Novak Djokovic kilencedszer bajnok az Australian Openen

tennis Horizontal, Novak Djokovic, Australian Open
Serbia's Novak Djokovic holds the Norman Brookes Challenge Cup trophy after beating Russia's Daniil Medvedev to win their men's singles final match on day fourteen of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on February 21, 2021. (Photo by David Gray / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
A világelső szerb Novak Djokovic kilencedszer nyerte meg a férfi egyes küzdelmeit a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon, mivel a vasárnapi döntőben 7:5, 6:2, 6:2-re legyőzte az orosz Danyiil Medvegyevet. Ez a szerb teniszező kilencedik Australian Open-sikere, valamint a 18. Grand Slam-tornagyőzelme.

A 33 éves Djokovic eddigi hat melbourne-i meccsén összesen öt szettet vesztett, és

többször is panaszkodott hasfalhúzódására, de az utóbbi két találkozóján már újra csúcsformában játszott.

A fináléig 100 ászt ütött - vélhetően edzője, a volt szervakirály Goran Ivanisevic hatására -, valamint 1005 percet töltött a pályán, mindkét adat egyéni csúcsa az AO-n. A 28. döntőjében 18. Grand Slam-serlegét elnyerő belgrádi teniszező pazar statisztikákkal büszkélkedhet az Australian Openen, ahol az elődöntőkben és döntőkben 17/0 volt a győzelmi mérlege. Ráadásul annak a tudatában léphetett pályára, hogy biztosan megdönti márciusban Roger Federer rekordját a férfi tenisz-világranglista élén, amikor 311. hete vezeti majd az ATP-rangsort.

A 25 éves moszkvai ellenfél a 2019-es US Open után második GS-fináléjára készült - New Yorkban öt szettben kapott ki Rafael Nadaltól -,

és önbizalmát növelhette, hogy sorozatban 20 győztes mérkőzésnél tartott, melyekből 12-t top 10-es ellenfelekkel szemben nyert meg. Az idei AO-n emellett mindössze két szettet vesztett.

Novak Djokovic fantasztikusan játszott Forrás: AFP/William West

Ami a két finalista egymás elleni mérlegét illeti, Djokovic 2017 óta 4-3-ra vezetett párharcukban, ugyanakkor az utóbbi négy összecsapásukon háromszor Danyiil Szergejevics Medvegyev nyert.

A nyolcadik csata - amelyre a koronavírus-járvány miatt csak 7500 nézőt engedtek be - Djokovic 101. ászával indult és a brékjével folytatódott (3:0), az ellenfél az első három gémben összesen három pontot nyert.

Az orosz magára talált, visszabrékelt, és kiegyenlített lett a meccs, amelyben szép számmal akadtak 20 ütéses labdamenetek is. Medvegyev 5:6-nál ismét elbukta a szerváját, ami már a szettjébe került.

A szerb klasszis győzelméhez nem fért kétség Forrás: AFP/David Gray

A kihívó a folytatásban a vártnál kisebb ellenállást fejtett ki, háromszor is elvesztette az adogatását, 2:5-nél dühében az ütőjét is összetörte.

Az orosz kétszettes hátrányban már erőtlenebbül és több hibával küzdött, így ezúttal nem volt esélye arra a bravúrra, amelyet a 2019-es US Open-fináléban bemutatott, amikor két elbukott játszma után egyenlíteni tudott Rafael Nadal ellen.

A szerb sztár sorozatban harmadszor ünnepelhetett a Rod Laver Arenában, és az utóbbi tíz GS-versenyből hatodszor nem talált legyőzőre. A 82. tornagyőzelmét begyűjtő Djokovic pályafutása 18. Grand Slam-trófeája

- a Norman Brookes Challenge Kupa - mellé 2,75 millió ausztrál dollárt (619 millió forint) kapott. A GS-diadalok számában csak az egyaránt 20-nál tartó Nadal és Federer áll előtte.

Novak Djokovic kilencedszer bajnok Forrás: AFP/David Gray

„Szeretnék köszönetet mondani a csapatomnak. Mindenkinek, aki szurkolt nekem, na és persze a családomnak. Komoly

– mondta Novak Djokovic, aki Danyiil Medvegyevvel kapcsolatban kiemelte a 20 mérkőzéses veretlenségét, és elárulta, hogy az egyik legjobb ellenfél, akivel valaha találkozott.

A vesztes Medvegyev ugyanakkor csalódottan nyilatkozott, hangsúlyozta: egy teniszezőnek soha nem könnyű értékelni egy meccset, ami számára egy vesztes Grand Slam-döntő volt. Ezt követően ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy a jövőben mindent elkövet annak érdekében, hogy még jobb teljesítményre legyen képes. Majd felelevenítette:

amikor az 500-600. hely környékén volt a világranglistán, lehetősége adódott, hogy Monacóban gyakoroljon a világranglistán már akkor is legjobb Djokoviccsal.

Miközben ő olyan megszeppent volt, hogy beszélni sem mert a példaképhez, addig őszinte meglepetésére a szerb rendkívül közvetlenül és nagyon barátságos viselkedett vele.

"És azóta sem változott semmit, én meg

- mondta.

Eredmény, férfi döntő:
Novak Djokovic (szerb, 1.)-Danyiil Medvegyev (orosz, 4.) 7:5, 6:2, 6:2

Horvát-szlovák siker férfi párosban

kilencedik helyen kiemelt Ivan Dodig, Filip Polasek horvát-szlovák duó nyerte a férfi párosok döntőjét az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A győztes duó a vasárnapi döntőben a címvédő, ötödikként rangsorolt Rajeev Ram, Joe Salisbury amerikai-brit kettőst verte két szettben, 1 óra 27 perc alatt.

A 36 éves Dodig második Grand Slam-trófeáját szerezte meg a 2015-ös Roland Garros után, míg az egy évvel fiatalabb Polasek első GS-diadalát ünnepelhette párosban.

A 36 éves Ramnek nem sikerült a duplázás, ugyanis szombaton vegyes párosban diadalmaskodott a cseh Barbora Krejcikova oldalán.

Eredmény, férfi páros, döntő:
Dodig, Polasek (horvát, szlovák, 9.)-Ram, Salisbury (amerikai, brit, 5.) 6:3, 6:4