A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Az olimpiai bajnok kajakedző, Csipes Ferenc szerint a hatszoros ötkarikás-győztes Kozák Danuta nem mondott igazat, amikor molesztálással vádolta meg őt. Csipes szerint Kozák nem akart mást, mint a lánya, Csipes Tamara farvizén kijutni az oimpiára. Csipes hosszú és helyenként drámai hangvételű interjút adott a Magyar Nemzet újságírójának, Novák Miklósnak.

A csütörtökön, Szegeden rendezett kajak-kenu olimpiai válogatón a női K1 500 méteres számban a hatszoros olimpai bajnok, Kozák Danuta hatodik lett, ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy a magyar sport egyik legendája 37 évesen nem lesz ott a párizsi olimpián.

A címvédő Kozák Danuta szurkolók között a női kajak egyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetése után
Kozák Danuta aligha lesz ott Párizsban
Fotó: Forrás: MTI/Kovács Tamás

Néhány nappal ezelőtt Kozák meglepő és drámai hangvételű Facebook-posztban fordult a nyilvánossághoz. A nyilvánossághoz, amelyet ő mindig utált és elkerült. 

Most azonban épp ezen a fórumon érezte annak a szükségét, hogy molesztálással vádolja meg Csipes Ferencet, az 1988-as szöuli olimpia bajnokát. Kozák szeirnt Csipes abúzálta őt, minősíthetetlen megjegyzéseket téve rá, miközben éppen gyúratott. Kozák egyszersmind alkoholistának nevezte Csipest.

Az ügy hátterében az húzódott meg, hogy Kozák gyakorlatilag le akarta váltani Csipest és azt szerette volna, hogy férje, Somogyi Béla vegye át a edző szerepét. A Magyar Kajak-kenu szövetség előbb felfüggesztette Csipest, aki később bocsánatot kért. Ezt Kozák elfogadta, mehetett tovább a munka Csipes Ferenc vezetésével. Akinek a lánya, Csipes Tamara csütörtökön óriásit evezve nyerte meg a női egyes válogatót, amelyen Kozák csak hatodik lett.

Csipes Ferenc és Csipes Tamara a szegedi eredményhirdetésen
Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország

A szegedi válogató csütörtöki napja után Csipes Ferenc a Magyar Nemzetnek adott részletes és drámai hangvételű interjút. Elmondta, hogy ez a történet nem szólt másról, minthogy Kozák az ő lányának farvizén (azaz sikereinek az árnyékában) akart kijutni az olimpiára. 

Azt is elmondta, hogy Kozák neki köszönheti az első két olimpiai aranyát, mert akkor ő volt az edzője, ám Kozák elhagyta Csipest és mivel minden korábbi edzésen mindent felírt, a mai napig abból élnek Somogyi Bélával, amit Csipes Ferenccel végeztek.

De mit mondott Csipes Ferenc a bántalmazásról? "Amikor szerda este kilenc óra felé bementem a szolnoki edzőtábor társalgójába, hogy vacsorázzak és a kollégáimmal együtt meccset nézzünk, Kozák Danuta már ott gyúratott. A jelenléte azért lepett meg, mert a csapat többi tagjának kedd és csütörtök a gyúratás napja. 

Mint később kiderült, Dana egyedül élvezi azt a privilégiumot, hogy az ő kedvéért a masszőrünk, Klenyán Tamás akár a hétvégén és szerdán is leutazik Szolnokra. 

Beszélgetésbe elegyedtünk, amiből aztán szakmai vita kerekedett. Megkérdezte, hogy akkor másnap tényleg négyes edzés lesz, mire azt feleltem, igen, miként te is tudod, kipróbáljuk Fojt Sárival a hajót. Felhoztam továbbá az ismert kifogásomat, miszerint egyesben nem versenyzett, edzeni pedig nem jár le hozzánk, ezért nem tudom, milyen formában van, anélkül viszont nem lehet négyest építeni. 

Úgy éreztem, Danuta provokál engem. Szó szót követett, a vita lezárásaként kétségtelenül vállalhatatlan sértést vágtam Danuta fejéhez, amiért most a nyilvánosság előtt is elnézést kérek. Minden egyéb viszont csúsztatás, szemtanúk is igazolhatják, hogy szó sem volt molesztálásról, pláne nem abúzusról.

Aki ismer, pontosan tudja, hogy nem ilyen vagyok."

A teljes interjút a Magyar Nemzetben tudja elolvasni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!