Világbajnoki elődöntőbe jutott a magyar női U19-es kosárlabda-válogatott

23 pontot dobva Boros volt a magyar csapat legeredményesebb játékosa
Vágólapra másolva!
Az U19-es magyar női kosárlabda-válogatott bejutott a debreceni korosztályos világbajnokság elődöntőjébe, miután a legjobb nyolc között 78-71-re legyőzte a cseh csapatot péntek este.

A sérüléséből felépülő Gyöngyösi Jankával a keretben várta a csehek elleni negyeddöntőt a magyar női U19-es válogatott a debreceni világbajnokságon, vagyis Cziczás László rendelkezésére állt mindenki.

Boros remek betörésével kezdődött a találkozó, faulttal együtt sem tudták megállítani a BEAC fiatal hátvédjét a csehek. Madár is betalált, így 3 perc elteltével 7-5-re vezett a magyar válogatott. Boros újabb szép betörést fejezett be, de két korai cseh tripla miatt nem tudott ellépni ellenfelétől a magyar csapat (9-8). Jó iramú összecsapás körvonalazódott, Rakita és Madár révén egy 7-0-s futással némi előnyre tett szert a magyar válogatott (18-10). A csehek kijöttek egész pályára zavarni, de a kiváló rajtot elkapó Boros triplája után kénytelenek voltak időt kérni (21-14).

Cziczás László a tornán eddig a magyar csapatot jellemző gyakori rotálást alkalmazta, így küzdve a fáradtság ellen, na meg igyekezve megtalálni az éppen ideális felállást.

A pontgazdag, látványos nyitó játékrészt végül 26-22-es előnnyel zárta a magyar válogatott, 9/16-os (56.3%) mezőnymutatóra 9/14-gyel (64.3%) feleltek a szintén jól játszó csehek.

Boros Júlia 23 pontot dobva a magyar csapat legeredményesebb játékosa volt Forrás: fiba

Dombai dupláival visszaállt a nyolc pontos vezetés a második negyed elejére, de Csehország ismét zárkózott. Zónára váltottak a piros mezesek, Sitku révén viszont ismét hat pont volt a különbség. Az iramra továbbra sem lehetett panasz, bár több eladott labda becsúszott azért mindkét oldalon. Magasan, agresszívan védekezett mindkét gárda, ez főleg a mieinknek ment jól, hiszen már hét szerzett labdánál tartottak. Az etap második felében sorra maradtak ki a magyar dobások, így egy 7-0-s rohammal zárkózott Csehország. Aztán kevesebb, mint egy perccel a félidő előtt három pontra zárkóztak a csehek (38-35). Gyöngyösi révén viszont 40-35-ös vezetéssel mehettek pihenőre a felek.

A statisztikákat böngészve komoly differencia nem mutatkozott egyik oldalon sem, a kettővel több (20-18) cseh lepattanóra hárommal több labdaszerzéssel feleltünk (7-4). A Boros – Madár duó dobta pontjaink felét (11-9), a túloldalon Paurová jutott 13 egységig ugyanennyi játékperc alatt. Kiegyenlített csata folyt a pályán, de enyhe magyar fölénnyel.

A térfélcserét követően is maradt a nagy iram, Miklós szép labdaszerzéséből Madár volt eredményes a palánk alatt. Paurova ziccerével három pontra zárkóztak a csehek, de Dombai csont nélküli tripla formájában válaszolt (47-41). A Győr bedobóját a szokásosnál gyakrabban kellett ki-be cserélni, mert már három személyi hibánál járt, nem akarta kockáztatni a szakmai stáb. Hosszabb idő után a csehek mozdultak el a holtpontról, Brejchova ráadásul kintről volt eredményes. Azonban Boros és Madár megint jókor talált be, majd Krasovec is visszaszedett egy támadópattanót, a magyar válogatott pedig magabiztosan őrizte az előnyét (53-47). Folytatódott az adok-kapok, kosárra jellemzően kosár volt a válasz, a negyed pedig 17-17-es döntetlennel ért véget – a záró felvonásra maradt a döntés (57-52).

Elődöntőbe jutottak a magyarok Forrás: fiba

Három cseh pont után Dombai tört be kontakttal, de ez nem zavarta a kosárszerzésben. Sitku dobott nagyon fontos hármast, ismét hét pontra nőtt a magyar előny (62-55), így jött is az időkérés. Kadlecova két büntetőt hibázott, Boros azonban bevágta harmadik hárompontosát, amivel saját pontjait húszra, csapata előnyét pedig tízre növelte (67-57). Öt perc volt már csak hátra, következett a hajrá. Sitku beütötte negyedik hibáját, rajta kívül Kéita és Krasovec is négynél járt. Ismét ötre zárkóztak a csehek, de Dombai újfent kifogott rajtuk, 2+1-es játékkal villant. Sajnos nagyon sokat szabálytalankodtunk mi is, a folyamatos büntetőkkel pedig lőtávolon belül maradt Csehország – 70-65-ről indult az utolsó két perc.

Aztán Madár talált be, de erre két válasz is érkezett, időkérés követett időkérést (74-69). Újabb labdát adott el a magyar csapat, amit cseh ziccer követett, Boros viszont hidegvérű trojkát küldött a helyére a sarokból (77-71).

Dombai büntetője tette fel az i-re a pontot, a magyar válogatott óriási csatában, de a vezetést a kezéből egy pillanatra sem kiengedve verte Csehországot

a debreceni U19-es világbajnokság negyeddöntőjében, így holnap az USA – Spanyolország derbi győztesével csaphat össze a döntőbe kerülésért.

FIBA női U19-es világbajnokság, 5. játéknap, negyeddöntő
Debrecen, Hódos Imre Rendezvénycsarnok

Magyarország - Csehország 78-71 (26-22, 14-13, 17-17, 21-19)

Magyarország: Kéita 2, Boros 23/12, Dombai 17/3, Madár 17, Krasovec 6.
Csere: Telegdy -, Miklós -, Rakita 2, Sitku 7/3, Holcz 2, Gyöngyösi 2. Edző: Cziczás László

Csehország: Zeithammerova 8, Vydrova 4, Malikova 5, Kadlecova 14/6, Fiserova 7.
Csere: Brejchova 9/6, Paurová 22, Hynkova -, Kubickova -, Pokorna 2. Edző: Romana Ptackova

(MKOSZ)

Mindent egy helyen az Eb-ről