A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokat ért terrortámadások miatt országszerte törölték vagy ideiglenesen elhalasztották a következő napok sportrendezvényeit. Kevesebb mint két hét múlva viszont éppen a New York-i Madison Square Gardenben rendeznék a 2001. évi birkózó-világbajnokságot, s ha a házigazda akkor már képes  lenne is fogadni a vendégeket, ott a kérdés: ki megy most hozzá vendégségbe?

A New Yorkot és Washingtont ért keddi támadások után többek között elmaradnak a profi baseball-liga (MLB) mérkőzései, golfban a PGA Tour soron következő versenye, az autósportban pedig törölték a Nascar-sorozat New Hampshire-i futamának pénteki időmérő edzését.

A szeptember 25-29-i kötött- és szabadfogású, valamint nőibirkózó-világbajnokságot illetően egyelőre még nincs döntés, a nemzetközi szövetség (FILA) és a rendező bizottság állásfoglalása leghamarabb csütörtökre várható. A vb-n részt vevő magyar válogatott azért is várja nagyon ezt a döntést, mert az előzetes tervek szerint már hétfőn elutazna az Egyesült Államokba, edzőtáborba.

"A bizonytalan helyzetben egyelőre annyit tudtunk tenni, hogy A, B és C tervet dolgoztunk ki az utazásra" - mondta el érdeklődésünkre Gáspár Tamás, a Magyar Birkózó-szövetség főtitkára. "Amíg nincs hivatalos döntés arról, hogy elmarad a vb, addig úgy kell készülnünk, hogy megrendezik. A válogatott tagjai is így készülnek. A nemzetközi szövetség pedig az ígérete szerint két-három napon belül, leghamarabb csütörtökön eldönti, hogy lesz-e vb New Yorkban, vagy egy másik amerikai városban.

- Véleménye szerint fel lehet-e felelősen vállalni, hogy New Yorkban vagy az Egyesült Államok más városában még ebben a hónapban biztonságban megrendezzék a vb-t? Mert a FILA el is veheti a rendezést az amerikaiaktól.
- Jómagam egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy New York ilyen rövid idővel a történtek után nyugodt szívvel felvállalhatná a rendezést. A vb-re normál körülmények között 50-60 ország képviselői utaznának el, a mostaniak viszont egyáltalán nem normál körülmények, s nehéz megjósolni, hogy kik vállalnák a a szereplést.

- A magyar csapat elutazna?
- Amennyiben megfelelőek a körülmények, igen.

- Az idei szabadfogású Eb-t az eredetileg rendező lengyelek utolsó pillanatban történt visszalépése miatt beugróként éppen a magyar szövetség, Budapest rendezte meg, közmegelégedésre. Elképzelhető-e, hogy a vb-re is Budapesten kerül sor?
- A nemzetközi szövetség most is számíthat a segítségünkre. A versenyrendezés terén olyan profi csapattal rendelkezünk, hogy a világbajnokság lebonyolítását is képesek lennénk megoldani. De szeretném hangsúlyozni, hogy részünkről mindezt a segítő szándék vezérelné, s nem az, hogy le akarnánk csapni a rendezésre.

- A kötött-, a szabadfogású és a női vb-t akár együtt is képesek lennénk megrendezni?
- Igen.

- Jelenleg abszolút részletkérdés, de az éremesélyeinket illetően egyáltalán nem az. Az Európa-bajnok Deák Bárdos Mihály sérülése miatt nem került be a vb-csapatba, Branda Gyula helyettesítené a kötöttfogásű 130 kg-ban. Ha csúszik a vb, s Deák Bárdos addig felépülne, akkor ki indulna?
- Amennyiben így történne, újra át kellene gondolni a helyzetet.

Fábik Tibor

Deák Bárdos helyett Branda indul a birkózó-vb-n

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!