A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Európa jelenleg második legerősebb női kosárlabda klubcsapata, a török Fenerbahce sima, 23 pontos győzelmet aratott Sopronban a női kosárlabda Euroliga 11. fordulójából elhalasztott mérkőzésen. A magyar bajnokcsapatnak nem volt esélye a szupergazdag és bombaerős Fener ellen, így a csoport megnyerésének lehetősége elúszott, de a második hely még mindig elérhető, ehhez azonban szerdán este a francia Landes otthonában kellene nyerni Mont-de-Marsanban.

A női kosárlabda Euroliga B-csoportjának legnagyobb sztárcsapata, a török Fenerbahce látogatott szombat este Sopronba, hogy lejátssza a sorozat 11. fordulójából elhalasztott meccsét, amely a legnagyobb rangadóvá lépett elő. A csoportot a meccs előtt a Sopron Basket vezette 8 győzelemmel és 4 vereséggel, ami szenzációs eredménynek számított. Mondanunk sem kell, hogy egy újabb hazai győzelem olyan helyzetbe hozta volna a magyar bajnokcsapatot, amelyre csak a legszebb álmainkban mertünk gondolni. Ez azonban több szempontból is nagyon nehéznek ígérkezett. A két csapat őszi első meccsén a törökök súlyos csapást mértek a Sopronra, mert 73-47-re győztek Isztambulban. Az volt az a mérkőzés, amelyen tényleg semmi sem sikerült Gáspár Dávid együttesének. A súlyos vereség azért is volt fájó, mert ezt a különbséget szinte a lehetetlennel volt egyenlő eltüntetni, márpedig ha a két együttes az alapszakasz végén azonos mutatóval végez, akkor könnyen lehet, hogy ez dönt majd a Fener javára. De bíznunk kellett a csodában és abban, hogy a sors visszaad valamit abból, amit korábban elvett.

Kezdés előtti fogadkozás Sopronban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Sopron drukkerei megnyugodva láthatták, hogy a melegítő játékosok között ott volt Jelena Brooks, aki a szerdai Galatasaray elleni óriási hazai győzelemből nem vette ki a részét, mert akkor még beteg volt. Az ő jelenléte sokat adhatott a tiszta sárgában játszó Sopronnak. Meg az, hogy a meccs előtt kaptuk a nagyon jó hírt: az orosz Dinamo Kurszk csapata idegenben nyert a Girona otthonában. Ez pedig azt jelentette, hogy teljes mértékben a Sopron kezében volt a saját sorsa: a két hátralévő meccsből egy győzelem kellett a csoport 2. helyének megszerzéséhez.

Óriási volt a hangulat a meccsen Sopronban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Briann January szép hármasával és pár kihagyott soproni lehetőséggel indult a meccs. Jó volt ekkor látni az energikus, dinamikus Sopront, a Fegyverneky-Határ begyakorolt összjátékot, de azt nem, hogy Határ két büntetőt is elrontott. A hihetetlenül erős kerettel rendelkező Fener minden hibát könyörtelenül megbüntetett és 5-2-ről 5-8-ra alakította a meccs állását. 7-10-es állásnál Gáspár Dávid - biztos, ami biztos - kikérte az első idejét, ezt megelőzően Brooks ellen fújtak sportszerűtlent. Ezt is kihasználta a Fener, amely egy Cakir-triplával 14-7-re elhúzott.

A sárga mezes Gabby Williams a soproniak egyik legjobbja volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Tovább nehezedett a helyzet, mert Kayla McBride is bevert egy hármast, s ezzel már 21-9-re vezetett a török csapat. Mivel a soproni csapat minden dobása kimaradt, s mivel a Fener szinte összes próbálkozása bement, nem lehetett azon csodálkozni, hogy a törökök egy negyed alatt gyakorlatilag szinte behozhatatlan előnyre tettek szert (11-30). A harminc kapott pont is eléggé letaglózó volt, a 11 dobott még inkább.

Sokkal jobban kezdte a második negyedet a Sopron, de a borzalmas nagy hátrány miatt ez ekkor még csak szépségtapasznak számított. Az addig bombabiztos kézzel dobó törökök kissé nagyképűek lettek, ezt kellett volna kihasználni. A hatalmas fizikummal megáldott Jagupovát nem sikerült tartani. Határ három ziccert is bevágott, a 16. percben 12 ponttal vezettek a törökök. Bármennyire is nagy volt ez a hátrány, pontosabb játékkal lehetett volna keresnivalónk.

Határ Bernadett dob a törökök kosarára Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első kis cél az volt, hogy 10 pont alá menjen be a Sopron, s ez most közeli lehetőségnek tűnt. A 19. percben Gabby Williams egyéni akciója után 30-40 lett az állás, azaz sikerült az első részcél teljesítése. A törökök spanyol edzője, Victor Lapena is érezte a veszélyt, s időt kért. Meg is kellett tennie, mert ez a 9 percet a második negyedben 19-10-re nyerte meg a Sopron. Az első félidő utolsó másfél percében azonban megint nem a mi domináltunk. Miközben Varga Alíz a palánk alól sajnos nem mert dobni, s kitette a labdát, aközben a törökök a számukra könnyű síppal befújt büntetőket folyamatosan dobálták be. A nagyszünetben 43-30-ra vezettek a törökök.

Elképesztő harc dúlt a második negyedben a pályán Fotó: Csudai Sándor - Origo

Miben lehetett bízni? 10 nappal ezelőtt a Sopron idegenben, az oroszországi Kurszkban ennél nagyobb hátrányban volt félidőben (15 pont) és mégis nyert. Ha másba nem, ebbe tényleg bele lehetett kapaszkodni, na meg a második negyedben látott jobb soproni játéka.

A 23. percben megint csak 10 pont volt a hátrány - Brooks és Határ vitte a hátán a Sopront - de Jagupova hármasa ellen nem volt ellenszer. Tényleg csak egy kicsi hiányzott ahhoz, hogy átlépjünk a tű fokán, mert a közönség által űzött-hajtott soproniak mindent megtettek, de ha a Fener érezte a veszélyt, mindig tudott újítani. Kayla McBride egymaga elintézte a meccset, mert a 26. percben az ő kosarával 62-41 lett az állás (McBride ekkor már egymaga 20 pontnál járt), s ez volt az a pillanat, amikor már a szíve mélyén mindenki tudta, hogy ezt a meccset nem tudja megnyerni a magyar csapat.

Óriási szívvel küzdött a Sopron, de ez kevés volt a világ második legjobb csapata ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Innentől kezdve tényleg az volt a kérdés, hogy a törökök mit akarnak, mennyire veszik komolyan a csatát, hiszen nekik el kellett még utazniuk az oroszországi Kurszkba is. Sajnos, a törökök nem erre gondoltak, amikr a harmadik negyed vége előtt már 21 ponttal, 66-45-re vezettek Ezt a hátrányt az utolsó 10 percben már nem lehetett ledolgozni. A harmadik negyedet 23-17-re nyerték meg a vendégek.

Sajnos, a negyedik negyedben sem akartak leállni, így azt láthattuk, hogy teljes erőbedobással küzdenek. Már az is siker volt, hogy a Sopron 20 ponton belülre tudott kerülni. Ekkor Fegyverneky Zsófia tudott szép kosarakat dobni. 55-72-es állásnál a törökök spanyol edzője időt kért - nem tetszett neki, hogy a Sopron sorozatban 2 támadást is sikerrel fejezett be.

Határ Bernadett küzd a palánk alatt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó 5 percben is tisztességesen küzdött a Sopron, de az extrát játszó Fener ellen ezen az estén ez nem volt elég. A törökök a végén 23 pontos különbséggel nyerték meg a találkozót.

A Fener győzelmével minden bizonnyal megnyeri majd ezt a csoportot, de a Sopron még mindig lehet második, ehhez azonban szerdán este idegenben kellene nyerni a francia Basket Landes ellen Mont-de-Marsanban. Az sem lesz könnyű feladat.

Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, a 11. fordulóból elhalasztott mérkőzés: Sopron Basket - Fenerbahce (török) 59-82 (11-30, 19-13, 17-23, 12-16).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!