A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNCzifra Bettina Lili | Zoja Szekely
09:30TornaAszimmetrikus korlátok
Vágólapra másolva!
A Tokióban bronzérmes magyar férfi vízilabda-válogatott a világbajnoki negyedik, házigazda franciák elleni 13-12-es győzelemmel kezdte meg a szereplését a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon.

A B csoportban Spanyolország 9-5-re legyőzte Ausztráliát, míg Szerbia ha nem is könnyen, de 16-15-re nyert Japán ellen, így a magyar csapaton volt a sor, hogy megszerezze a két pontot a házigazda francia válogatott ellen. 

magyar válogatott, vízilabda
Nagyon jól kezdte a meccset a magyar válogatott a franciák ellen
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Varga Zsolt szövetségi kapitány csapata Varga Dénes - aki beállította Gyarmati Dezső, Benedek Tibor és Kásás Tamás magyar csúcsát, mivel ő is az ötödik olimpiáján szerepel - góljával szerzett vezetést, ezzel megadva az alaphangot. A bíró a másik oldalon gyorsanki is szórta Nagy Ádámot, a fórt gyorsan ki is hsználták a franciák Bouet révén. Vigvári Vince azonban ugyancsak fórból visszaállította az egygólos magyar előnyt (2-1). Pillanatokkal később ismét Vigvári villant, így már 3-1-re vezett a magyar válogatott az első negyed közepén. 

Szerencsére a francia lövések nem sikerültek, Vogel is magabiztos volt a kapuban. Két perccel a negyed vége előtt Vámos Márton is feliratkozott a góllövők közé, így már 4-1-re vezetett a magyar csapat. 

A magyar válogatott a folytatásban is remekelt, Vigvári harmadik találatával már négygólos volt a magyar előny (5-1). Félelmetes magyar kezdés láthatott a párizsi közönség. 

A második negyed is nagyon jól kezdődött, Angyal Dániel azonnal betalált (6-1). A franciák azonnal kaptak egy ötméterest, amit azonban Vogel védett, egészen hihetetlenül alakult a meccs. A következő francia támadás azonban góllal végződött, Bodegas volt eredményes centerből, így 6-2-re alakítva az állást. A bírók ezekben a percekben nem voltak a helyzet magaslatán, ráadásul Vámos a kapufát találta telibe fórban. Fekete kiállítása után azonnal időt kértek a franciák, de szerencsére kiválóan működött a magyar védekezés. Három és fél perccel a negyed vége előtt ismét Bodegas villant, így három gólra zárkózta a franciák. A hosszú magyar gólcsendet Jansik Szilárd törte meg, visszaállítva a világ rendjét (7-3). Közben a bírók Hárai megmozdulását vizsgálták videón, de szerencsére nem történt ítélet. A negyed hajrájában Fekete Gergő is megvillant, már 8-3 volt az állás, de 

a franciák azonnal válaszolni tudtak, majd Thomas Vernoux ötméteres után már 8-5-öt mutatott az eredményjelző. Manhercz Krisztián azonban visszaállította a négygólos különbséget (9-5). 

Vámos Márton
Vámos Mártonék magabiztosan játszottak 
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A labdát harmadszor is elhoztuk, de Jansik lövése nem talált utat a kapuba, de a másik oldalon Vogel is kiválóan védett. Sokáig nem esett gól ebben a negyedben, az emberelőnyökkel sem tudtak élni a csapatok. Mindkét válogatott több hibával játszott ekkor. Bő három perccel a negyed vége előtt jött az újabb francia időkérés, a fórt pedig ezt követően Crousillat használta ki (9-6). 

A magyar csapat is kapott egy emberelőnyt, Varga időkérése után pedig Manchercz alakította 10-6-ra az állást. Ezt követően ismét a kapusok percei következtek, majd kettős fórban Marion-Vernoux volt eredményes (10-7). Újabb találat már nem esett, így háromgólos magyar előnnyel indult az utolsó negyed. 

A negyedik negyed is magyar támadással kezdődött, majd Molnár harcolt ki egy előnyt, ami Jansik váltott gólra (11-7). Pillanatokkal később Khasz szépített ismét egy szép góllal, így ismét csak három volt közte. Zalánki Gergő azonban akkor gólt, hogy kis híján szétesett a kapu (12-8), de Khasz újabb gólja már a 12-9-et jelentette. Vámos ellen fújtak egy ötméterest öt perccel a vége előtt, Thomas Vernoux pedig be is lőtte (12-10). Hárai sajnos egymás után két ziccert is rontott, majd szük három perccel a vége előtt fórt kaptunk, Varga Zsolt időt is kért. Azonban fekete közeli lövését védte a francia kapus, majd jött a hazaiak újabb büntetője: Thomas Vernoux lövését azonban védte Vogel, már a másodikat fogta. 

A franciák kaptak egy újabb fórt, de Vogel önkívületi állapotban védett, hihetetlenül fontos piallanatok voltak ezek. Egy perccel a vége előtt Vámos újabb gólja zárta le végleg a meccset (13-10). Vernoux azonban azonnal villant, így gyorsan 13-11 lett. A végén még Bodegas betalált, de a magyar válogatott így is győzni tudott 13-12-re, így nagyon fontos sikerrel kezdte az olimpiát. 

"Nagyon éles franciák ellen játszottunk, ráadásul az atmoszféra is nekik kedvezett. Nagyon fontos győzelem volt. Összeszedettek voltunk az eleján, a franciákat nyomta a tét. Nem tudom, mikor voltunk utoljára ennyire koncentráltak, a védelem úgy állt össze, ahogy a kapitány megálmodta, ebből pedig a támadásokat hatékonyan fejeztük be. A Vernoux nevű játékosuk tartotta őket életben, az volt a kulcs, hogy támadásban nem blokkoltunk le" - mondta az M4 Sport kamerája előtt Varga Dénes.

A férfi vízilabdatornán a 12 résztvevő két hatos csoportban játszik, innen a négy-négy legjobb jut a negyeddöntőbe, ahol keresztbe játszanak majd.

Párizsi olimpia, eredmények,
férfi vízilabda, csoportkör, 1. forduló:
B csoport:
MAGYARORSZÁG-Franciaország 13-12 (5-1, 4-4, 1-2, 3-5)
gólszerzők: Vigvári Vi. 3, Jansik Sz., Manhercz, Vámos 2-2, Varga Dé., Angyal, Fekete, Zalánki 1-1, illetve T. Vernoux 4, Bodegas 3, Khasz 2, Bouet, Crousillat, M. Vernoux 1-1
Magyarország: Vogel Soma - Varga Dénes, Manhercz Krisztián, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Nagy Ádám, Zalánki Gergő - cserék: Angyal Dániel, Vámos Márton, Fekete Gergő, Vigvári Vince, Hárai Balázs

korábban:
Szerbia-Japán 16-15 (4-4, 3-4, 5-3, 4-4)
Spanyolország-Ausztrália 9-5 (2-1, 3-2, 3-1, 1-1)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!