Vágólapra másolva!
A legjobb sífutók és a magyar versenyzők lehetőségei közötti fő különbség, hogy mit kennek a léceik aljára. Akinek nincs vaxmestere, elveszett ember.

Míg a magyar sífutók és sílövők egy legfeljebb 30x40x50 centis bőröndben hozhattak magukkal vaxot, a sportágban a világ legjobbjainak számító norvégok egy egész kamionnyi felszereléssel érkeztek a téli olimpiára - mondta az MTI szocsi tudósítójának a magyar csapat tagja, Szőcs Emőke.

Sokan azt gondolják, hogy a norvég sztárok és a magyarok lehetőségei közötti különbségek leginkább a sílécek minőségében érhetők tetten, de a 28 éves csíkszeredai születésű sportoló állítja, hogy ez nem így van. Az ő lécei egyenként 190 euróba kerülnek, a legdrágábbak körülbelül 300 eurósak (igaz, míg neki tíz léce van a különböző hótípusokra, a norvégoknak egész biztosan sokkal több - tette hozzá).

Az igazi differencia Szőcs Emőke szerint a sílécek aljára kent, a csúszást elősegítő vaxok és a vaxmesterek között van. Úgy tudja, a legjobb norvég vaxgyártó hétpecsétes titokként kezeli a csúcstermékeit, és csak akkor dobja őket piacra, ha már kifejlesztett egy annál is jobbat. Addig azt kizárólag a norvég versenyzők használják. "Ezt el kell fogadni, ilyen kivételezett helyzete csak a legjobb nemzeteknek lehet" - jegyezte meg.

A két-két magyar sífutóval és sílövővel Antal Zsolt személyében egyetlen szakember lakik együtt az olimpiai faluban. Egy személyben az edzőjük, a gyúrójuk, a vaxmesterük. Eközben a norvég sztároknak, mint a hatszoros olimpiai bajnok Björndalennek, legalább három vaxmesterük van, ami egy külön szakma - érzékeltette a különbségeket Szőcs Emőke.

Arra a kérdésre, hogy mennyit jelentene, ha egyszer mondjuk a Vancouverben a női 15 km-es egyéni szám olimpiai bajnokának, a szintén norvég Tora Bergernek a léceit csatolhatná fel, a mezőny jobb sífutói közé tartozó Szőcs úgy felelt, hogy a 7,5 km-es sprintszámban szerinte másfél perccel gyorsabb lenne. Ez óriási különbség egy olyan versenyben, ahol a legjobbak alig több mint húsz perc alatt érnek célba.

Mindent egy helyen az Eb-ről