Vágólapra másolva!
A 2016-os olimpián győztes orosz női kézilabda-válogatott "nulláról" vág neki a tokiói játékok előkészületeinek - jelentette ki a korábbi sikerkapitány, Jevgenyij Trefilov.

Az orosz sportági szövetség (FGR) alelnöke, aki jelenleg edzői-tanácsadói minőségben segíti a nemzeti együttest, abból az alkalomból nyilatkozott a TASZSZ-nak, hogy a válogatott megkezdte a felkészülést az olimpiai selejtezőtornára, melyet március 19-21-én tartanak Győrben. A magyarokon és az oroszokon kívül a szerbek és a kínaiak alkotják a négyes mezőnyét, amelyből az első két helyezett jut ki a nyári ötkarikás játékokra.

"Mindenkinek meg kell értenie a jelenlegi helyzetet, a semmiből indulunk. Néhányan mosolyognak ezen, pedig most az edzőtáborban nagyon keményen kell dolgoznunk, mert különben érem nélkül maradhatunk" - jelentette ki az annak idején nyers stílusáról (is) elhíresült Trefilov, akinek vezetésével az orosz női csapat négyszer nyert világbajnokságot, 2016-ban pedig diadalmaskodott a riói olimpián.

Trefilov szerint az orosz női kézilabda-válogatott nulláról indul Forrás: AFP/Franck Fife

A 65 éves szakember 2019 augusztusában egészségi okokból kénytelen volt leköszönni vezetőedzői posztjáról, miután szívműtéten esett át.

Alekszej Alekszejev személyében február elején hazai szövetségi kapitány került az orosz válogatott élére.

Elődjét, a spanyol Ambros Martínt még a tavaly decemberi, dániai Európa-bajnokság ideje alatt mentették fel, mert csapatával nem jutott elődöntőbe. Az FGR "nem kielégítő eredményként" könyvelte el az ötödik helyezést. Alekszejev egyik segítője volt Ambros Martínnak, aki időközben ismét Magyarországon vállalt munkát. A február közepi bejelentés szerint nyártól megint ő lesz a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatának vezetőedzője. Martín 2012 és 2018 között a Győr vezetőedzőjeként négyszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját, a bajnokságot és a Magyar Kupát pedig egyaránt ötször.