Az olimpiai bajnok útjába került a kéziválogatott

handball Horizontal
Hungary's pivot Szabolcs Zubai (C) vies with Belarus' centre back Barys Pukhouski (L) Belarus' left wing Aliaksandr Tsitou during the 25th IHF Men's World Championship 2017 Group C handball match Belarus vs Hungary on January 20, 2017 at the Kindarena in Rouen. / AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAU
Vágólapra másolva!
A férfi kézilabda-válogatott gyenge játékkal két góllal, 27-25-re kikapott Fehéroroszországtól, és a C csoport negyedik helyén végezve jutott a nyolcaddöntőbe, ahol az olimpiai bajnok Dániával találkozik. A vb leggyengébb teljesítményét nyújtottuk a sorsdöntő mérkőzésen. 

Férfi kézilabda-világbajnokság, C csoport, 5. forduló:
Fehéroroszország-Magyarország 27-25 (15-13) - élő közvetítésünk

Miután a magyar válogatott elveszítette első két mérkőzését Németország és Horvátország ellen, biztossá vált, hogy nem végezhet az első két hely egyikén, és valószínűsíthető volt, hogy a svéd-dán párosból kap ellenfelet. Mivel közben nem borult a papírforma egyik csoportban sem (a svédek délután Egyiptom ellen biztosították be 2. helyüket), így is lett, ezért Fehéroroszország ellen úgy léphetett pályára a magyar csapat, hogy

ha nem kap ki, elkerüli az olimpiai bajnok Dániát a nyolcaddöntőben.

A fehéroroszok gyengén kezdték a tornát, kikaptak Chilétől az első fordulóban, de aztán fokozatosan játékba lendültek, és a legutóbbi fordulóban egészen a hajráig meccsben voltak azok ellen a németek ellen, akiktől mi elég simán kikaptunk. A mieink a pénteki meccsig hétszer találkoztak Fehéroroszországgal, mindannyiszor magyar győzelem született.

Kemény meccsre számítottunk, igazunk lett Forrás: AFP/Charly Triballeau

A Xavi Sabaté kapitány továbbra sem számíthatott Nagy Lászlóra, aki még a németek ellen szenvedett bokasérülést. Érdekesség, hogy több fogadóiroda is levette a kínálatából a mindkét csapatnak megfelelő döntetlent.

Nem kezdődött jól a sorsdöntő meccs

Gyorsan kiderült, hogy a fehéroroszok alaposan kielemezték a magyar csapat játékát, hiszen a mieink támadásai után sprintben vitték fel a labdát, és kihasználva, hogy a magyarok kettőt cserélnek támadás és védekezés között, rendezetlen védelem ellen sorra lőtték a gólokat.

Xavi Sabaté kezdőcsapata nem működött igazán jól, főleg a védekezésünkkel voltak gondok, mert hiába tudtuk, mire készülnek a beloruszok, nem tudtuk megállítani a beállójukat, aki zsinórban harcolta ki a heteseket.

Mikler sem kapta el a fonalat, és mivel a támadásainkban sem volt átütő erő,

az első negyedórában nemhogy nem sikerült ráijesztenünk az ellenfélre, de megéreztettük velük, hogy van esélyük a győzelemre.

Miklernek 22 százalékkal zárta az első félidőt Forrás: AFP/Charly Triballeau

Később a védekezés többé-kevésbé összeállt, Mikler Roland is védett néhányat, de a másik kapu előtt továbbra sem ment. Sabaté próbálta forgatni a csapatát, de a fiatal

Juhász Ádám kivételével támadásban nem akadt senki, aki a vállára vette volna a csapatot.

A fehéroroszok remekül védekeztek, ám ez sem menti fel a támadásban szinte semmit nem mutató magyarokat, akik kétgólos hátrányban zárták az első félidőt.

Nem kaptunk erőre a szünetben sem

A félidő sem hozott komoly változást, Császár Gábor iparkodott eredményesen támadásban, de sem Mikler, sem a védekezés nem javult fel számottevően így állandósult a beloruszok vezetése. Juhász Ádám továbbra is megbízhatóan termelte a gólokat, de a magyar csapat makacsul középen próbált mindent megoldani, ott pedig jól védekezett az ellenfél.

Harsányi gyömöszöli Artsem Karaleket Forrás: AFP/Charly Triballeau

A játékrész közepén - ahogy arra titkon számítottunk is - elkezdtek fáradni a fehéroroszok, és a 44. percben Császár góljával sikerült egyenlítenünk. Mielőtt azonban lendületbe jöhettünk volna, kimaradt egy hetes, majd gyors egymásutánban két játékosunkat is kiállították (Császárt rossz csere miatt), így ahelyett, hogy átvettük volna a vezetést, újra futhattunk az eredmény után.

Belorusz vezetéssel indult a hajrá

Hiába mozgott fáradtabban az ellenfél, így is sorra harcolták ki a heteseket támadásban, és az idővel is okosan játszottak. Egyre kétségbeejtőbb volt a helyzet, hiszen fogyott az idő, és nem látszott, ki húzhatná ki a bajból a mieinket, mert sem elöl, sem hátul nem akadt az elfogadhatónál legalább egy fokkal jobb teljesítmény.

Mikler továbbra sem fogott szinte semmit, Sabate mégis végig a pályán hagyta,

ráadásul egy időkérést is elvesztegetett, mert a második félidőben az utolsó öt percen belül kérte ki az első idejét. Brouka megállíthatatlanul váltotta gólra a megítélt hétmétereseket, ráadásul fegyelmezetlenségünk miatt az utolsó percekben emberhátrányba is kerültünk.

Vlacsiszlav Saldacsenszka jól védett Forrás: AFP/Charly Triballeau

Nem mintha egyébként benne lett volna a meccsben a győzelmünk, de még a döntetlen sem, mert csapatként és egyénileg is botrányosan gyengén kézilabdázott a magyar válogatott. A vereséggel eldőlt, hogy az olimpiai bajnok Dániával találkozunk a nyolcaddöntőben, a beloruszok elleni játékkal a tisztes helytállásra sincs reményünk.

Császárt nem törte le a vereség

Császár Gábort nem lepte meg, hogy ilyen jól játszott az ellenfél, a Sport1-en elmondta, ilyesmire számítottak. "Ez a csapat az életéért küzdött, az első perctől végigharcolták a mérkőzést.

Sok könnyű gólt kaptunk, a második félidőben pont rosszkor hagytam ki egy hetest, amikor végre vezethettünk volna. Ez nem egy rossz fehérorosz csapat, és a vébé alatt folyamatosan fejlődött a játékuk. Mindenkinek fel kell hoznia magát a nyolcaddöntőre, hogy úgy harapjunk, mint ma az ellenfél.

A nyolcaddöntővel kapcsolatban azt mondta, "vasárnap nekünk kell majd az életünkért küzdenünk. Egy meccsen múlik minden, ott kell odatennünk magunkat. Játszottunk velük felkészülési meccset, ahol csak mázlival tudtak legyőzni minket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!