Vágólapra másolva!
Egy soha nem látott első negyedbeli soproni kosárlabdavihar, a 30-9-re megnyert első 10 perc alapozta meg a Sopron Basket újabb remek sikerét a női kosárlabda Euroligában. Az orosz Dinamo Kurszk 79-72-es legyőzése igazi szenzáció, ezzel a Sopron megerősítette vezető helyét az Euroliga B-csoportjában.

A FIBA szakemberei a hét mérkőzésének a Sopron-Kurszk összecsapást választották a női kosárlabda Euroliga 5. fordulójából. Nem csoda, mert két olyan csapat találkozott, amely az első négy meccséből hármat megnyert. Az tehát biztos volt, hogy amelyik együttes a keddi összecsapást győzelemmel fejezi be, a csoport első helyén várhatja a három hetes szünetet, amely a válogatottak Eb-selejtezői miatt várt a csapatokra. A Sopronnak igazából azért volt fontos ez a meccs, mert ebben a nagyszünetben lesz majd teljes Gáspár Dávid csapata. Briann January végre megérkezik majd az Egyesült Államokból, Czukor Dalma is meggyógyul, szóval nagyon nem volt mindegy, hogyan végződik a Kurszk elleni csata.

A Sopron Basket csapata a Kurszk elleni mérkőzés előtt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ami az oroszokat illeti, ők a teljes Euroliga-mezőny legponterősebb csapataként érkeztek Sopronba, mert az első négy meccsükön 82 pont felett átlagoltak, igaz, rettenetesen sok pontot is kaptak. A mostani Kurszk egy rohanó erőkosárlabdát játszott, ezt kellett volna a Sopronnak valahogy megállítania.

A Sopron kezdőcsapata a következő volt: Fegyverneky, Williams, Jovanovics, Milovanovics, Határ B.

Az első kosarat Jovanovics szerezte szép egyéni akció végén, az első orosz támadást sikeresen védekezte ki a Sopron. Williams két duplát is dobott (6-0), plusz jól büntetőzött. 9-0-s soproni vezetésénél az oroszok kénytelenek voltak időt kérni, mert - szaknyelven szólva - úgy játszották le a meccs első két és fél percét, hogy azt sem tudták, hol vannak.

Jelena Milovanovics ackifejezése sok mindent elárult: maga sem hitte el, hogyan játszott a Sopron az első hat percben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ez a kezdés kisértetiesen hasonlított a Schio elleni hazai meccs első perceihez. Az időkérés után Jovanovics és Határ is bedobott egy duplát, ezzel 13-0 volt az állás. Majd nem sokkal később 19-0. Ilyen kezdést egy ilyen szintű csapat ellen nem látott még a sokat megélt soproni közönség sem. (Vagy ha igen, írják meg, mikor és ki ellen.) A soproniak közül aki a palánk közelében járt, kosarat dobott. 23-2-es állásnál 6.46 másodperccel az első negyed kezdete után az oroszoknak megint időt kellett kérniük.

Olga Frolkina távoli dobása beesett, de Jelena Milovanovicsnak erre is volt válasza - egy tripla. A kegyelmi állapotban kosarazó soproniak játéka a világ legjobb csapatait idézte.

Gabby Williams (a labdával) elképesztő tempót diktált az első negyedben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A nagy előny birtokában kezdett el cserélni Gáspár Dávid, 28-5-ös állásnál jött be a pályára Varga Alíz és Shey Peddy is. Az első negyed utolsó két perce nagy rohanással és pár hibával tarkított játékot hozott. Az első 10 perc után a Sopron 30-9-re vezetett. Nyugodtan leírhatjuk, hogy ennek a negyednek az első hat perce a soproni kosárlabda-történelem legszebb és legzseniálisabb 360 másodperce volt.

Azt lehetett sejteni, hogy ez, amit az első negyedben a sárga-zöldektől láttunk egyszeri és megismételhetetlen történet volt. Innentől kezdve a Sopron arra is figyelhetett, hogy lassítsa a játékot. Azért Shey Peddy hármasának nagyon örültünk (33-9), az oroszok meg annak, hogy egy soproni támadást kivédekeztek. Arra viszont nem lehettek büszkék, hogy a 12. percben még mindig csak tíz dobott pontnál jártak.

Határ Bernadett sikeres kosara a Dinamo Kurszk ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Eva Lisec nagyon keményen ütközött Határ Bernadettel, a Kurszk játékosát úgy kellett letámogatni a pályáról. Az első negyed kosárlabda-tornádójához képest erős széllé szelídült a Sopron játéka. Több volt a pontatlan dobás, miközben a Kurszk amerikai légiósa, Natasha Howard kezdett magára találni. Sokkal keményebb lett a Kurszk védekezése, ez nem feküdt annyira a Sopronnak. Viszont amíg megvolt a "közte húsz" nem kellett nagyon idegeskedni. Ogunbowale triplájával 35-17-nél kellett időt kérnie Gáspár Dávidnak. A Sopron, amely az első 10 percben 30 pontot szórt, a második félidő első 5 percében mindössze ötöt.

Aby Gaye (sárga mezben) rengeteg helyzetet hagyott ki a második negyedben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az időkérés után Frolkina triplája esett be, már "csak" 16 ponttal vezetett a magyar csapat, amelynek a támadójátéka visszaesett. A centerposzton Aby Gaye rengeteg helyzetet hagyott ki és a többieknek sem ment a dobás. Ezek a Sopron számára kritkus percek voltak. Mert a Kurszk újabb hármassal operált, ezzel 36-23 lett az állás, azaz vészesen közelítettek az oroszok. Gáspár Dávidnak megint időt kellett kérnie. A hazaiak kosárcsendjét Határ Bernadett duplája törte meg, de most már a Kurszknka is volt szinte mindenre válasza. Egy perccel a nagyszünet előtt tíz pontra olvadt a Sopron hatalmas előnye, ezért kellett nagyon Gabby Williams sikeres triplája. Határ még a nagyszünet előtt összeszedte harmadik személyi hibáját, ez sem volt éppen a kedvünkre való. Meg az sem, hogy Julia Kozik a nagyszünet előtt még bevert egy triplát. Egy félidőnyi játék után a Sopron 41-34-re, azaz már csak hét ponttal vezetett. A második negyedet a Kurszk 25-11-re nyerte meg, amely szintén elképesztő teljesítmény volt.

A kék mezes oroszok a második negyedet 25-11-re nyerték meg a Sopron ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezen a szinten ez a hét pontos előny nem számított komolynak, így a második félidőben a Sopronnak gyakorlatilag újra kellett kezdenie a meccset. Jó, az első negyed álomjátékát akkor sem tehetjük zárójelbe, de azért jobban örültünk volna kissé nagyobb előnynek. Jelena Milovanovics dobta a második félidő első kosarát, Howard triplával válaszolt. Továbbra is pontatlan volt a Sopron játéka, ráadásul Határ megkapta a negyedik személyi hibáját. Mindez 45-41-nél történt, tehát már csak 4 pont volt a magyar csapat előnye. A Sopron edzőjének, Gáspár Dávidnak időt kellett kérnie.

Igazából nem nagyon értette senki sem, mi történt a Sopronnal, mert az első negyed játéka nem azt vetítette előre, amit ezekben a percekben láttunk. Peddy triplája gyönyörű volt, de a Kurszk azonnal hármassal válaszolt. Fegyverneky Zsófia nyugtatta az idegeket, majd Peddy is bedobott két büntetőt, ezzel 52-45 lett az állás, azaz 7 ponttal vezetett a magyar csapat. A félelmetes dobóformát nyújtó oroszok egyre többet hibáztak - legalábbis önmagukhoz képest. A négy személyivel a padon ülő Határt nem lehetett bevetni, így Gaye-re hárult óriási feladat centerposzon. Peddy pedig szórta a hármasokat - már 14 pontnál tartott. Ezzel 55-47 volt az állás egy végletekig kiélezett meccsen.

A soproni Shey Peddy óriásit nyújtott a harmadik negyedben Forrás: Origo

A közönség űzte-hajtotta a Sopront, Natasha Howard, a Kurszk játékosa dühében a földhöz verte a labdát - nem is egyszer, kétszer, mégsem kapott technikait. 55-47-es magyar vezetésnél két büntetővel jöhetett Aby Gaye. Mindkettőt bedobta, így megint tíz ponttal vezetett a soproni csapat. Shey Peddy meg már régen dobott triplát, hát, most a sarokból vágott be egyet. Hihetetlen volt ez, miként Gabby Williams cseles labdaszerzése is, amely után újabb soproni kosár született. Az utolsó szünetben 62-51 volt a meccs állása.

A negyedik negyedre visszajött Határ Bernadett, aki négy személyivel játszott. Williams indította a soproni kosarak sorát, aki szinte önkívületben játszott. A 32. percben 66-55 volt az állás. Itt már minden egyes megmozdulásnak óriási jelentősége volt. Peddy jól büntetőzött, ezzel 70-55, azaz 15 ponttal ment el a Sopron. Az oroszok kétségbeesetten dobáltak kintről, de ezek már nem mind estek be. Viszont egyetlen pillanatra sem lehetett megnyugodni. Az oroszok is elvesztették a fejüket, Peddyt leütötték, mégis a soproni játékos ellen fújtak a bírók. Natasha Howard két büntetőjével 70-59, s még mindig hátra volt 5 perc a meccsből. Ólomlábakon peregtek a másodpercek.

Egy jelenet a Sopron-Kurszk meccsből Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jelena Milovanovics két büntetőjével 71-61 lett az állás, majd az oroszok újabb kosarat dobtak. A gyilkos csatában Gáspár Dávid kért időt. A Kurszk elérte az öt csapathibát, a hazaiak dobhatták a büntetőket. Itt minden apró pontnak óriási jelentősége volt.

Az urolsó három perc 9 pontos soproni előnnyel indult. A hősiesen küzdő magyar csapat az utolsó erőtartalékait vette elő. Sabanova kosarat szerzett, 72-65, de Milovanovics tripladobásai nem mentek be. Kettőt is elhibázott ebből. Határ blokkolt, de a bírók ráfújták az ötödik személyit, azaz a magyar center kipontozódott. 1.38 volt hátra, Shabanova mindkét büntetőjét bedobta, 72-67. Majd a soproni támadóidő lejárta előtt 1 másodperccel Gabby Williams futtából vágott be egy hármast - ez megint hihetetlen jelenet volt. 75-67, 74 másodperccel a vége előtt.

Ez a kép jól mutatja, mekkora küzdelem zajlott a pályán Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az oroszok teljesen elvesztették a fejüket és a meccset is - hála istennek. Fegyverneky két büntetőjével 77-67, egy perccel a vége előtt. Innen a Kurszk már nem tudott visszajönni, s a Sopron végül is végig vezetve, az első negyed sosem látott kosárviharának köszönhetően megnyerte a meccset. A vége nagyon szoros lett, de a lényeg a 79-72-es győzelem. Ezzel a sikerrel a Sopron 4 győzelemmel és 1 vereséggel vezeti a csoportját az Euroligában.

Női kosárlabda Euroliga B-csoport, 5. forduló: Sopron Basket - Dinamo Kurszk (orosz) 79-72 (30-9, 11-25, 21.17, 17-21).

Mindent egy helyen az Eb-ről