Franciaország a Szovejtunió nyomdokain, Norvégia újra zokog

Horizontal
A francia női kézilabda-válogatott így ünnepelt Hamburgban a vb-cím megnyerése után
Vágólapra másolva!
A francia női kézilabda-válogatott Norvégia 23-21-es legyőzésével vasárnap este Hamburgban megnyerte a 2017-es női világbajnokságot. Idén januárban pedig a francia férficsapat győzelmét hozta az erősebbik nem kézivébéje. Ez a bravúr - mármint, hogy egy éven belül ugyanaz az ország nyerje a kézivébéket - legutóbb 1982-ben a szovjeteknek sikerült. Norvégia pedig egy éven belül két vb-döntőt bukott el - ez sem mindennapi.

Az NSZK-ban, 1982-ben megrendezett férfi vb-t hosszabbítás után 30-27-re nyerték meg a szovjetek a jugoszlávok ellen. Ugyanebben az esztendőben Budapest adott otthont a női világbajnokságnak. Itt a szovjetek a hatos döntő végén úgy lettek világbajnokok, hogy az ezüstérmes magyar csapat az utolsó meccsen 15-13-ra nyert ellenük.

A francia férfi kézilabda-válogatott 2017-es vb-győzelme Forrás: AFP/Thomas Samson

2017-ben mind a férfi, mind a női vb-n Franciaország-Norvégia meccset rendeztek.

Januárban a férfi világbajnokságon az volt a szenzáció, hogy a norvégok a döntőbe jutottak.

Ott azután simán, 33-26-ra kikaptak a házigazda franciáktól. A németországi női világbajnokságon viszont a norvégok tűntek esélyesebbnek, erre a gallok nyertek két góllal, 23-21-re.

Norvégiának most sem jött össze a kézivébé megnyerése Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A francia férfi csapat sikertörténete már 2018 januárjában folytatódhat, mert a horvátországi Európa-bajnokság egyik nagy esélyese a világbajnoki címvédő együttes lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!