A NOB a lehető leghamarabb dönt az ökölvívás és a súlyemelés jövőjéről

2021 AIBA Men's World Boxing Championships in Belgrade 2021,2021 AIBA Men's World Boxing Championships,Belgrade,Muhamme Horizontal
BELGRADE, SERBIA - OCTOBER 27: Muhammed Unlu (red) of Turkey competes against Omer Ahmetovic (blue) of Serbia in men's 48 kgs during AIBA Men's World Boxing Championships in Belgrade, Serbia on October 27, 2021. Filip Stevanovic / Anadolu Agency (Photo by Filip Stevanovic / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke azt mondta, a lehető leghamarabb döntés születik arról, hogy az ökölvívás és a súlyemelés szerepeljen-e a 2024-es párizsi játékok programjában.

"Eléggé aggódunk, mert e két sportág világszövetségének irányításában akadnak problémák, emiatt jelenleg nagyon alaposan figyeljük, hogy mi történik náluk"

- nyilatkozott a német sportdiplomata a francia L'Equipe című lapnak.

Thomas Bach szeretne mielőbbi döntést Forrás: AFP/Greg Martin

"A sportolók érdekében a lehető leghamarabb meghozzuk a döntést"

- tette hozzá.

Egy független vizsgálat eredménye szeptemberben arra világított rá, hogy manipulálták a 2016-os riói olimpia ökölvívótornájának eredményeit. Ettől függetlenül az olimpiai mozgalom vezető szerve régóta elégedetlen a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) irányításával, pénzügyeinek kezelésével és a bíráskodással, jóllehet, a lényeges változtatások, s a NOB-bal való kapcsolatok rendezésének jelszavával lépett hivatalba a szövetség tavaly decemberben megválasztott új elnöke, az orosz Umar Kremljov.

A török Muhammed Unlu (pirosban) és a szerb Omer Ahmetovic az AIBA világbajnokságán, Belgrádban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Filip Stevanovic

A NOB szeptember végi újabb intelmében kifogásolta, hogy az AIBA-nál nincs előrelépés a kívánatos reformok végrehajtásában, s megint kilátásba helyezte, hogy az ökölvívás kikerülhet a párizsi olimpia programjából. Kovács István, akit márciusban neveztek ki az AIBA főtitkári posztjára, a múlt héten úgy nyilatkozott az M4 Sportnak: tavasszal az volt a célja, hogy az év végére visszaállítsák a szervezet renoméját, de a NOB még mindig nem fogadja el őket partnerként. A szeptemberi kritikát elmondása szerint értetlenül fogadta az AIBA, mert a "vádpontok" szerintük nem állták meg a helyüket.
Bach a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségről korábban azt mondta, a jó vezetés mellett "a kultúra megváltozására" is szükség van a szervezeten belül.

Mindent egy helyen az Eb-ről