Vágólapra másolva!
Újabb világszínvonalú létesítménnyel egészült ki a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság fő helyszíne, a vadonatúj Nemzeti Atlétikai Központ. A 35 ezer fős stadion júniusi átadása után és másfél hónappal a vb augusztus 19-i rajtja előtt a komplexum edzőközpontja is elkészült. Az Atlétikai Edzőközpont a vb egyik kulcshelyszíne, bemelegítő- és edzőpályája lesz, ide érkezik és itt készül majd a megmérettetésre több mint 200 ország, több mint 2000 atlétája, hogy a legjobb teljesítménnyel kápráztassa el a nézőket, akik minden nap, már a világverseny nyitónapján is izgalmas döntőket láthatnak.

A Nemzeti Atlétikai Központ, a magyar atlétika új otthona Kelet-Közép-Európa legmodernebb atlétikai létesítménye. A korábban szennyező ipari tevékenységtől sújtott, barnamezős beruházással átformált terület egy ideiglenes lelátókkal 35 ezer fő befogadására alkalmas stadionból, annak fás-zöld szabadidőparkjából, egy Ferencvárost Csepellel összekötő gyalogos-kerékpáros hídból, valamint a most elkészült atlétikai edzőközpontból áll.

Elkészült a teljes világbajnoki létesítményrendszer Forrás: Budapest 2023 Nonprofit Zrt.

Az Atlétikai Edzőközpont lesz az, ahová augusztus 19. és 27. között a világbajnokság résztvevői, több mint 200 nemzet, több mint 2000 sportolója – hazai és nemzetközi sztárok, világ- és olimpiai bajnokok, világcsúcstartók - valamint kísérőik - edzők, gyúrók, segítők - megérkeznek.

Innen fognak a bemelegítés után elektromos kocsikkal átmenni a gyalogos-kerékpáros hídon a versenyek helyszínére, a stadionba.

A Csepel északi csücskében megépült pályán az atlétika szuperhősei tökéletes helyszínen, a sportág legmodernebb követelményeinek megfelelő körülmények között edzhetnek és készülhetnek majd.

Minden részletében világszínvonalú Forrás: Budapest 2023 Nonprofit Zrt.

Időmérő helyiség, öltözők, irodák, sportszerraktár és egy néhány száz fős lelátó is része a bemelegítőpályának. Itt kapott helyet az a 150 méter hosszú emelkedő is, amely fontos helyszíne lesz a sprinterek felkészülésének.

Az edzőközpont legnagyobb különlegességei a világviszonylatban is ritkaságnak számító, télen-nyáron használható fedett dobókörök,

ahonnan a kalapácsvetők és diszkoszvetők is ki tudják dobni a szerüket a nyitott füves területekre, melyek ráadásul a futópályán kívül találhatók, nem pedig a 400 méteres körön belül. A dobókörök és a gerelyhajító nekifutók több irányban is használhatók az aktuális szélviszonyoknak megfelelően.

Hamarosan a világ legjobb atlétái koptatják majd a rekortánt Forrás: Budapest 2023 Nonprofit Zrt.

Mindezt elsőként a sportág legjobb hazai versenyzői élhetik át, akik a stadion vb-t megelőző első versenyén, a 128. Atlétikai Magyar Bajnokságon vesznek részt. Így a magyar atléták pénteken és szombaton versenykörülmények között szerezhetik meg a vb előtt azt a rutint, amit akár „a hazai pálya előnyének" is nevezhetünk.

Mindent egy helyen az Eb-ről