A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:30VívásSouth Korea-Hungary
Vágólapra másolva!
Egy végletekig kiélezett mérkőzésen, a csereként beállt Rabb Krisztián vezetésével, hátrányól fordítva győzte le Iránt a magyar férfi kardcsapat. Este 20.30-kor Dél-Korea ellen vívunk a döntőben az aranyéremért.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.

Az olaszok elleni győztes negyeddöntő után Irán következett a magyar férfi kardcsapat számára a párizsi olimpián. Az iráni csapat a negyeddöntőben 1 tussal. 45-44-re verte meg az Egyesült Államok csapatát.

Az első csörtében Mohammad Rahbari Szilágyi Áron ellen kezdett. Az iráni versenyző szinte transzban vívott és 5-3-ra nyerte meg az első asszót. Ali Pakdaman következett Gémesi Csanád ellen. A rémálom folytatódott. Pakdaman 5-1-re nyerte ezt a csörtét és ezzel Irán két asszó után 10-4-re vezetett. A harmadik párban Farzad Baher Arasbaran jött Szatmári Andrással szemben. Az iráni 5-3-ra nyert és az első kör után 15-7-re vezettek.

Nem voltak könnyű helyzetben a magyarok

Egészen elképesztő volt látni ezt a vívást, amit az irániak bemutattak. A második kör első meccse a Gémesi Csanád helyett becserélt Rabb Krisztián ellen zajlott, Rahbari áll a fiatal magyarral szemben a páston. Rabb élete első olimpiai meccsén káprázatosan vívott. Már 6-0-ra is vezetett, de az iráni ekkor feltámadt. Rabb végül 9-5-re nyerte ezt az asszót és megfelezte a magyarok hátrányát. 4 meccs után Irán 20-16-ra vezetett. Baher Arasbaran és Szilágyi Áron következett. Áron 6-5-re tudott nyerni, s ezzel megint faragtunk egy tust az összetettbeli hátrányból. A hatodik csörtében Pakdaman és Szatmári csapott össze. Szatmári folytatta a negatív szériát, kikapott 5-3-ra. Ezzel ő már a második vereségét szenvedte el. Hat asszó után Irán 30-25-re vezetett.

Baher Arasbaran-Rabb Krisztián - ez volt a hetedik asszó. A Vasas újonca mindent megtett, de hiába nyerte ezt az asszót 8-5-re, kettővel a vége előtt még mindig Irán vezetett. Szatmári Andrástól vártuk a feltámadást, Rahbari ellen. 

Rabb Krisztián, vívás, kard
Rabb Kisztián mindent megtett, amt csak lehetett Irán ellen
Fotó: Csudai Sándor -  Origo  / Csudai Sándor -  Origo 

Szatmári 3-0-al kezdett és ezzel a magyaro 36-35-re visszavették a vezetést. Az iráni színház sokadszorra nyitott ki, mert állandóan volt valami bajuk, reklamáltak, fájdalmas arccal mutogattak. Szatmári már 6-0-ra is vezetett, de onnan sorozatban 5 tust kapott. Irán visszavette a vezetést, így az utolsó csörte előtt 40-39-re Iránnál volt az előny.

A befejező asszót Szilágyi Áron vívta Pakdaman ellen. A háromszoros olimpai bajnok minden rutinját összeszedve 6-3-ra behúzta azt asszót és így döntőbe jutott Magyarország, ahol Dél-Korea lesz az ellenfél. 

Óriási meccs kerekedett ebből az elődöntőből. A magyar csapatnak tetemes hátrányt kellett ledolgoznia, hiszen Irán volt, hogy 8 tussal vezetett. A csere tökéletes volt, az újonc Rabb Krisztián csodás teljesítménye nélkül most aligha készülnénk a Dél-Korea elleni döntőre.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!