Hosszú Katinka írásban támad: nyílt levelet írt a világ úszóinak

Hosszú Katinka
A felkészülés jelenlegi szakaszában nagyszerű formában van Hosszú Katinka
Vágólapra másolva!
A világ úszóinak címzett terjedelmes, nyílt levélben támadta meg Hosszú Katinka a FINA-t, azaz a Nemzetközi Úszó Szövetséget. A háromszoros olimpiai bajnok magyar úszónő szerint a szervezet döntéshozói nem hajlandóak az úszókat tárgyalópartnernek tekinteni, miközben a szövetségben káosz uralkodik.

A levél megírására azután került sor, hogy a FINA egészen speciális szabályokat hozott a sportág egyik legfontosabb versenysorozatával, a Világkupával kapcsolatban. Az ügy előzményeiről itt olvashatnak.

Gratulálok, FINA! Hosszú nekiment a Nemzetközi Úszószövetségnek

A háromszoros olimpiai bajnok úszónő, Hosszú Katinka felháborodva vette tudomásul a Nemzetközi Úszószövetség döntését, amely a 2017-es Világkupa-sorozat állomásain összesen négy egyéni versenyszámban engedélyez indulást az úszóknak. A FINA szerint a változások pozitív visszacsatolást kaptak az edzőktől és versenyzőktől, viszont Hosszú Katinka szerint a döntés előtt csak magukat az érintetteket nem kérdezték meg.

Innentől kezdve Hosszú Katinka nyílt leveléből idézünk.

„Ha 2017-ben úszónak állsz, egyvalamiben biztos lehetsz: ha nem kerülsz a világ öt legjobbja közé, többet fogsz beletenni az úszásba, mint amennyit valaha profitálhatsz belőle. Vonzó egy ilyen pálya? Nem túlságosan. Lehetne vonzóbbá tenni? Meggyőződésem, hogy igen, ha a FINA nem hátráltatni, hanem segíteni akarná a legjobbjait.

Hosszú Katinka hangolódik, meg nyílt levelet ír Forrás: DPPI/Stephane Kempinaire

Első lépésként például hallgathatna ránk, úszókra. Leülhetne velünk, hogy meghallgasson bennünket, és nem a megkérdezésünk nélkül döntene sportágunk szabályainak megváltoztatásáról.

Mindenki azt gondolja, hogy az új szabályok Hosszú Katinka ellen születtek. Ez részben igaz, hiszen becsaptak.

Könnyen állíthatnám be magam áldozatnak, de nem teszem, hiszen eközben a FINA olyan előnyöket is ad nekem, amelyekre nem vágyom.

Nem akarom, hogy a világversenyeken szerzett aranyérmeim miatt selejtező nélkül döntőt úszhassak minden Világkupa-állomáson, mert szeretnék menni a fiatalok, az új Iwasakik, Egerszegik ellen, és azt akarom, hogy ha 14 évesen jobbak nálam, azt legyen esélyük a medencében bizonyítani, és ne kelljen éveket várniuk, míg az előző világversenyek érmesei kikopnak a mezőnyből.

Nagy kérdés, mit lép a Juilo Maglione vezette FINA Hosszú Katinka levelére Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Martin Schutt

Az új kiírás szerint nem minden számot rendeznek meg minden állomáson, így az is előfordulhat, hogy egy német sztárúszó nem indulhat el saját hazájában, a berlini versenyen, mert az ő számát éppen Kínában rendezik meg Németország helyett.

Persze, ne gondoljátok, hogy a FINA vezetősége mindezekkel nincs tisztában. Pontosan tudják, hogy a számukra fontos világ- és Európa-bajnokság státuszát – melyek bevételeiből a versenyzők egyáltalán nem részesülnek – úgy őrizhetik meg, ha eközben a versenyzők fő pénzkereseti és kitörési lehetőségét, a Világkupát lerombolják.

Tisztában vannak vele, hogy elveszíthetik hatalmukat, ha néhány versenyzőjük túlnő rajtuk.

Az én történetem sem Hosszú Katinkáról szól, hanem azokról a profi úszókról, akik rájöttek, elég erejük van ahhoz, hogy képesek legyenek alakítani a sportág jövőjét.

Hosszú Katinka nem ért egyet a FINA változtatásaival Forrás: Hosszú Katinka/Facebook

Hiszem, hogy az úszósport igenis profi szintre emelhető, de ehhez a mindenki legyen egyenlő, de az egyenlők között legyenek egyenlőbbek múlt századi gondolkodásmódjával szakítanunk kell!

A FINA vezetői már döntöttek: nem hajlandóak egyenrangú tárgyalópartnerként kezelni minket, a versenyzőket, sőt olyan szabályokat hoznak, melyekkel szándékosan korlátozzák a lehetőségeinket. A sportág és a versenyzők érdekei helyett kizárólag saját, üzleti érdekeiket tartják szem előtt, miközben úgyanúgy akarják működtetni a sportágat 2017-ben, ahogy 1989-ben tették.

6,8 milliárd. A FINA állítása szerint ennyiszer kapcsoltak oda a tévénézők a kazanyi világbajnoksággal kapcsolatos tévés közvetítésekre.

Azok a versenyzők, akik a FINA szponzorszerződései miatt már saját fülhallgatóikat sem hordhatják a bevonulásnál, miért nem láthatják, hogy ebből milyen haszna származik a szövetségnek? Miért nem részesülnek a versenyzők a sportág legjövedelmezőbb eseményeiből?

28 éves vagyok. Összesen 21 aranyérmet nyertem olimpiákon, világ- és Európa-bajnokságokon, és biztos, hogy már többet úsztam, mint amennyit úszni fogok még életemben.

Homokba dughatnám a fejem, elversenyezgethetnék szótlanul még egy kicsit, hogy aztán kényelmesen éljek életem végéig. Nekem elhihetitek, nem magam miatt írom ezeket a sorokat, hanem a mostani fiatal úszókért és azokért, akik egyszer majd utánuk jönnek.”

A teljes levelet itt olvashatja.

A FINA vezetői korábban így reagáltak Hosszú Katinka első támadására:

Hosszú visszakapja, amit a FINA korábban elvett tőle

Gyárfás Tamás elérte, hogy anyagilag kárpótolják Hosszút

Mindent egy helyen az Eb-ről