A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
Vágólapra másolva!
Kuttor-Bragmayer Zsanett kiváló versenyzéssel, a futás elejéig a közvetlen élmezőnyben haladva, de a hajrában elfáradva végül a 26. helyen végzett a női triatlonisták között a párizsi olimpián.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
55 indulója volt a párizsi olimpia női triatlonversenyének, amely a szerda hajnali esőzés és az úszóedzések korábbi eltörlése ellenére az eredetileg kiírt időpontban elkezdődött, ugyanis az éjjeli mérésnél a határérték alá csökkent a Szajna vizének szennyezettsége. Így aztán a tokiói olimpián 12. helyezett Kuttor-Bragmayer Zsanett részvételével szerdán reggel 8 órakor beugrott a vízbe a női triatlonista mezőny a III. Sándor hídról, amely a központi helyszíne volt a versenyüknek. A sportolók az 1500 méteres úszótávot két (egy 910 és egy 590 méteres) kör alatt teljesítették, a parton történő folyamatos biztatás közepette. A címvédő Flora Duffy a futam elején az élre állt, és 22,05-ös idővel, 9 másodperc előnnyel szállt ki a vízből, Kuttor-Bragmayer Zsanett pedig az első szám után a hetedik volt 22,34-es úszóidővel.

Kuttor-Bragmayer Zsanett, triatlon, olimpia, úszás
Kuttor-Bragmayer Zsanett 54 riválisával egyszerre, szerdán reggel 8 órakor beugrott a Szajna vizébe, az olimpiai triatlonversenyre
Fotó: Jeff PACHOUD / AFP

Kuttor-Bragmayer Zsanett végig az élbollyal volt a párizsi olimpia női triatlonversenyében

Következhetett a kerékpározás, amely során hét darab 5715 méteres kört teljesített a mezőny, amely során a Szajna mindkét partján járt az Invalidusok hídját és a III. Sándor hidat is használva. Flora Duffy egyedül haladt az élen, mögötte azonban összeállt egy kilencfős boly, amelyben a magyar versenyző is benne volt. Duffyt aztán nagyjából tíz kilométernyi tekerés után utolérték, így tízen folytatták az élen. A mezőnyben többen is elestek egy-egy kanyarban a csúszós aszfalton, amelyek miatt gyakran felhördült a szép számú, Szajna-parti tömeg a kivetítőket figyelve, de az előnyét fokozatosan növelő élbolyt ez nem igazán érintette. Kuttor-Bragmayer jellemzően a boly végén haladt, de tapadt a riválisaira, így – miután a német Laura Lindemann leszakadt – kilencen teljesen egyszerre érték el a kerékpározás végét az élmezőnyben. 

A magyar triatlonista 1:22,12-es időnél, az ötödik helyen vágott neki a futásnak.

Kuttor-Bragmayer Zsanett, triatlon, olimpia, kerékpározás
Kuttor-Bragmayer Zsanett az úszás és a kerékpározás során is tartotta a lépést az élmezőnnyel
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A szurkolók egyre izgatottabbá és hangosabbá váltak, ahogy közeledett a hajrá: az utolsó versenyszám, a tíz kilométeres futás négy darab 2,5 kilométeres kör formájában valósult meg. Ahogyan az lenni szokott, a futás már az elején jócskán megrostálta a mezőnyt: négyen (a svájci Julie Derron, a brit Beth Potter, a francia Emma Lombardi és a szintén francia Cassandre Beaugrand) elléptek a többiektől, és már az első kör végére 56 másodperc volt a kilencedik helyen futó Kuttor-Bragmayer Zsanett hátránya. A magyar sportoló láthatóan fáradt, és ugyan energiazselével és vízzel is folyamatosan próbálta frissíteni magát, a második kör végére (a futás féltávjánál) a 20. helyre csúszott vissza.

Kuttor-Bragmayer Zsanett, triatlon, olimpia
Kuttor-Bragmayer Zsanett (k) fut a női triatlonosok versenyében a 2024-es párizsi nyári olimpián 2024. július 31-én
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Amikor a negyedik körre csöngettek, Derron, Potter, Lombardi és Beaugrand még mindig teljesen együtt, az ötödik Duffyt 40 másodperccel megelőzve futottak, így biztos volt, hogy közülük kerülnek ki az érmesek. Kuttor-Bragmayer az utolsó 2,5 kilométer megkezdésekor a 25. helyen haladt.

A hajrában Lombardi és Beaugrand természetesen különösen nagy biztatást kapott, és végül a franciák örülhettek, hiszen Beaugrand 1:54,55-ös idővel, 6 másodperces előnnyel megnyerte az olimpiát Derron és 15 másodperccel Potter előtt. Kuttor-Bragmayer Zsanett a 26. helyen ért célba. A magyar triatlonista futam utáni nyilatkozata többek között a Szajnáról ITT olvasható el.

Az olimpia keddről elhalasztott férfi triatlonversenyét szintén szerdán, 10:45-től rendezik. A magyar színeket a Tokióban hetedik Bicsák Bence és Lehmann Csongor képviseli.

Eredmények, triatlon, nők:
1.  Cassandre Beaugrand (Franciaország) 1:54:55 óra
2. Julie Derron (Svájc) 1:55:01
3. Beth Potter (Nagy-Britannia) 1:55:10
...26. Kuttor-Bragmayer Zsanett 2:00:24

Kapcsolódó cikkek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!