Vágólapra másolva!
Késely Ajna aranyérmet nyert kedden 800 méter gyorson a belgrádi úszó Európa-bajnokságon. A belgrádi viadalon Kapás Boglárka utoljára úszta le egyik kedvenc számát, amitől sírva búcsúzott a döntő után.

A 22 éves magyar versenyző nagyjából a táv feléig csak utazott a mezőnnyel, utána viszont könnyedén lépett el, és 8:29.96 perccel, több mint három és fél másodperces előnnyel csapott a célba. Késely ezzel pályafutása első Európa-bajnoki címét szerezte, egyúttal a magyar küldöttség első aranyát a szerb fővárosban.

úszás, Késely Ajna
Késely Ajna jó előjelekkel készülhet a párizsi olimpiára
Fotó: MTI/Derencsényi István

A szám másik magyar döntőse, Kapás Boglárka 8:40.33 perccel a hetedik lett.

A vegyes zónában mindkét magyar úszó elérzékenyült:

"Az edzőm, Kovács Ottó pontosan ilyen időt várt tőlem, a tervem nagyjából ez volt, de talán még egy kicsit korábban is indultam el, mert éreztem magamban az erőt, ez volt a papírforma. 

Nagyon akartam már ezt az egyéni aranyérmet, amit Ottó bának küldök, és szeretném megemlíteni Turi Györgyöt, akinek nagyon sok munkája van bennem, az állóképesség onnan is jön

 - nyilatkozta Késely.

Kapás Boglárka sírva érkezett a vegyes zónába, mint elmondta alapvetően magát a számot búcsúztatja, hiszen hosszú évekig erre készült, a 2016-os riói olimpián ebben volt bronzérmes, és most utoljára úszta le, mivel az olimpiát követően befejezi pályafutását.

Milák Kristóf olimpiai szintes időt úszott kedden 100 méter gyorson

A szám 2022-es Eb-ezüstérmese 48.26 másodperccel teljesítette a párizsi induláshoz szükséges kritériumot (48.34).

 A szám másik magyar versenyzője, a februárban, Dohában világbajnoki bronzérmes Németh Nándor - aki első magyarként állt világbajnokságon dobogón 100 méter gyorson és akinek már korábban megvolt a szitje - még ennél is jobb eredménnyel, 48.05 másodperccel végzett a második előfutamban. Csak a románok sztárja, David Popovici előzte őt meg. Övé lett összesítésben a harmadik, Miláké pedig a negyedik idő.

úszás, Milák Kristóf
Milák Kristóf elégedett lehet, hiszen újabb számban szerzett kvótát
Fotó: MTI/Derencsényi István

"Láttam, hogy az amerikai válogatón most milyen időket úszott az első kettő, 47 elejét mentek, szóval úgy éreztem, kicsit fel kell kötnöm nekem is a gatyát öt héttel az olimpia előtt. 

Szeretnék holnap ebből egy kicsit még lefaragni, a második ötven kifejezetten biztató volt, szerintem egy nagyon jó harc lesz majd az aranyéremért

 - mondta Németh, aki megjegyezte, az edzések az elmúlt időszakban nem mentek neki jól, ezért kicsit "értetlenül" áll az itteni jó formája előtt. A BVSC versenyzője hétfőn a váltóban úszott olimpiai szintes időt 200 méter gyorson, de azt már jelezte, hogy ezt a távot nem vállalja Párizsban.

Milák ezúttal sem állt a sajtó rendelkezésére.

Női 50 méter pillangón Komoróczy Lora délelőtti egyéni csúcsából (26.86) további három századot le tudott faragni, ez összesítésben a 15. helyre volt elég, így nem jutott a döntőbe.

Férfi 200 méter háton az utolsó három alkalommal csap össze egymással az Eb-n Telegdy Ádám és Kovács Benedek, a hazai olimpiai rangsor második és harmadik helyezettje. A Tokióban ötödik Telegdy jelenleg 28 századdal előzi meg honfitársát (1:55.57 és 1:55.85) a párizsi versenyfutásban, amelynek éllovasa, a 2023-ban Fukuokában világbajnok Kós Hubert ebben a számban nem állt rajthoz.

Elsőként Kovács ugrott medencébe, 1:57.99-cel a futam másodikjaként jutott a fináléba, a második előfutamban Telegdy 1:57.12-vel összesítésben a negyedik idővel ment tovább.

Két számban három érem

Női 100 méter gyorson Pádár Nikolett bronzérmes lett, míg Ábrahám Minna nyolcadik lett a döntőben. 50 méter pillangón Szabó Szebasztián ötödik lett, 200 méter háton azonban taroltak a magyarok: Molnár Dóra ezüst-, Szabó-Feltóthy Eszter bronzérmet nyert. 

MOLNÁR Dóra, úszás
Molnár Dóra 200 méter háton remekelt
Fotó: Derencsényi István / MTI

Molnár az eddigi egyéni legjobbjából (2:09.34) bőven lefaragva, 2:09.02-es idővel zárt, míg Szabó-Feltóthy 2:09.21-gyel ért célba.

És zárásként még egy ezüstérmet szereztek a mieink, miután a Késely Ajna, Molnár Dóra, Ábrahám Lilla Minna és Pádár Nikolett összetételű a női és a Németh Nándor, Holló Balázs, Márton Richárd, Kós Hubert összeállítású férfi 4x200 méteres gyorsáváltó is másodikként csapott célba.

Eredmények:
női 800 m gyors, Európa-bajnok:
KÉSELY AJNA 8:29.96 perc
2. Fleur Lewis (Nagy-Britannia) 8:33.54
3. Deniz Ertan (Törökország) 8:34.31
...7. KAPÁS BOGLÁRKA 8:40.33

 

Mindent egy helyen az Eb-ről