A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3
Vágólapra másolva!
Tényleg csak szánalmasnak lehet nevezni azt, amit az olasz férfi vízilabda-válogatott a párizsi olimpián művel. Nem a játékosok, hanem az olasz sportvezetők, akik egyszerűen nem tudnak belenyugodni a vereségbe. Óvás, fenyegetőzés és minden más - szerencsére eredmény nélkül.

Kiküldött munkatársunk. Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.

Nagyon furcsa volt, hogy még csütörtökön reggel sem lehetett tudni, hogy pénteken, azaz augusztus 9-én hány órakor rendezik meg a Magyarország-Horvátország férfi vízilabda olimpiai elődöntőt.

Régen ki kellett volna adni az illetékeseknek, hogy 14.35 vagy 19,35 lesz-e a kezdés, de az információ csak nem érkezett meg.

Mint kiderült, azért nem, mert az olaszok minden szinten megóvták a magyarok ellen szétlövésben, 12-10-re elvesztett negyeddöntőt. Amíg az óvások elutasítása nem látott napvilágot, nem lehetett kiírni a két elődöntőt sem, mert azt sem lehetett tudni, hogy mi lesz a döntés az olaszok óvása után. Ugyan mindenki tudta, hogy az óvás elfogadására minimális az esély, de az ördög nem aludt, itt tényleg bármi történhetett, még akkor is, ha egy olimpia feszes időrendje miatt az újrajátszás szinte lehetetlen.

De idézzük fel pontosan, mi történt a második negyedben a magyar-olasz negyeddöntőben. 3-2-es magyar vezetésnél az olasz Francesco Condemi lőtt egy gólt, amit a bírók megadtak. Majd hosszas videózás vette kezdetét. Elsőre nem is lehetett tudni, mit videóznak a bírók, 

csak annyit lehetett látni, hogy Jansik Szilárd vérző arccal száll ki a medencéből. 

Valami tehát történt, mégpedig az, hogy az olasz gólszerző a lövés pillanatában eltalálta Jansik arcát. A bírók ezt videózták hosszasan, majd Condemi kapott egy 4 perces kiállítást, az olasz gólt elvették és a magyarok dobtak ötméterest, amivel 4-2-re alakult az állás.

Így nézett ki Jansik Szilárd arca az olaszok brutalitása után
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az olaszok az óvásban most ebbe a 4 perces kiállításba kapaszkodtak bele, emiatt óvtak. Azt talán ők sem feltételezték, hogy Jansik Szilárd magának okozott sérülést.

 A brutalitás tehát megtörtént, ebben nem lehet vita.

Ennek ellenére az olasz csapat vezetése őrjöngeni kezdett és ehhez csatlakozott az olasz sportsajtó is. "Büntetők és harag, Magyarország játékvezetői hibákkal elődöntőbe jut" – írta a La Gazzetta dello Sport. Olaszország vezető sportlapja elfogadhatatlannak tartja Francesco Condemi négyperces kiállítását, ami szerintük döntően befolyásolta a mérkőzés alakulását. Az olasz Tuttosport sem fogta vissza magát, cikkükben arról írnak, hogy "Olaszországot kirabolták".

Bár a négy perces emberhátrányban az olaszok nem kaptak gólt, mégis úgy érzik, az ítélet döntően befolyásolta a meccset, ezért a lefújás után fellebbezést nyújtottak be a World Aquaticsnek

 - írja a La Gazzetta dello Sport. Olaszország vezető sportlapjának beszámolójából kiderült, hogy csütörtök délelőtt Condemit, az Olasz Úszószövetség (FIN) elnökét, Giuseppe Marottát és Fabio Conti technikai igazgatót is beidézték meghallgatásra. Az olasz lap azonban kiemeli, hogy bár a Nemzetközi Úszószövetség megerősítette, hogy az olasz játékos ütése nem volt szándékos, ettől függetlenül elutasították az olaszok óvását.

Ott repül az olasz szövetségi kapitány szemüvege
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Olasz Úszó Szövetségnél most azon gondolkodnak, hogy a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulnak, hogy újabb fellebbezést nyújtsanak be.

Ez az utóbbi próbálkozás, vagyis a CAS-hoz való fordulás már tényleg nehezen minősíthető és szánalmas dolog.

Ez a testület egészen biztosan nem fog összeülni 24 óra alatt és nem fog semmilyen döntés megszületni. És ezt az olasz sportvezetés pontosan és nagyon jól tudja. Miért csinálják mindezt akkor, amikor már ők is biztosak lehetnek abban, hogy senki és semmi nem változtatja meg a pályán elért végeredményt?

Erre a választ igazából csak az olaszok tudják. Vagy ők sem. Most azonban az a legfontosabb, hogy a magyar válogatott egy pillanatig se foglalkozzon ezzel, nekünk nincs más dolgunk, mint a péntek este 19.35-kor kezdődő horvátok elleni elődöntőre felkészülni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!