Vágólapra másolva!
A sakkcsapat-világbajnokság harmadik fordulójában az orosz válogatott 2,5-1,5-re legyőzte a grúz csapatot. A harmadik nyerésben ismét oroszlánrésze volt éltáblásuknak, Peter Szvidlernek, aki százszázalékos. Óriási meglepetésre a címvédő ukrán együttes kikapott az örményektől. Három döntetlen mellett az egykori ifjúsági világbajnok, Levon Aronyian a világranglista ötödik Vaszilij Ivancsukot kényszerítette feladásra. A kínai férfi válogatott csak fél pontot adott le a kubaiak ellen, a női együttes másfél pontot rabolt az izraeli gárdától. A negyedik játéknapon ukrán-orosz rangadó lesz.

Beer Shevában megszületett a világbajnokság első meglepetése, a kiegyensúlyozott erőkből álló örmény válogatott három döntetlen mellett Levon Aronyian nyerésével legyőzte a címvédő ukrán csapatot. A mérkőzés éltábláján az egykori ifjúsági világbajnok és a világranglista ötödik helyezettje, Vaszilij Ivancsuk a királyindiai védelem egyik ritkább változatában mérte össze erejét. Az ukránok első számú sakkozója korán minőséget áldozott, és elegendő ellenértéket kapott. Az utóbbi időben nem éppen fényes formában játszó Ivancsuk azonban többször is pontatlankodott, és végül elbukta a partit. Andrej Volokityin hosszasan küzdött, hogy álláselőnyét egész pontra váltsa, de kísérletei meghiúsultak Vlagyimir Akopjan pontos védekezésén, a 85. lépés után kötöttek békét. Aszrjan és Mojszejenko a szicíliai védelem Szvesnyikov változatában osztozott meg a ponton, a rutinos Anasztazian könnyedén remizett Karjakinnal.

Folytatta sikersorozatát az orosz válogatott, s ezt elsősorban a remekül játszó Peter Szvidlernek köszönhetik. Zurab Azmaiparasvili némi meglepetésre Caro-Kann védelmet játszott, a 3.e5-ös változatban korán letértek az elméleti ösvényről, de az orosz nagymester jobban értékelte az állást, futópárja a középjátékban előnyhöz juttatta, és megszerezte harmadik győzelmét. Jevgenyij Barejev fokozatosan játszotta túl ellenfelét, a nagyarányú vereséget a grúzok Zsobava nyerésével kerülték el. A kínai férfi válogatott mindössze fél pontot engedélyezett a kubaiaknak. A sereghajtó kínai női csapat megtréfálta a házigazda izraeli együttest, másfél pontot raboltak tőlük.

Mindent egy helyen az Eb-ről