Bernáth Attila és Kovács Richárd is búcsúzott az ökölvívó-vb nyolcaddöntőjében

Kovács Richárd (kékben) pontozással kapott ki a nyolcaddöntőben
Vágólapra másolva!
Az 51 kilogrammban szereplő Bernáth Attila és a 63,5 kilogrammos Kovács Richárd is elveszítette nyolcaddöntőjét és búcsúzott a belgrádi ökölvívó-világbajnokságon.

A hétfői versenynap esti programjának negyedik párjában szólították ringbe a debreceni Bernáthot, aki ír bokszoló legyőzésével jutott a 16 közé, ahol a korábbinál lényegesen erősebb rivális, az orosz Artyom Zakirov várt rá. A 21 éves magyar nagyszerűen küzdött a meccsen, igaz, az első menetben még kicsit bátortalan volt, kettős fedezéke mögül keveset ütött, az orosz meggyőzőbb volt nála, mert lényegesen többet indított és talált.

A második szakaszban már lényegesen kiegyenlítettebb küzdelem zajlott a ringben, Bernáth ekkor felvállalta a nyíltabb bokszot, beleállt az ütésváltásokba, Zakirov ezért hiába "pörgött" az elsőben látott fordulatszámon, a hajdúsági ökölvívó többször meglepte és egyenrangú partner volt a ringben. Teljesítménye pedig négy pontozót is meggyőzött, így hat perc után náluk döntetlen volt az állás, azaz a harmadik szakasz döntött a továbbjutóról.

Ebben Bernáth az első percben kiválóan bokszolt, igyekezett megelőzni ellenfelét, több szép sorozatot is ütött, a második perctől viszont egyértelműen fáradni látszott.

Zakirov valamivel jobb állapotban volt, de már ő sem tudott tisztán bokszolni, ezért az utolsó másfél percben rengeteg volt a szabálytalanság a szorítóban. A csata még az utolsó fél percre sem látszott lefutottnak, 20 másodperccel a vége előtt aztán egy szép orosz balhorog után számolni kellett Bernáth Attilára, ami eldöntötte a meccset, a pontozók valamennyien az orosznak adták a szakaszt, így egyhangú pontozással a meccset is.

Kovács Richárd (kékben) pontozással kapott ki a nyolcaddöntőben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Rögtön ezek után a nyíregyházi Kovács Richárd következett, aki szombaton mutatkozott csak be a vb-n, hétfőn pedig már a negyeddöntőért lépett ringbe a török Kerem Özmer ellen.

A kisváltósúlyú csata teljesen más képet mutatott, mint Bernáthéké. Az első menetben nagyon óvatos volt mindkét bokszoló, Kovács hagyta, hogy riválisa kezdeményezzen, és kontrákra rendezkedett be. A taktika nem járt látványos boksszal, de két és fél percig működni látszott, mert Özmer ütései kevés kivételtől eltekintve hatástalanok volt, a magyar pedig többször jól indított bele a török támadásaiba. A szakasz vége előtt nem sokkal aztán a köteleknél Kovács egy török jobb csapott után letérdelt, és számoltak rá, ami kissé meglepő volt, tekintve, hogy Özmer alkarral találta el a feje búbját, Kovács pedig csak a lendület miatt veszítette el egyensúlyát. A számolás nem volt jogos, de a menetet négy pontozó a töröknek adta.

A folytatásban Kovács nem változtatott a harcmodorán, a török pedig egyre bátrabban ment előre és többször talált, mint korábban.

A magyar kontrái pontatlanok voltak, a védekezése sem volt tökéletes, így pedig az utolsó menetnek már nagy hátránnyal kezdett neki. Ennek ellenére az utolsó három percben is Özmer volt a jobb, lényegesen felszabadultabban öklözött ellenfelénél, s összességében simán, egyhangú pontozással diadalmaskodott.

Bernáth Attila és Kovács Richárd után a 80 kilogrammban szereplő Kovács Pál is elveszítette nyolcaddöntőjét.

Kovács észt, majd lengyel ellenfél legyőzésével menetelt a legjobb 16 közé, ahol a kazah Nurbek Oralbaj már túl nehéz ellenfélnek bizonyult számára.A félnehézsúlyú magyar öklöző az első menetben kissé megilletődött volt, igyekezett távol tartani magától riválisát, és messziről indítani, de kevés kísérletéből ritkán talált, míg ellenfele - bár nem ütött sokat, de - magabiztos és pontos volt.

A második szakaszt kifejezetten jól kezdte Kovács, az első fél percben többször sikerült meglepnie riválisát, elhajlás után szép kombinációkkal eredményesen támadott.

Ezt követően is végig bátran öklözött a menetben, ám a kazah a folytatásban többször is jól előzte meg, gyors kombinációkkal számos alkalommal talált, így ezt a szakaszt is megnyerte.

A zárómenetben Kovács Pál már nagyon fáradt volt, ennek ellenére ment előre, a gongszóig harcolt, de ütései már pontatlanok voltak, a kazah pedig kontrából is jól bokszolt és egyhangú pontozással megérdemelt győzelmet aratott.

A hétfői három vereséggel lezárult a tízfős magyar csapat szereplése a szerb fővárosban.

Mindent egy helyen az Eb-ről