Az oroszok már az elődöntőben a Billie Jean King Kupában

tennis Horizontal
Russia's Anastasia Pavlyuchenkova reacts after defeating France's Alize Cornet during her tennis match in the Billie Jean King Cup finals between France and Russia at the O2 Arena in Prague on November 3, 2021. (Photo by Michal Cizek / AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz női teniszválogatott szerdán 2-1-re legyőzte a franciákat a Billie Jean King Kupában, előbbi az elődöntőbe jutott, utóbbi pedig címvédőként már a csoportkörben búcsúzott.

A franciák - akik legutóbb még az azóta átalakított Fed Kupában diadalmaskodtak - csoportjukban hétfőn 2-1-re kikaptak a kanadaiaktól, így az oroszok ellen csak 3-0-s siker jelentett volna számukra továbbjutást.

Az első meccsen Clara Burel le is győzte Jekatyerina Alekszandrovát, utána viszont Alize Cornet alulmaradt Anasztaszija Pavljucsenkovával szemben, így a franciák kiszálltak a továbbjutásért folytatott versenyből. A párosnak már nem volt tétje, a biztos továbbjutó oroszok pedig simán hozták az újabb győzelmet.

Az oroszok már az elődöntőben a Billie Jean King Kupában Forrás: AFP/Michal Cizek

A 39-szeres Grand Slam-tornagyőztes Billie Jean King tiszteletére átnevezett Fed Kupa prágai fináléjában a világ legjobb 12 válogatottja szerepel. A szombatig tartó viadalra eredetileg tavaly áprilisban Budapesten került volna sor - Magyarország három évre nyerte el a rendezési jogot -, de azt a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották, majd idén tavasszal hasonló okokra hivatkozva ismét kénytelenek voltak lemondani a szervezők. Májusban a nemzetközi szövetség (ITF) bejelentette, hogy új helyszínt keres az eseménynek, mert a magyar szövetség elállt a rendezéstől.

Korábban a finálét két csapat vívta és valamelyik döntős volt a házigazda, 2020-tól azonban egy helyszínen egy hét alatt a legjobb 12 válogatott részvételével rendezik meg az eseményt. Négy, egyenként háromcsapatos csoportot alakítottak ki, a csoportok győztesei az elődöntőbe jutnak, majd a nyertesek a fináléban küzdenek meg egymással.

Eredmények:
A csoport:
Oroszország-Franciaország 2-1
Jekatyerina Alekszandrova-Clara Burel 6:3, 4:6, 3:6
Anasztaszija Pavljucsenkova-Alize Cornet 5:7, 6:4, 6:2
Veronika Kugyermetova, Ludmila Szamszonova-Burel, Cornet 6:2, 6:1
A végeredmény: 1. Oroszország 2 győzelem/0 vereség (5-1), 2. Kanada 1/1 (2-4), 3. Franciaország 0/2 (2-4)

később:
C csoport:
Spanyolország-Egyesült Államok

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!