A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Az örményországi Dzsermukban zajló Grand Prix-viadal hatodik fordulójában Lékó Péter világossal remizett a francia Etienne Bacrot-val. A vezérindiai védelmű partiban a küzdő felek 52 lépés után egyeztek meg döntetlenben. Az örmény Levon Aronjan világossal legyőzte az izraeli Borisz Gelfandot, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov sötéttel az orosz Erneszto Inarkijevet. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk az amerikai Gata Kamsky hathatós segítségével 114 lépésben döntetlenre mentette reménytelen állását. Lékó, Aronjan, Ivancsuk és Kaszimdzsanov holtversenyben, egypontos előnnyel vezet. Az ukrán Pavel Eljanov hatodszor is remizett, másodszor kapott ki a bolgár Ivan Cseparinov. A hetedik fordulóban Lékó sötéttel játszik Cseparinov ellen.

A pénteki pihenőnap után az örmény üdülőhelyen folytatódott a pontvadászat a Grand Prix versenysorozat ötödik tornáján. A játéknap élvezetes csatákat hozott, és hab volt a tortán, ahogy az ukrán Vaszilij Ivancsuk ismét megmenekült a biztosnak látszó vereségtől.

Lékó Péter a dortmundi szuperversenyen lendületes támadással nyert a francia Etienne Bacrot ellen. A vezérindiai védelem egyik divatos változatában Péter a 14. lépésben eltért az ott látott folytatástól. Bacrot elemzésében játszhatónak ítélte a varit. nagymesterünk is segítőivel alaposan átnézte a lehetséges folytatásokat. Bacrot sokat tűnődött, Lékó jelentős időelőnyt szerzett, kis előnybe került. Bacrot jól védekezett, a cserék után a bástyavégjáték már remi volt.

Az örmény Levon Aronjan nem esett kétségbe az ötödik fordulóban elszenvedett veresége után. Könnyedén, magabiztosan játszott a meglehetősen görcsösen a remit kereső izraeli Borisz Gelfand ellen. Időzavarban hibázott Gelfand, Aronjan gyorsabban is nyerhetett volna, de begyűjtötte a fontos pontot, megfosztotta veretlenségétől riválisát.

A forduló partija címet méltán érdemli ki Vaszilij Ivancsuk és Gata Kamsky összecsapása. Az ukrán olimpiai bajnok nem akart lépésismétléssel remizni, kockáztatott, vezért áldozott két tisztért. Az amerikai sakkozó válogathatott a nyerések között, tisztáldozattal többször is döntő csapást mérhetett volna ellenfelére, de nem látta a nyerőesélyeit. Ivancsuk megkezdhette a számolást, hogy mikor igényelheti az 50 lépéses szabály miatt a döntetlent. Kamsky vezére és futója nem tudta feltörni világos védelmi vonalát, Ivancsuk a bástya, futó és két gyalog segítségével végül csodával határos módon megmentette a partit.

Az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov sötéttel gond nélkül győzte le a sereghajtó orosz Erneszto Inarkijevet. Jó játékkal nyert az orosz Jevgenyij Alekszejev, a bolgár Ivan Cseparinov a verseny rangjához méltatlan módon vizsgáztatta ellenfelét, hogy tud-e mattolni futóval és huszárral. Hatodszor remizett az ukrán Pavel Eljanov, pontosztozkodással zárult az orosz Dmitrij Jakovenko és az ukrán Szergej Karjakin partija.

A 6. forduló eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2756) - Etienne Bacrot (francia, 2721) döntetlen (Vezérindiai védelem, 52)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2760) - Szergej Karjakin (ukrán, 2717) döntetlen (Angol megnyitás, 51)
Vlagyimir Akopjan (örmény, 2712) - Pavel Eljanov (ukrán, 2716) döntetlen (Vezércsel, 57)
Levon Aronjan (örmény, 2768) - Borisz Gelfand (izraeli, 2755) 1 - 0 (Félszláv védelem, 78)
Erneszto Inarkijev (orosz, 2675) - Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2672) 0 - 1 (Orosz huszárjáték, 53)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2703) - Gata Kamsky (amerikai, 2717) döntetlen (Grünfeld védelem, 114)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2714) - Ivan Cseparinov (bolgár, 2678) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 89)

A verseny állása:
1-4. Lékó Péter, Levon Aronjan, Vaszilij Ivancsuk és Rusztam Kaszimdzsanov 4 pont
5-8. Pavel Eljanov, Dmitrij Jakovenko, Szergej Karjakin és Borisz Gelfand 3
9-13. Etienne Bacrot, Vlagyimir Akopjan, Ivan Cseparinov és Gata Kamsky 2,5
14. Erneszto Inarkijev 1

A 7. forduló párosítása:
Cseparinov - Lékó
Kamsky - Alekszejev
Kaszimdzsanov - Ivancsuk
Gelfand - Inarkijev
Eljanov - Aronjan
Karjakin - Akopjan
Bacrot - Jakovenko

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!