A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNEcseki Nándor | Madarász Dóra
17:35AsztaliteniszChun Ting Wong/Hoi Kem Doo-Nandor Ecseki/Dora Madarasz
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Július 26-án, pénteken hivatalosan is elkezdődik a párizsi nyári olimpia, azonban az önfeledt várakozás helyett egyre több égető probléma merül fel a rendezés kapcsán. Ötkarikás játékok a terrorizmus árnyékában, klímakérdés az olimpiai faluban, a világ egyik legdrágább városában a sportesemények miatt elviselhetetlenül megemelkedtek az árak, és az erősen szennyezett Szajnában akarják úsztatni a sportolókat, hogy csak a legégetőbbeket említsük. Vajon megbirkózik Párizs több mint 10 000 sportolóval és több millió odasereglett turistával? Megpróbálunk minden kérdésre válaszolni.

Párizsban első a biztonság

Egy olyan nemzetközi esemény esetében, amelyre a világ lényegében minden országából várnak vendégeket és több mint 15 millió turistára számítanak, a megfelelő rendvédelem biztosítása létfontosságú kérdés. Franciaország a legmagasabb fokú készültségbe helyezte magát, ami nem is csoda, az ország történelmének legnagyobb rendezvényéről beszélünk, ráadásul több mint 120 országból érkeznek állam- és kormányfők az olimpiára, ami plusz feladatokat ad a biztonsági erőknek, mivel óhatatlanul az egyik legkiemeltebb terroristacélponttá teszik a sporteseményt. 

Olyannyira, hogy még el sem kezdődtek a játékok, de máris elfogtak egy csecsen terroristát, aki állítólag bombát akart robbantani a Saint-Etienne-ben található focistadionban. A 18 éves fiatalemberről kiderült, hogy a robbantásban ő is meg akart halni, hogy ezáltal mártírrá válhasson. 

Ezek után egyáltalán nem csodálkozhatunk azon, hogy több mint 35 000 rendvédelmis, 18 000 katona, 7 000 tűzoltó és 2 000 vagyonvédelmis teljesít majd szolgálatot az olimpia alatt, köztük az amerikai SWAT-kommandóval egyenértekű francia elitcsapat, amelyik már másfél éve gyakorlatozik csak és kizárólag erre az eseményre fókuszálva. A helyiek mellé pedig 2 200 rendőr érkezik a világ 46 országából, többek között a következő olimpiának otthont adó Los Angelesből is 33 egyenruhás jön Párizsba bombakereső kutyákkal. A kisebb hadsereggel felérő véderő munkáját ezenkívül még több mint 4 000 kamera segíti, amelyek városszerte megtalálhatóak. 

Párizs
Óriási feladat előtt állnak a francia rendőrök Párizsban Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Artur Widak/NurPhoto

Szükség is lesz minden bevethető emberre, hiszen először fordul elő az olimpiák történetében, hogy a megnyitó ünnepség nem egy stadionban, hanem a szabad téren lesz, a Szajna partján. Elsőre talán kicsit optimistán a hatóságok 600 000 emberrel számoltak, akik ott lehetnének a megnyitón, majd ezt később 300 000-re csökkentették, de a tömeg ellenőrzésével így is lesz elég gondjuk a több mint 100 beengedési pontot figyelembe véve. 

A fizikai fenyegetések mellett a kiberbiztonság is kulcsfontosságú lesz Párizsban, mert az előző játékokon Tokióban nagyjából 450 millió online támadást kellett a hatóságoknak visszaverni, most pedig több mint 3,5 milliárdot! ilyen támadásra számítanak a szervezők. 

Érdekes módon azonban a francia rendvédelmi erők legnagyobb félelme nem a terrorizmushoz vagy a kibertámadásokhoz, hanem a saját lakosságukhoz kapcsolódik. Egy magas rangú tisztviselő szerint a legnagyobb veszélyt az erőszakos tüntetések, gyújtogatások és sztrájkok okozhatják, amelyekből az elmúlt időszakban is volt elég Párizsban, például a júliusi választásokat követően. 

Ezek elkerülése érdekében a francia kormány tárgyalásokat kezdett a legerősebb szakszervezetekkel, és jelentős béremeléseket valamint bónuszokat lengetett be, csakhogy elébe menjen a nagyobb megmozdulásoknak

Párizs
Ilyen és ehhez hasonló jeleneteket szeretnének elkerülni Párizsban Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Guillaume Pinon/NurPhoto

Álságos környezetvédelem

A rendezők eredeti elképzelése az volt, hogy ez lesz minden idők legzöldebb olimpiája. Nos, lehet, hogy a szándék megvolt az elején, de a kivitelezés kapcsán inkább megmosolyogtató eredmények születtek. A legtöbb vitát a klíma kérdése okozta, mert a nyár legmelegebb napjaiban kell majd a sportolóknak a legjobbjukat nyújtani, és mégis azt sikerült kitalálni, hogy ne szereljenek be klímákat az olimpiai faluba, ahova 15 600 versenyzőt és kísérőt várnak.

Alternatív megoldásként egy, a Louvre-ben használt módszerhez nyúltak, egy vízhűtéses rendszert építettek az olimpiai falu alá, hogy szinten tartsák a hőmérsékletet, egészen pontosan 22,5 és 23,8 fok közé gondolták az optimumot. A geotermikus energiával elméletileg biztosítani lehet, hogy éjszaka se menjen a hőmérséklet 24 fok fölé. 

Igaz, ez csak akkor működik a szervezők szerint, ha a sportolók is megteszik a magukét, azaz nappal elsötétítik az ablakaikat. 

Ezzel a koncepcióval azonban nem sikerült mindenkit megnyugtatni, az amerikai csapat és a norvégok is elsőként jelezték, nem gond, majd viszik a saját mobil klímákat a faluba. Aztán később több ország is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, így a szervezők hátraarcot fújtak és 2 500 klímát rendeltek, mondván a sportolók szobáit hűtik majd, de az étkező helyiségeket már nem. 

A környezetvédelem jegyében született meg az a koncepció is, hogy csupán két új létesítményt építenek az olimpiára, így az események döntő részét már meglévő komplexumban vagy ideiglenes helyszínen bonyolítják le. Ez eddig teljesen rendben is van, ugyanakkor sikerült itt is csavarni egyet a történeten, 

az egyes versenyeken a szurkolói büfékben kevesebb lesz a hústermék, ami valóban környezetbarát szervezésre utal, viszont az, hogy a kihelyezett italautomatákból éjjel-nappal hozzáférhetnek a sportolók az egészségtelen cukros üdítőkhöz, már homlokegyenest szembe megy ezekkel az elvekkel. 

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a fenntarthatóság jegyében kartonpapírból készült dobozágyakon kell majd a sportolóknak aludni. A teljes mértékben újrahasznosítható megoldást nemcsak a környezetvédelem miatt találták ki, hanem azért is, hogy a versenyzők kevesebbet szexeljenek az olimpiai faluban. Érdekes ötlet, már csak abból is kiindulva, hogy rengeteg történetet lehet hallani a sportolóktól, hogy életük legkeményebb megmérettetése után igenis le kell vezetni valamivel a felgyülemlett feszültséget és erre a lepedőakrobatika számukra remek megoldás lehet. 

Ráadásul az első tapasztalatok alapján ezek az ágyak csak az alapvető funkciójukat nem képesek betölteni, magyarán egyáltalán nem kényelmesek, sőt... A Párizsba éremért utazó ausztrál női vízilabda-válogatott egyik játékosa, Matilda Kearns a közösségi oldalán arról számolt be az első ott töltött éjszakája után, hogy rendkívül kényelmetlen az ágy, alig aludt és még a háta is annyira megfájdult, hogy egy plusz masszázsra is el kellett mennie. Szilágyi Áron ennél diplomatikusabb volt, ő egész egyszerűen "puritán, funkcionális" jelzőket használt a szobája kapcsán, ami méretét tekintve kifejezetten kicsi. Mindenesetre nem hangzik túl jól, hogy a sportolók életük legfontosabb megmérettetése előtt nem tudnak rendesen és eleget pihenni.

Drágán vedd a bérleted!

Ahhoz már mindenki hozzászokhatott, hogy egy-egy nemzetközi esemény alatt megdrágulnak a szállások az adott környéken, városban. Párizsban sem volt ez másképp, kalandvágyból még tavaly augusztusban egy kisebb kutatást végeztünk az egyik legnagyobb nemzetközi szálláskereső portálon, vajon milyen hotelek, lakások elérhetőek még a francia fővárosban alig egy évvel az olimpia előtt és ezek milyen árban mozognak. Dobpergés... alig találtunk valamit, de azok legalább aranyárban voltak. 

Csak úgy repkedtek a milliós tételek egy egyhetes ott-tartózkodás kapcsán, és akkor ez még csak a szállás költsége lett volna, az étel-ital, plusz a tömegközlekedés nem is volt bent az árban.

Utóbbi kapcsán egészen speciális intézkedést hoztak Párizsban, július 20. és szeptember 8. között, tehát az olimpia és paralimpia alatt lényegében megduplázták az egyes jegytípusok árait. Ha mindez nem lenne elég, emellett arra kérték a helyieket, ugyan már legyenek szívesek a játékok alatt otthonról dolgozni, mert a metróhálózat nem fogja elbírni azt, ha a napi félmillió turista mellett még ők is ad abszurdum használnák a földalatti közlekedést... És akkor arról még egy szót sem ejtettünk, hogy 

a káosz elkerülése érdekében úgy döntöttek a városi honatyák, hogy néhány olimpiai helyszínhez közeli állomást bezárnak, például a Concorde vagy a Tuileriák megállókat (érdemes a www.sortiraparis.com oldalt ez ügyben naponta frissíteni annak, aki elutazik a játékokra).

Párizs
Soha nem látott terhelést fog kapni a párizsi metró Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

És akkor jöjjenek a konkrét számok. Az egyszeri jegyeket az eddigi 2,15 euró helyett négyért lehet megvenni, míg a tíz jegyből álló blokkot 32 euróért, egyébként ez 17,3 volt eddig. Ugyanakkor az éves és havi bérletek ára nem változik, plusz létrehozták a Párizs 2024 utazási bérletet, amely egyetlen napra 16 euróba, míg egy teljes hétre 70-be kerül, plusz minden kártya kiváltása egy egyszeri két eurós költséggel jár. Ezekkel a bérletekkel azonban a párizsi Charles de Gaulle és az Orly repterek és a városközpont között is utazhatunk. 

Apropó, a metró, a Charles de Gaulle reptér és a gyorsvasutak kapcsán még egy probléma felmerült tavaly nyáron, méghozzá a Párizst sújtó ágyipoloska-invázió. Az apró, emberi vért szívó rovarok miatt ráadásul több iskolát is be kellett zárni a fővárosában, annyira kezelhetetlenné vált a helyzet. A kormány akkor azt mondta, pánikkeltésre semmi ok, ezek a kártevők már jó ideje ott voltak a városban, egy kidolgozott akcióterv keretében kell véget vetni ennek a helyzetnek. 

Nem a levegőbe beszéltek a honatyák, 2018-ban például 400 000 címre szálltak ki rovarirtás miatt a szakértők, akkor lakásokat, hoteleket is érintett az invázió.

Ősszel aztán arról döntöttek a kormányban, létrehoznak egy, csak ezzel a kérdéssel foglalkozó akciócsoportot, amelynek egyetlen feladata lesz, kiirtani az ágyi poloskákat. Ha magánemberként akarnak a párizsiak megküzdeni az állatokkal, akkor saját költségen akár 800-850 euró is lehet egy lakás rovartalanítása. 

poloska
Az ágyi poloska emberi vérrel táplálkozik, és élete során akár 500 petét is lerak
Fotó: X

Ha valaki most arra gondol, hogy a poloskahelyzet, a jegyárak és a túlterheltség mellett majd bérelt kocsiba ül, gondolja át még egyszer. A párizsi körgyűrűn és a fővárost körülölelő nagyjából száz kilométeres szakaszon úgynevezett olimpiai sávokat alakítanak ki, hogy a sportolók időben ott lehessenek a versenyeken és a mentőknek se legyen gondjuk. Így a civil autósoktól több türelmet és megértést kérnek Párizsban, és azt javasolják, induljanak el inkább korábban. Alternatív megoldásként azokat, akiket nem tántorít el a meleg és párás időjárás, várják a kerékpárok, amelyekkel el lehet jutni minden olimpiai helyszínre az erre kijelölt, védett utakon.

Valami úszik a víz tetején

A szervezők elképzelése szerint a triatlonosok július végén és augusztus 5-én, míg a nyíltvízi úszók augusztus 8-9-én úsznak a Szajnában. A terv szép és jó, valamint azt sem lehet felhánytorgatni, hogy nem tettek meg mindent az illetékesek az erősen szennyezett folyó megtisztítására. 

Az elmúlt években a párizsi régióra több mint 1,4 milliárd eurót, azaz több mint 500 milliárd forintot fordítottak, hogy modernizálják a csatorna- és vízelvezető rendszereket.

Ennek ellenére mégis ott tartunk, hogy az emberi fekáliából származó E. Coli baktériumok száma jelentősen meghaladja a vízben a megengedett értéket, ami nem kis aggodalmat váltott ki a sportolók körében. 

És mit okozhat az E. Coli? Hát általánosságban a betegség első tünete az 1-7 nap lappangást követően a heveny hasmenés, ami miatt a só- és vízháztartás jelentősen felborul. Ezek után már érthető, miért kerülnék el a versenyzők ezt a betegséget, és miért nem lehetne normális esetben ilyen körülmények között embereket ilyen vízbe engedni.

A franciák persze mindent megtesznek azért, hogy eloszlassák a kételyeket, július közepén előbb Franciaország sportminisztere úszott a folyóban, majd két nappal később Párizs főpolgármestere is megmártózott, igaz, búvárruhában. A politikai elit kapcsán maga az elnök, Emmanuel Macron is megígérte februárban, hogy úszik egyet a Szajnában, azonban ez az ígéret egyelőre csak pusztába kiáltott szó maradt. 

Párizson a világ szeme

Július 26-án lesz a párizsi olimpia hivatalos megnyitó ünnepsége. Az most is jól látható, hogy komoly erőpróba előtt áll a francia főváros, és akkor még a fentieken kívül nem is beszéltünk bővebben a korrupciós botrányról, amely tavaly robbant ki a szervező bizottság által kötött szerződések kapcsán. 

Röviden és tömören, erős a gyanú, hogy az olimpiára elköltött nyolc milliárd euró! (felfoghatatlan összeg, több mint 3 100 milliárd forint) egy részénél olyan szerződések köttettek, amelyek összegéből néhányan túlságosan is jól jártak.

Az Origo Sport két munkatársa az olimpia ideje alatt a helyszínről tudósít majd, remélhetőleg inkább a magyar és nemzetközi rekordokról, sikerekről, mintsem a hiányos szervezésről és káoszról. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!