Vágólapra másolva!
Chris Horner, a RadioShack-Leopard versenyzője egy hónappal 42. születésnapja előtt élvezi azt a megismételhetetlen, legendás pillanatot, amelyhez a vasárnapi Vuelta-sikere segítette. Armstrong és Contador korábbi segítője szinte a semmiből lépett elő a kerékpársport új hősévé, de azonnal támadási felületet adott a doppingvádaknak. Egyrészt életkora, másrészt egy furcsa módon elmaradt ellenőrzés miatt.

Rossz hotelben keresték a Vuelta-győztest

Horner lett minden idők legidősebb Vuelta-bajnoka

Egy olyan sportágban, amelynek elmúlt 10-15 évét a doppingbotrányok árnyékolták be, ahol egy Lance Armstrong a héroszi magasságból a teljes lefokozás és örökös eltiltásig süllyedhetett, ott az idők végezetéig tamáskodva fogadják szakemberek és szurkolók egyaránt, ha valaki a semmiből előbukkanva körversenyt tud nyerni. Pláne, ha ezt komolyabb előélet nélkül, és 42 évesen teszi.

Az ártatlanság vélelmét szem előtt tartva a kerékpáros világ egyelőre ámulva csodálja Chris Hornert (RadioShack-Leopard), aki esélytelenül indulva leiskolázta a mezőnyt a vasárnap befejeződött Vueltán.

A 41 éves amerikai Christopher Horner - aki október 23-án ünnepli 42. születésnapját - augusztus 26-án villant meg először az idei spanyol körversenyen, a harmadik etapot megnyerve ugyanis a három nagy körversenyt (Vuelta, Tour, Giro) tekintve minden idők legidősebb szakaszgyőztese lett.

Forrás: AFP/Jose Jordan

Egy héttel később ismét szakaszt nyert, újra az élre állt, és akkor már szinte bocsánatkérően nyilatkozott. "Nem tudok semmi olyat mondani, ami mindenkinek megfelelne. Nem is próbálkozom ezzel, az embereknek vannak kételyei egy 41 éves sportolóval szemben. De lehetetlen meggyőzni mindenkit. Csak azt mondhatom, 41 évesen vezetek a Vueltán, akár elhiszik, akár nem."

A 11. szakaszt követően - miután megnyerte az egyéni időfutamot -, a 2010-es Vuelta-bajnok, idei Giro-győztes olasz Vicenzo Nibali (Astana) állt az élre. Az amerikai azonban nem adta fel, pénteken visszavette a vezetést, és az utolsó két etapon nem engedte ki kezéből a végső sikert.

Vízhordóból szupersztár

Az 1971. október 23-án az Oregon állambeli Bendben született kerekes 24 évesen vált profivá, PAA-NutraFig nevű első csapatát csupán egy évig erősítette, és gyakorlatává vált, hogy szinte évente cserélgesse munkaadóit. 2008-ig megfordult a Francaise des Jeux, a Mercury, a Prime Alliance, a Saturn, a Webcor Builders, a Saunier Duval-Prodir és a Davitamon-Lotto színeiben, majd fizetési vita miatt végül az Astanához szerződött, ahol Alberto Contador, Levi Leipheimer és Lance Armstrong vízhordója lett.

Christopher Horner a Vueltán Forrás: AFP/Jaime Reina

Két évig ezt a szerepet töltötte be, és 2010-ben igazolt a RadioShackhez, amelynek színeiben végre nem a csapatérdeknek kellett megfelelnie, hanem saját karrierjét is építhette. Az sem zavarta, hogy mindezt 39 évesen kezdhette meg: megnyerte a baszk körversenyt, a szardíniai körversenyen második, a Tour of Californián negyedik lett.

Egy évvel később a kaliforniai viadalon nem talált legyőzőre, a baszk körversenyen második lett, de hiába érezte úgy, hogy a Tour de France-on sikeres lehet, egy nagy bukás miatt korán fel kellett adnia a versenyt.

A nagy körversenyekkel sohasem volt szerencséje. A Girón csupán 2009-ben indult, de fel kellett adnia, a Touron hatszor rajtolt, 2010-ben a 9., tavaly a 13. lett, míg a Vueltán háromszor rajtolt, a legjobb eredménye a 2006-os 20. hely volt. Egészen szeptember 15-ig.

Idei győzelmével a háromhetes kerékpáros körversenyek történetének legidősebb győztese lett - az eddigi legidősebb Vuelta-győztes a svájci Tony Rominger nyolc évvel volt fiatalabb nála 1994-ben -, a korrekordot eddig a belga Fermin Lambot tartotta, aki 1922-ben 36 évesen nyerte meg a Tourt.

Forrás: AFP/Jaime Reina

"Olyan nagyszerű fiatal versenyzőkkel harcoltam, mint Nibali, Valverde és Joaquim Rodriguez. Ők is óriásit küzdöttek, de számomra lehet, hogy ez egy örökre megismételhetetlen, legendás pillanat" - nyilatkozta. "Tudom, hogy első észak-amerikai sportolóként nyerhettem meg a Vueltát, ez büszkeséggel tölt el engem és mindenekelőtt a csapattársaimat is."

Amíg az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) az utóbbi időben több kerekest is elcsípett, addig Horner neve nem szerepelt a szervezet ezeroldalas jelentésében. Ő továbbra is unikum, egy veterán, aki érintetlen bármilyen doppingügyben.

"Ez a sportág sokkal többet érdemel annál, mint amit az utóbbi években elszenvedett" - jegyezte meg egy tavalyi interjújában.

Mi a gyanús?

A Velocast.cc szerint az a gyanús, hogy amíg a legtöbb sportban 25-35 éves kor közé tehető a fizikai csúcsteljesítmény korszaka, és az ember 40 éves korához közelítve már rendszerint képtelen javítani addigi rekordjain, addig Horner mégis 42 évesen érte el élete legnagyobb eredményét. Negyvenéves kor felett az emberi szervezet már sokkal nehezebben képes regenerálódni, Horner azonban májusi térdműtétje ellenére csúcsformában volt a Vueltán. Pedig saját bevallása szerint is pályafutása legkomplikáltabb operációját hajtották végre rajta. De a portál azt is hozzátette, nem szeretne azzal a szillogizmussal élni, hogy ha Armstrong doppingolt, és Horner egy ideig Armstrong csapattársa volt, akkor ebből az következik, hogy Horner is tiltott szerekkel élt.

Hol lakott Horner?

Horner és a sportág az első nagy ijedelmen már hétfőn átesett, a spanyol doppingellenőrök ugyanis bejelentették, hiába akartak doppingtesztet végezni, a sportolót nem találták a hotelben. Hamarosan kiderült, az ellenőrök nem abban a szállodában keresték, amelyikben lakott, noha a sportoló a holléti nyilvántartás szabályainak megfelelően jelezte, hogy abban a hotelbe költözik, ahol a felesége is megszállt. Mire erre rájöttek, Horner már a repülőtéren volt.

A RadioShack-Leopard csapat kora délutáni közleményében élesen bírálta a spanyol ellenőröket, és várhatóan kártérítést kér majd a történtek miatt, hiszen a spanyol illetékesek közlése miatt a helyi sajtó úgy állította be a Vuelta-győztest, mintha elmenekült volna a vizsgálat elől.

A csapat nyilvánosságra hozta Horner és az USADA levelezését, amelyben szerepel, hogy a sportoló részletesen megadott minden adatot.