A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:30VívásSouth Korea-Hungary
Vágólapra másolva!
Lehmann Csongor a 11., Bicsák Bence pedig a 16. helyen végzett a férfi triatlonisták között a párizsi olimpián.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
Az eredetileg tervezetthez képest a Szajna vizének minősége miatt majdnem 27 órával később, de szerdán délelőtt megkezdték a versenyüket a nők után a férfi triatlonisták is a párizsi olimpián. Az 56 fős mezőnyben Magyarországot két sportoló, a Tokióban hetedik Bicsák Bence és a korábbi U23-as világbajnok Lehmann Csongor képviselte, ők is beugrottak 10:45-kor a vízbe, hogy egy 910 és egy 590 méteres kör teljesítsenek. a III. Sándor híd mellett. A hajnali esőzésnek már nyoma sem volt, és a füllesztő meleg és páratartalom ellenére nagy tömeggyűlt össze a folyóparton elhelyezett lelátókon és az utcák mentén. A másfél kilométeres úszás végén az olasz Alessio Crociani jött ki először a vízből, Bicsák a 22., Lehmann a 31. helyen állt, utóbbi már bő egyperces lemaradásban. Nagy tapsot kapott a togói Eloi Adjavon is, aki mindenkitől jócskán lemaradva, hatperces hátrányból kezdte a kerékpározást.

Bicsák Bence, triatlon, olimpia, Szajna, úszás
Bicsák Bence a férfi triatlonisták versenyében a 2024-es párizsi nyári olimpián a III. Sándor hídnál
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Bicsák Bence és Lehmann Csongor a párizsi olimpia férfi triatlonversenyében

A 40 kilométeres kerékpározást a mezőny hét darab 5715 méteres kör formájában teljesítette, a Szajna mindkét partján, olykor macskaköves utakon tekerve, az Invalidusok hídját és a III. Sándor hidat használva. Az első kör után az élen egy 19 fős élboly haladt, bő félperces lemaradásban őket 13 triatlonista (köztük Bicsák és Lehmann) követte. A bolyok mérete nem igazán változott, a különbség azonban igen, méghozzá csökkenő mértékben. 24 km-nyi kerékpározás után aztán teljesen összeért a két csapat, így 32-en haladtak tovább az élen.

Lehmann Csongor, Bicsák Bence, triatlon, olimpia, Szajna, úszás
Lehmann Csongor (b2) és Bicsák Bence (j) kerékpározik a férfi triatlonisták versenyében a 2024-es párizsi olimpián
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ez pedig meg is maradt a bringázás végéig: 

Bicsák Bencével és Lehmann Csongorral együtt összesen 32 triatlonista gyakorlatilag teljesen egyszerre (pontosabban a kerékpárlerakás után 15 másodpercen belülről) kezdhette meg az utolsó számot.

A tíz kilométeres futásra négy darab 2500 méteres kör formájában került sor. Hatalmas izgatottság volt jelen az útvonal mentén, de akárcsak a nők között, és a legtöbb triatlonversenynél, ezúttal is a futás volt a vízválasztó. 

Lehmann Csongor, Bicsák Bence, triatlon, olimpia, kerékpározás
Bicsák Bence (b) és Lehmann Csongor a depóban
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A szám elején a tokiói ezüst- és bronzérmes, brit Alex Yee és az új-zélandi Hayden Wolde lépett el valamelyest a többiektől, az első kör után pedig a 12. Lehmann Csongor négy, a 22. Bicsák Bence huszonegy másodpercre volt az aktuális harmadik helyezéstől. A második körben Wilde Yee-től is elszakadt 15 másodperccel, a britnek pedig további 7 mp volt az előnye a mögötte futó hármas boly előtt. Lehmann továbbra is a 12., Bicsák a 19. volt ekkor, a futás felénél.

Amikor az utolsó körre csöngettek, eldőlni látszott az első két hely sorsa, ugyanis Wilde 14 másodperccel vezetett Yee, és 30-cal a harmadik-negyedik helyen futó két francia előtt. A magyarok közül ekkor Lehmann 1:08 lemaradással a 16., Bicsák 1:32 hátránnyal a 18. volt.

A végén aztán nagy drámának lehettek szemtanúi a nézők, ugyanis 

Wilde nagyon elfáradt, így Yee 6 másodperccel megelőzve őt megszerezte az aranyérmet, 

míg a bronzérmes a francia Leo Bergere lett. Lehmann nagy hajrával a 11., Bicsák a 16. helyen zárt.

Eredmények, triatlon, férfi egyéni:
1. Alex Yee (Nagy-Britannia) 1:43:33 óra
2. Hayden Wilde (Új-Zéland) 1:43.39
3. Leo Bergere (Franciaország) 1:43:43
...11. Lehmann Csongor 1:44:27
...16. Bicsák Bence 1:45:14

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!