Határok nélkül - kézilabda-fesztivált rendeznek Székelyudvarhelyen

Vágólapra másolva!
2020. július 9-12. között Határok nélkül címmel nagy szabású kézilabda és kulturális fesztiválra kerül sor Székelyudvarhelyen, a nemzeti összetartozás éve programsorozat keretében, a székelyudvarhelyi önkormányzat és a Magyar Kézilabda Szövetség szervezésében.

"Izgalmas esemény küszöbén állunk, hiszen kollégáimmal együtt számos versenyt szerveztünk meg az utóbbi években, elég, ha csak a 2016-os strandkézilabda-világbajnokságra, a női Bajnokok Ligája évről-évre Budapesten sorra kerülő FINAL4-jára, a 2018-as női junior világbajnokságra, a 2019-es női junior Európa-bajnokságra gondolunk, vagy éppen a következő esztendőkben sorra kerülő, 2021-es férfi junior vb-re, 2022-es férfi felnőtt Eb-re vagy a 2024-es női felnőtt kontinensviadalra. A nyári fesztivál azonban más, hiszen hívószavai a kézilabda mellett a nemzet, az összetartozás, a kultúra" – hangsúlyozta Novák András, a Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatója.

Ilyés Ferenc már verbuválja All Star-csapatát a Szejke SK ellen, a főszerep azonban a gyermekeké lesz. Nagy örömmel nézünk a fesztivál elé, amelynek szervezése kapcsán szeretném kiemelni a székelyudvarhelyi Jakab Árpádot, aki évek óta óriási elánnal térképezi fel az MKSZ megbízásából a határon túli magyar kézilabdázást, és a fesztiválnak is szellemi atyja és a szervezés motorja."

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere (balra) és Novák András a Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatója a csütörtöki székelyudvarhelyi sajtótájékoztatón Forrás: MKSZ

"Úgy gondoltuk, hogy a székelyudvarhelyi fesztivál nagyszerűen illeszkedik a nemzeti összetartozás évének programsorozatába" – emelte ki Jakab Árpád, a fesztivál vezető szervezője. "Nem csupán kézilabdáról lesz szó, hanem színvonalas kulturális és gasztro-programmal készülünk, a Fesztivált a Kowalsky meg a Vega nyitja meg és az Ismerős arcok zárja, de lesz főzőverseny, színházi előadások, kézműves vásár, történeti előadások és kirándulásokat is szervezünk az utánpótlás-játékosoknak.

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere elmondta: "Székelyudvarhely számára óriási megtiszteltetés, hogy a város lehet a fesztivál házigazdája a nemzeti összetartozás évében. Bízom benne, hogy sikeres fesztivált szervezünk együtt a Magyar Kézilabda Szövetséggel, akinek ezúton is köszönöm a kezdeményezést, a szervezést és a támogatást."

Az internet segítségével jelentkezett be az éppen Berlinben EHF-kupa mérkőzésre készülő, székelyudvarhelyi születésű, 229-szeres magyar válogatott, kétszeres olimpiai 4. helyezett Ilyés Ferenc, aki komoly szerepet kap a fesztiválon, hiszen szervezésében All Star-csapat verbuválódik, a 2004-ben és 2012-ben egyaránt olimpiai 4. helyezett magyar férfi válogatottak tagjainak főszereplésével.

hangsúlyozta Ilyés, aki az utóbbi időszakban az MKSZ határon túli magyar kézilabdázásért felelős elnöki megbízottjaként is dolgozik.

Ilyés Ferenc is ott lesz a nyári székelyudvarhelyi kézilabda-fesztiválon Forrás: AFP/CHRISTOPHE SIMON/Christophe Simon

Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség Sportakadémiai Központjának vezetője a nyári fesztivál programjáról beszélve elmondta, hogy a felvidéki Dunaszerdahely mellett Csallóközaranyos, Délvidékről Ada, valamint Magyarkanizsa és Zenta csapatai is szerepelnek majd. Partiumból Szatmár, Erdélyből Székelyudvarhely, Székelykeresztúr, Csíkszereda és Zetelaka csapatai érkeznek, a 2006-2007-es korosztályokból. Mellettük három 2008-2009-es együttes is pályára lép majd, így összesen 300-400 gyermek léphet majd pályára. "A Magyar Kézilabda Szövetségben rendszert építünk, felelősséget érezve a határon túli magyarságért is. Közel 3000 magyar sportoló, 130 edző dolgozik a határon túli magyar kézilabdázásban. Ezeket a területeket szakmailag szeretnénk megerősíteni, hogy a háttér tovább fejlődjön, és helyben erősödjenek a játékosok. Erre is nagyszerű alkalom a nyári fesztivál.

"Meggyőződésem, hogy a lelki nemzetegyesítés egyik fő eszköze a sport. Ha a sport segítségével megvan a lelki kapocs, akkor óriási távlatok nyílhatnak. A nyári fesztivál ennek nagyszerű eszköze, de létezik egy ennél nagyobb ívű terv is" – mondta el a sajtótájékoztatón Ballai Attila, a Magyar Kézilabda Szövetség stratégiai főtanácsadója. "2021 nyarán első alkalommal megrendezzük a Magyarok Világjátékát, a nagy szabású verseny ezt követően négyévente kerülne sorra, első alkalommal Budapesten, több mint tíz sportágban, köztük kézilabdában, de szerepel a programban az atlétika, az úszás, a birkózás is, hat napon át, több ezer sportolóval. A verseny eddig elképzelhetetlen lehetőséget adhat, nem csupán a Kárpát-medencei magyarságnak, hanem akár a tengerentúlinak is."

A sajtótájékoztató zárásaként Gálfi Árpád és Novák András együttműködési megállapodást írtak alá a fesztivál szervezéséről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!