Ebbe a klubba nem lehet pénzzel bekerülni

507840207 Timea Babos of Hungary returns a shot to Lucie Safarova of the Czech Republic during their 2014 US Open women's singles match at the USTA Billie Jean King National Tennis Center August 25, 2014 in New York. AFP PHOTO/Kena BETANCUR
Timea Babos of Hungary returns a shot to Lucie Safarova of the Czech Republic during their 2014 US Open women's singles match at the USTA Billie Jean King National Tennis Center August 25, 2014 in New York. AFP PHOTO/Kena BETANCUR
Vágólapra másolva!
Miután párosban döntőt játszott Wimbledonban, ott lehetett a bajnokok vacsoráján, legközelebb pedig különleges öltözőt is kap. Babos Tímeának már csak egyesben kellene felzárkóznia a legjobbakhoz, és lévén, hogy csak 21 éves, erre bőven van ideje. A soproni teniszező Bartoli és Ivanisevic egykori edzőjével készül betörni a szűk elitbe.

Nyáron párosban döntőt játszott Wimbledonban, és azóta is elég sűrű a programja, két torna között alig több mint egy napra hazatérve tudott időt szakítani a beszélgetésre. Babos Tímea jelenleg a legjobb magyar teniszező, párosban már az elit tagja, és arról sem tett még le, hogy egyesben is odakerül.

Élete egyik első fényképén egy teniszütőn fekszik újszülöttként. Kézbe csak nyolcéves korában vette az ütőt, de akkor törvényszerű volt, hogy ezt kell tennie. Az édesapja, Babos Csaba a soproni Lővér körúti sportcentrumban teniszedző, édesanyja a konditermet irányítja, a nővére ott teniszezik - az lett volna meglepő, ha Babos Tímea elkerülte volna a sportágat.

A helyi SVSE üstököse néhány hónap után bekerült a versenyzőkeretbe, kilencévesen már részt vett a 12 év alattiak korosztályos vidékbajnokságán, és győzött is a négyfős soproni különítmény tagjaként. A magyar bajnokságon megszerezte első országos bajnoki címét, és "innentől már nem volt megállás".

Bajnokok vacsorája

Pontosan egy évtizeddel később profi karriert kezdett, ám előtte, még juniorként, 2010-ben párosban megcsinálta a Grand Slamet (tehát mind a négy nagy versenyt megnyerte egy év leforgása alatt!), az ifjúsági olimpián pedig bronzérmet szerzett.

A 21 éves teniszező azóta a felnőtt mezőnyben is nyert már tornát egyéniben, párosban hetet is. Az állandó világjárás közepette szinte csak órákra tér haza, mégis kisimultan ült le beszélgetni egy budai sportcentrum rekortánjára. "Idén Wimbledon volt a második tornánk együtt Kristina Mladenoviccsal, és rögtön döntőztük egy Grand Slamen. Wimbledonban ezzel klubtag lehetek: aki egyéniben legalább elődöntőig, párosban döntőig jut, előjogokat szerez magának, például más öltözőt kap."

Mladenovic és Babos Wimbledonban Forrás: AFP/Glyn Kirk

A soproni klasszis tehát a juniorban aratott sikerek után ismét részt vehetett a wimbledoni bajnokok vacsoráján - ez az adott év legjobbjainak szűk körű gálaestje a verseny után. A siker értékét azonban mással érzékelteti: "A döntőre kaptam 21 páholyjegyet, ami óriási dolog. Vannak, akik bármit megtehetnek az életben, de egy wimbledoni döntőre nem tudnak kijönni, mert egyszerűen nem kapnak jegyet."

Amikor itt tartunk, megpróbáljuk belőni, hogy egy wimbledoni döntőt milyen más sportteljesítményhez hasonlíthatnánk. Babos a focivébénél állapodik meg, még a híres Forma-1-es Monacói Nagydíjat is elvetve, mondván, "azt Amerikában nem biztos, hogy mindenki ismeri, Wimbledont viszont ott is."

Nincsenek ellenségei

Wimbledonban végül az olasz Sara Errani, Roberta Vinci kettős nyert, pedig Erranit korábban többször is legyőzte már Babos, többek között 2012-ben, Monterreyben, élete első WTA-tornáján (amit aztán meg is nyert). "Érdekes, hogy milyen sokszor találkoztunk, párosban például, az Errani, Vinci duó ellen nyertem az első döntőmet, miközben van éljátékos, akivel még egyáltalán nem meccseltem" - mondja erről. Azon a felvetésen csak nevet, hogy az olasz volna az ősellensége.

Egy ideig úgy tűnt, inkább az egyes meccsek az ellenségei. November és március között nem nyert meccset egyéniben, "de amióta új edzőm van, átfordult pozitívba a dolog", mondja Thomas Drouet-ről. A francia szakember korábban Bernard Tomicot és Marion Bartolit edzette, Babosnál pedig technikai hiányosságokat kezdett csiszolni, "azóta folyamatosan építjük a játékomat, keressük a nekem megfelelő stílust, egy agresszív, de stabil játékot".

Tenyeres egy Lucie Safarova elleni meccsen Forrás: AFP/Kena Betancur

Jelenleg egyesben 108., párosban 18. a világranglistán, az idei mérlege 23-22, illetve 29-15. Óvatosan úgy fogalmaz, "párosban jobban megy", egyesben pedig "egy kis szerencse, egy kis önbizalom kell, meg néhány nyertes meccs, hogy elinduljunk a jó irányba." A cél a ranglista ötvenes helyei körül lehet, elvégre volt már 59. is, 2012 augusztusában. Ennek elérésében már egy kondiedző is segíti majd, aki korábban Goran Ivaniseviccsel és a szeptemberben US Opent nyerő Marin Ciliccsel is dolgozott.

Babos Csaba már nem utazik annyit a lányával, mint korábban. Két éve egy meglepő vereség után az edző-apa rendkívül szigorúan nyilatkozott Tímeáról, mondván, "ez gyalázatos teljesítmény volt, Timi halál idegesen játszott, fogalma sem volt, miként tudná megnyerni ezt a mérkőzést".

Forrás: AFP/Paul Crock

"Őszintén, ezt a nyilatkozatát még nem is hallottam. Elég kritikus ember, mindig is szigorúan bánt velem, de tudom, hogy csak jót akar." Ma már nem dolgoznak együtt napi szinten, Babos Csaba "inkább csak tanácsokat ad" Tímeának, aki - mindkettőjük szerint - magával szemben is elég kritikus, de "próbálunk ezen is változtatni, hogy ne legyek ennyire maximalista és negatív."

Meglepő önjellemzés egy élsportolótól. "Talán az, de kizárt, hogy minden sportoló mindig pozitív, ebben nem hiszek. Az igaz, hogy alapvetően eléggé alábecsülöm a teljesítményem határát, reálisabban kellene értékelnem magam." A cél érdekében alkalmilag sportpszichológus is segít Babosnak, és az edzőjével is igyekeznek változtatni.

Magyar sajátosság

Női teniszben az utóbbi években nem állt rosszul Magyarország, Czink Melinda, Arn Gréta és Mandula Petra benne volt a körforgásban, Szávay Ágnes csak a sérülés miatt nem futhatta ki magát, és máris itt van egy tehetséges új generáció Stollár Fannyval, Gálfi Dalmával, Bondár Annával. De hol vannak a fiúk?

"Nem is tudom - gondolkodott el Babos Tímea. Nekik még több idő kell, ők húszévesen nem nagyon érhetnek oda, inkább csak 23-24 évesen vehetik fel a versenyt a legnagyobbakkal, valószínűleg ezt mentálisan és anyagilag nehéz bírni itthon." A magyar teniszezőket a hazai infrastruktúra sem igazán segíti. "Tehetségek nálunk is vannak, de itthon talán nyolc kemény pályát tudok, amin lehet rendesen edzeni - miközben a nemzetközi versenyek nyolcvan százaléka kemény pályás."

Egy Sara Errani elleni meccsen Forrás: AFP/Karim Jaafar

És van egy teniszhungarikum is: "Nincsen fedett pályáink, csak sátorban játszunk, holott sehol a világon nem játszanak sátorban." Az edzők szerinte nem rosszak, de "nem mindig motiváltak", összességében inkább az a baj, hogy nem adottak az anyagi lehetőségek.

Nyugaton viszont óriási üzlet a tenisz, és ez nem csak a pénzdíjakban mérhető. A Babolat kifejlesztett egy okosteniszütőt, amely méri a játékos minden egyes ütését, statisztikákat készít belőlük, majd elküldi az adatokat egy telefonos applikációnak. És ott van a Google Glass, amiben Bethanie Mattek-Sands teniszezett párszor, hogy az edző az ő szemszögéből is láthassa, mit, hogyan csinál.

Babos azonban nem hisz az ilyen technológiai csodákban, mondván, "sosem láttam topjátékosoknál, hogy bármi ilyesmit használnának. Amatőr sportolónak ez buli, meg vicces, de az élsportolóknak felesleges, talán egy százalékot tud hozzáadni a játékukhoz. Inkább legyen meg a maradék 99 jól, és ha már csak az az egy hiányzik, akkor igénybe lehet venni."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!