bátori és a 18 éves Manhercz mellett döntött.

Valamire már hasonlít a csapat

"Jó régóta edz már a felnőtt válogatottal, ismerem a képességeit, és megérett a helyzet arra, hogy ezt egy világversenyen is bizonyítsa. Megkapja a lehetőséget, hogy egy eddig ismeretlen atmoszférában, igazi téthelyzetben bizonyítson" - indokolta a döntést a kapitány.

Benedek Tibor szerint a horvátországi edzőtáborban a negyedik mérkőzésre érte el a csapat azt az állapotot, amikorra már nagyon közelített a játéka ahhoz, amit látni szeretne.

"Kevés idő van hátra az Eb kezdetéig, de bizakodó vagyok. Most az a legfontosabb, hogy a taktikánk, az eltervezett játékunk erre a 13 főre épüljön fel, lehetőleg minél gyorsabban alakuljon egységessé ez a csapat" - összegzett Benedek Tibor.


A magyar válogatott Eb-kerete:
kapusok:
Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda)

mezőnyjátékosok:

Gór-Nagy Miklós, Decker Ádám, Bátori Bence (A-Híd-OSC-Újbuda), Hosnyánszky Norbert, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs (ZF-Eger), Kis Gábor, Vámos Márton, Varga Dániel, Varga Dénes (Szolnoki Dózsa-Közgép), Manhercz Krisztián (Szeged-Diapolo)

A győri Volvo Kupa programja:
január 3., vasárnap:
Szlovákia-Spanyolország 17.00
Magyarország-Olaszország 19.00

január 4., hétfő:

Szlovákia-Olaszország 17.00
Magyarország-Spanyolország 19.00

január 5., kedd:

Spanyolország-Olaszország 18.00
Magyarország-Szlovákia 20.00

A válogatott Eb-menetrendje:
január 11., hétfő:
Magyarország-Görögország 18.15
január 13., szerda:
Magyarország-Oroszország 20.05
január 15., péntek
Magyarország-Törökország 9.30

Az Eb csoportjai:
A csoport: Montenegró, Spanyolország, Hollandia, Szlovákia
B csoport: Szerbia, Horvátország, Franciaország, Málta
C csoport: Olaszország, Románia, Németország, Grúzia
D csoport: MAGYARORSZÁG, Görögország, Oroszország, Törökország

Mindent egy helyen az Eb-ről